Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2018. Foto: Vinmonopolet.no

En hyllest til druen Grenache

Del på Facebook

I dag er den interansjonale Grenach/Garnacha dagen – en dag det er naturlig å hylle denne kraftige druen som modner sent og forutsetter en tørr og varm vekstsesong.  Den trives i de sørlige delene av Frankrike (Rhone-dalen), i Spania, deler av Italia, varme områder i Califronia samt Australia.

I kaldere områder får vinene ofte smak av tørket jordbær og jo varmere klimaet eller sesongen er, desto mer antar vinene smak av fiken og sviske.

Grenache-druen har relativt tynt skall noe som gir vinene en gjennomsiktig rubinrød farge. Det tynne skallet medfører også at Grenache-baserte viner normalt har relativt lite tanniner.

Druene krever varmt klima for å bli helt modne og lang vekstsesong. Dette medfører også at druene utvikler mye sukker, som igjen gir potensiale for høyt alkoholnivå.

For å hedre denne druene har vi testet en vin med 100% Garnacha (som druen heter i Spania) fra Faustino og en klassisk blanding fra Rhone-dalen i Frankrike representert ved André Brunel’s Cuvée Sommelongue 2018, som har 85% Grenache, Mourvèdre (5%), Syrah (5%), Cinsault (5%). Begge vinene har druer fra gamle vinranker med relativt lav avkastning, men desto høyere potensiale for god kvalitet.

Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2018. Foto: Vinmonopolet.no

Når vi stikker nesen opp i glasset med Faustinos Garnacha finner vi raskt solmodne jordbær, tørket bringebør og noe som kan minne om solbærsyltetøy. Frukten suppleres av hint av krydder (kaffe, mørk sjokolade og et lite snev av furunål) og sammen blir det et harmonisk uttrykk og en fruktig og balansert finish. 

Brunel Cuvée Sommelongue 2018 har en mer intens duft av mørke bær og krydder som sender tankene i retning av pepper, tobakk, lær og kanskje en anelse lakris og hibiskus. Ung og fruktig, preg av mørke bær og krydder. Vinen har en fruktig smak som sitter forholdsvis lenge.

Begge vinene er mottatt av Altia Norway og er tilgjengelige på polet til hhv. 174,90kr for Brunel og 359,90kr for Faustinoen (BiB) eller 233,20kr vs 159,96kr per liter.