Det er flott landskap rundt vingården Les Freses. Foto: Importøren

En umulig vinkunst i Alicante

Alicante, strandbyen under solen, i sentrum av den spanske solkysten, her skulle man ikke tro det var mulig å lage vin. Men jo, i landsbyen Jesus Pobre, helt nede på havnivå, lager vingården Les Freses strålende, mineralske, salte hvitviner av den lokale druen Moscatel de Alejandria.

Del på Facebook

Vi møtte den sympatiske, smilende, rolige, interessante vinmakeren, Mara Baño Marí, under vinmessen «Battle of bottles» (Gaia-gruppen) i Oslo nylig. Navnet Les Freses, betyr jordbær på valenciansk.

-Jeg kjøpte eiendommen i 2009, etter at de som eide gården ikke lenger klarte å drive den. Jeg erstattet jordbærplantene med vinplanter, og har nå 14 hektar. Området hadde ingen tradisjon for å lage kvalitetsvin, så dette var nybrottsarbeid, forteller hun.

-Hvordan er det mulig å lage kvalitetsvin i et så varmt område, og attpåtil i lavlandet?

-Vi høster tidlig, og så er det druetypen og vindene fra havet som gjør det mulig å dyrke syrefriske hvite viner i vårt varme område. Ellers i Alicante er det vanlig å dyrke vindruer oppe i fjellene, der det er kjøligere om nettene, men vi har vist at det også er fullt mulig å få nok syre og lav nok alkohol selv der nede, sier Mara.

Hun lager fem ulike tapninger av den hvite vinen, med samme drue, i tillegg til en rød – en saftig og bløt garnacha. Hele produksjonen er økologisk, med spontanfermentering, og med svært lite svovel. Fire av vinene er på Vinmonopolet.

Hennes rimeligste vin, Les Freses Blanc Moscatell har imponerende 6,2 gram syre og bare tre gram sukker. Spennende blomsterduft, kamille, roser, sjasmin, og på smak er det mandel, fennikel, appelsin og en svak fornemmelse av havsalt.

Det er flott landskap rundt vingården Les Freses. Foto: Importøren

Vinen Àmfora gjæres, som navnet antyder, på store leirkrukker, amforaer. Denne vinen er gyllen, ren og klar, intens på nesen, med sjasmin, appelsin, kamille og fennikel. Vinen er tørr, med litt saltpreg, og kryddertoner, og smak av ristede mandler. Smaken sitter lenge, en deilig ettersmak.

Dolc er en søt vin, innhøstet et par måneder etter de tørre. Vinen gjæres med skall i fem dager i ståltanker. Deretter helles den i 54 liters glassballonger og er der i åtte måneder før tapping med forsiktig filtrering. Det tilsettes litt sprit for å stanse gjæringen og beholde sødmen. Den er intens gyllen på farge, dufter av mandler, fiken og rosiner Den oppleves ikke veldig søt i munnen, som følge av en ganske heftig syre. Smaker av karamell, aprikoser og fersken.

Alicante vinområde har siden 1932 hatt den neste høyeste kategorien av spansk vin, DO. Kvalitetsvin herfra er i vekst, det er nå nær 30 røde og hvite på Vinmonopolet. Mesteparten kommer fra fjellene, opptil 400 meters høyde. Alicante er også kjent for utmerkede dessertviner, kalt fondillon. De er ikke tilgjengelige i Norge for tiden.

En haug med Michelinrestauranter

Den vakre, lille landsbyen Jesus Pobre ligger noen få kilometer fra stranden, rett ved Montgó nasjonalpark. Dette er et godt sted å være. På selve Les Freses kan man få en guidet tur for 18 euro, med tapas og vin. Et annet sted å besøke i nærheten, er Benimaquia, kjent for sine arkeologiske utgravninger. Her er det rester etter bosettinger fra 600-700 år før Kristus. Dette skal være en av de første stedene det ble laget vin på den iberiske halvøyen. Området er også et eldorado for folk med interesse for golf.

Jesus Pobre har mer å by på for ganen, for her er det også matmarked, og innenfor en radius av to mil en utrolig mengde topprestauranter. Her er fem en-stjerners Michelinrestauranter, to med to stjerner og til og med en med tre! Den siste er berømte Quinque Dacosta, som ligger helt nede ved stranden ved byen Dénia. På denne restauranten er det nettopp åpnet en egen Dom Perignon-avdeling, med tilpassede menyer. Den dyreste koster 2000 euro per person – med champagne, riktignok.

Og for å toppe det hele. Den nærmeste kystbyen, Denìa, er på UNESCOs verdensarvliste, som et gastronomisk sentrum.

Enklere og billigere blir det da å snuse inn middelhavsaromaene i en Les Freses. De innsmigrende, delikate og ganske så komplekse vinene koster mellom 250 og 330 kroner. Da får du saltet fra Middelhavet på kjøpet.