Oransjevin har mange tusen år med historie . Foto: Benedicte Teigen Gude

En riktig overraskelse

Del på Facebook

Oransjevin har vært ett av årets satsingsområder fra Vinmonopolet. Vintypen ble introdusert for rundt ti år siden i Norge, men har mange tusen år med historie og Georgia regnes som vintypens arnested.

Jeg må ærlig innrømme at mitt første møte med denne vintypen for seks år siden ikke frembrakte jubelrop. Min co-pilot gikk så langt som å anklage meg for forgiftning. Denne gangen er det annerledes.

Det finnes i underkant av 100 oransjeviner på polet, de fleste koster mer enn 200 kroner. Vi lot oss sjarmere av 20.000 Leguas Amber Wine 2019 fra spanske Dominio de Punctum til 154,90 kroner. Hvorfor? Ganske enkelt fordi den er en «eyeopener». Har du ikke prøvd oransjevin er dette vinen for å teste ut denne sjangeren.

Flott oransje farge som sklir rett inn i årstiden. Milde dufter av appelsinskall, marmelade, kandisert sitrus, hvit nektarin, et hint av aprikos og en anelse honning. Skallkontakten, som gjør denne sjangeren unik, gir struktur som kombinert med syre gir vinen en flott ryggrad. God balanse mellom frukt og syre gir en frisk, sødmefull finish

Hva skiller orasjevin fra rød, rosé og hvit?

Oransjevin er hvitvin laget på rødvinsmetoden, det vil si at druemosten får lang tid sammen med drueskallet. I skallet sitter det nemlig både aroma og farge. I skallet finner vi også tanninene. Skallkontakt gir derfor orasjevinen en ekstra dimensjon med smak og ikke minst ryggrad som vi normalt ikke finner i hvitvin. Dette gjør at vinene får litt mer tyngde og tåler kraftigere mat. Selv har vi prøvd den til litt spicy mat med hell. Vinen kan også drikkes alene – som aperitif eller en kveld du ønsker en lettere vin, men med struktur.

Vinen er tilstendt av Ekjord AS og er tilgjengelig på Vinmonopolet til 154,90kr.