Beaujolais
Ukens vin: Dom. de la Plaigne Famille Roux Beaujolais-Villages 2023, Bourgogne, Frankrike.

GEIR SALVESEN
Beaujolais. Love it or leave it, som det heter på nynorsk. Et vinområde som har fått knekt ryktet sitt av de saftige og enkle Nouveau-variantene som dukker opp hver tredje torsdag i november. Og som er en gimmick med vinsaft som hovedattraksjon. Men området som har sine cru’er med vidt forskjellige vinstiler – men alle med Gamay som hoveddrue – byr også på «vanlige» rødviner. Og hvitviner. Da som regel laget på Chardonnay.
Men i dag skal det handle litt om rødt. Min greie rundt Beaujolais er at en vin fra det området er god «desto nærmere den smaker en Pinot Noir». Hva som skiller de to druene? Jeg synes Pinot som regel har en glattere smak, Beaujolais er litt mer metallisk og granatepleaktig…. Jeg spurte KI om det, og ut kom et godt og utfyllende svar, faktisk:
«Et flott spørsmål! Smaksforskjellen mellom en Pinot Noir-basert vin fra Bourgogne og en Gamay-basert vin fra Beaujolais – som også ligger i Bourgogne, forvirrende nok – kan være ganske distinkt:
Pinot Noir fra Bourgogne:
- Smaksprofil: Pinot Noir fra Bourgogne har ofte en kompleks og rik smak. Du vil ofte finne smaker av røde og mørke bær som kirsebær, bringebær og plomme. I tillegg kan det være jordlige noter, som sopp og skogbunn, og noen ganger subtile hint av krydder og lær.
- Tekstur: Disse vinene har vanligvis en silkemyk tekstur og kan ha en middels kropp med raffinerte tanniner.
- Aldring: Pinot Noir fra Bourgogne har god aldringspotensial og utvikler mer komplekse smaker over tid.
Gamay fra Beaujolais:
- Smaksprofil: Gamay fra Beaujolais er kjent for å være mer fruktig og lett. Den har ofte smaker av lyse røde frukter som jordbær, bringebær og kirsebær. Du kan også finne florale noter og noen ganger et hint av banan eller tyggegummi, spesielt i Beaujolais Nouveau.
- Tekstur: Gamay-viner er generelt lettere og mer forfriskende, med lavere tanniner og høy syre. De beskrives ofte som saftige og lettdrikkelige.
- Servering: Beaujolais serveres ofte lett avkjølt, noe som forbedrer vinens forfriskende og fruktige egenskaper.
I oppsummering, mens begge er deilige og allsidige på sine måter, tilbyr Pinot Noir fra Bourgogne en mer kompleks og elegant opplevelse, mens Gamay fra Beaujolais gir en lettere, fruktig og mer tilgjengelig vin. Hvilken av dem appellerer mest til din smak?

Ja, hvilken appellerer mest til min og de flestes smak? Ganske sikkert Pinot Noir. Det må være en grunn til at resten av verden prøver å få til en god Pinot Noir og gir mer eller mindre blaffen i Beaujolais. Pinot Noir gir noen av verdens mest ettertraktede og eksklusive viner, så på det punktet er det fullstendig knock-out.
Men la oss ta noen få punkter som kan sies å være Beaujolais-vinenes fordel:
1 Prisen. Den er klart lavere enn Pinot Noir fra naboområdet.
2 Smaksprofilen. Det kan være anledninger der en Gamay-basert Beaujolais er akkurat det vi trenger til maten. I og med at vinene, som KI så riktig sier, har mindre tanniner og høyere syre. For så vidt akkurat som Barbera-druen fra Piemonte også har de samme egenskapene.
3 God til spesielle matretter. Hvilke da? Jo, f.eks avkokt torsk, hvitt kjøtt av diverse slag, wienerschnitzel, kylling, kalkun, svin, pasta. Ting som ikke har allverdens egensmak og som har forsiktig tilbehør. Skal man være kritisk her vil det være lett å si at også en rimelig Pinot Noir vil fungere utmerket til denne bruken. 4 Variasjonen i smak fra de forskjellige cru’ene er interessant. I appellasjonen Beaujolais Villages er det for øvrig mye granitt i jordsmonnet, noe som gir vinene et hint av salt og mineralitet. Det er 10 cru’er, eller Crus, som det heter på fransk. Min KI Copilot svarte dette da jeg spurte om forskjellen på dem. Så vidt jeg kan se er det korrekt, selv om det av og til er ganske så likt formulert. (Linjeombrekkingen er jo skrekkelig, da):

