Nytt produksjonsanlegg i et ellers typisk, australsk landskap med vinmarker og eucaluptustrær. Foto: Produsenten

En god og ikke for dyr boblevin til 17. mai? Hvorfor ikke prøve langveisfareren Jansz

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ikke så dyr, men med høy kvalitet, «ekte» Champagnedruer med Pinot Noir og Chardonnay, laget på Champagnemetoden, nok friskhet. Hvis det er kriteriene, er det lett å lande på Jansz fra Australia som boblevin på nasjonaldagen. Den er i basisutvalget.

Ukens vin: Jansz Tasmania Premium Cuvée Brut, Tasmania, Australia

Normalt ville jeg aldri ha anbefalt musserende viner fra Australia, når det er så mye annet godt fra rundt om i verden. Australia. Varme. Tørke. Så oversvømmelser. Så dyr som biter deg, eller krokodiller som spiser deg opp, maneter som forårsaker vanvittige smerter. Før du tar avskjed fra denne verden.

Australia er tøffe saker. Og det er som sagt varmt der. Men på øya Tasmania, som ligger sør for dette øykontinentet – tidligere kjent som Van Diemens land – er det ikke varmt. Faktisk akkurat passelig varmt til vinproduksjon, særlig rundt byen Launceston på nordsiden av øya. I flere tiår har det vært drevet produksjon av bobleviner her i dette området. Den lokalt mest berømte, Piper’s Brook, har vært innom Vinmonopolets hyller, for så å forsvinne igjen. Det ble litt dyrt. Men klimaet er fint der. Friskt nok til å produsere god nok syre i disse vinene som jo er helt nødvendig.

Men en av de andre, Jansz, er også god. Faktisk veldig god. Det man får fra disse oversjøiske musserende er litt mer opulent og energisk frukt, men ellers har ukens vin fra Jansz mange av de samme karakteristikkene som en ekte Champagne. Gule epler, nøtter, brødbakst. Litt sitrus. Pinot Noir og Chardonnay i forholdet 33/67 prosent.

Nytt produksjonsanlegg i et ellers typisk, australsk landskap med vinmarker og eucaluptustrær. Foto: Produsenten

Det er ikke en gammel produsent. 1998 ble vingården etablert, men seriøse forsøk på å lage musserende her går tilbake et drøyt tiår før, til 1984, da Champagne-giganten Roederer gikk sammen med en lokal produsent og plantet vinstokker med sikte på boblevin-produksjon.

Jeg var hos Jansz i 2009 og selv med unge vinplanter var det tydelig at dette var en fin kvalitet i emning. Nå skal det være bygget et nytt og fancy produksjonsanlegg, så det skjer noe også der. Stilen til Jansz er åpen og fruktig, og passer dermed som skålevin, og til mange forskjellige matretter.

Nytt produksjonsanlegg i et ellers typisk, australsk landskap med vinmarker og eucaluptustrær. Foto: Produsenten

 

 

6680401 Jansz Tasmania Premium Cuvée
Tasmania, Australia

245,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Gyldengul. Deilig, eplefrisk start med energisk mousse, kremete, lang friskhet, nøtteaktig og med brødbakst. Rimelig også til kvaliteten å være.  Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk.
Vinarius AS