«Copilot
Beaujolais har ti hovedvinområder, kjent som crus, som hver har sin unike smaksprofil. Her er en oversikt over noen av dem:
- SaintAmour: Dette området ligger nordligst i Beaujolais og er kjent for sine lette og fruktige viner med røde frukter som jordbær og bringebær. Viner fra Saint-Amour er ofte best når de er unge.
- Juliénas: Viner fra Juliénas har en litt tyngre kropp og mer tannin, med smaker av mørke bær, violer og hint av bark. Disse vinene har god aldringspotensial.
- Chénas: Dette er Beaujolais’ minste cru, men viner fra Chénas er kjent for sin kraftige kropp og smaker av krydder, blomster og mørke frukter.
- Moulin-à-Vent: Moulin-à-vent er kjent for å lage noen av de mest strukturerte og aldringsdyktige vinene i Beaujolais, med smaker av mørke bær og med en solid kropp.
- Fleurie: Viner fra Fleurie er kjent for sin friske og fruktige karakter, ofte med smaker av moreller og blomster.
- Chiroubles: Disse vinene er generelt lettere og mer fruktige, med smaker av røde bær og en lett floralitet.
- Morgon: Viner fra Morgon har en tyngre kropp og smaker av mørke bær og jord. De har god aldringspotensial og utvikler komplekse smaker med alder.
- Régnié: Viner fra Régnié er kjent for sin fruktige og friske karakter, ofte med smaker av røde bær og en lett floralitet.
- Brouilly: Dette er Beaujolais’ største cru, og viner fra Brouilly er generelt lette og fruktige, med smaker av røde bær og en lett floralitet.
- Côte de Brouilly: Viner fra Côte de Brouilly har en litt tyngre kropp enn Brouilly, med smaker av mørke bær og en litt mineralsk smak.»
Ukens vin er en nykommer i basislisten på Vinmonopolet i januar. Så vidt under 200 kroner. En absolutt brukbar vin og typisk for området. Jeg tar også med smaksnotater på et par andre bra eksemplarer.

Dom. de la Plaigne Famille Roux Beaujolais-Villages 2023 (18748801)
Bourgogne, Frankrike:
God rød, saftig duft og smak av granatepler og anis, mest på rødbærssiden er denne, og den kler det godt.
En saftig Beaujolais som skal drikkes klart avkjølt, 12 grader, ca. Og som gjør jobben til en grei pris.
Fin vin til nøytrale smaker i for eksempel hvitt kjøtt, kylling, svin. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta.
Basisutvalget.
LaMarc Wines AS
Kr. 199.90
85 poeng

Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2022 Magnum (5077105)
Bourgogne, Frankrike:
Denne produsenten lager terroirdrevne viner.
Gamle vinstokker på kalkholdig jordsmonn her, litt bark og mørke bær og oliven. Deilig duft, da.
Passer til: Lyst kjøtt, lam
Bestillingsutvalget.
Autentico AS
Kr. 559.90
86 poeng

Louis Jadot Beaujolais Villages 2023 (4813301)
Bourgogne, Frankrike:
Ganske pinotaktig i stil, fruktkjøttaktig nesten med plomme og moreller og mørke bær.
God fylde, god konsentrasjon. Fin Beaujolais det. Pinot Noir-erstatter. Ørlite metallisk snerp i finish. Ganske rimelig, ja. Fruktpakke. Ikke noe fat.
Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, salat, lam, lam og sau, spekemat.
Testutvalget.
Signature Wines AS
Kr. 229.90
85 poeng