Et røverkjøp av en klassiker

Del på Facebook

Frédéric Vicaire rømte fra Bordeaux for å slippe unna alt som hadde med vin å gjøre. Etter 11 år kom han tilbake og tok over familieeiendommene Château Coufran og Château Verdignan i Haut-Medoc.

 

Miailhe-familien feirer i år 200 år i vinbransjen. De startet som ”vin-meglere”, leddet mellom slottene og negociantene, og ga seg ikke med dette før på 1950-tallet. I mellomkrigstiden på 1900-tallet bød det seg muligheter til å kjøpe opp vinslott hvor eierne ikke lenger hadde midler til å drive videre, slott som Pichon Comtesse, Palmer og Peyrabon har vært i familiens eie. Château Siran tilhørte allerede familien fra et heldig ekteskap fra 1800-tallet.

 

Frédéric Vicaires oldefar, Louis Miailhe, kjøpte Château Coufran allerede i 1925 for midler hans kone mottok fra tyskerne som erstatning for ødeleggelser på hennes eiendom i Normandie under første verdenskrig. Vinmarkene på eiendommen var i svært dårlig stand da Miailhe-familien tok over. Louis kontaktet negociantene i området og forhørte seg om hva det var mangel på av vin i Europa. I etterkrigstiden var det lite vin på markedet og lettdrikkelig vin var det enda mindre av. Vinene laget på cabernet sauvignon fra området var altfor stramme og trengte tid før de var drikkeklare. Louis tok dette til etterretning og plantet 100% merlot på grusholdig jordsmonn midt i cabernet-land, noe som var uhørt for området. Businessen ble startet helt fra scratch og vinene var drikkeklare med en gang, familien fikk solgt alt de produserte. På 1970-tallet tok sønnen Jean over og introduserte et lite Haut-Medoc-innslag i vinen, nemlig 15% cabernet sauvignon. Château Coufran er dog fremdeles kjent for å være den av Bordeaux-eiendommene som har høyest andel av merlot i sin vin. Sammen med kusinen, Lovely, er Vincent 4. generasjon som driver Château Coufran og 9. generasjon i vinbransjen, de ønsker begge å videreføre tradisjonen til neste generasjon.

 

Château Coufran ligger helt nord i Haut-Medoc, nesten på grensen til Medoc, rett nord for St. Estephe. Selv forteller de at både er klassiske og unike. Klassisk jordsmonn fra Haut-Medoc, likt det fra St. Estephe, med grusholdig jordsmonn er basen. I tillegg er vinifikasjonen av vinene også veldig klassisk hvor Coufran får hjelp av den kjente Bordeaux-konsulenten og ønologen Eric Boissenot, kjent som en superstar i sitt område og jobber med rundt 70% av de klassifiserte slottene i Medoc. Det unike består av hovedandelen av merlot i vinen og så å si et fast blandingsforhold som gjør at vinen er mer årgangsbasert enn mange andre viner hvor blenden endrer seg fra år til år. En annen unik faktor er modningen av vinene. For 60 år siden bestemte familien seg for å lagre vinene for konsumentene. De holder vinene tilbake og slipper vinene først når de er drikkeklare, noe som er uvanlig for produsenter å gjøre, per i dag ligger 6 millioner flasker og lagrer på eiendommen, dette inkluderer eldre årganger av Château Verdignan også.

 

Coufran består av 76 hektar og det produseres omlag 400.000 flasker vin per år, litt avhengig av årgangen. Rett over veien ligger Château Verdignan som også tilhører familien Miailhe. De 61 hektarene produserer 300.000 flasker årlig, men her er det mer klassisk stil med hovedandel av cabernet sauvignon som lages. Ellers er eiendommene ganske like, vinmarkene ligger inntil hverandre og mennenskene som lager vinene er de samme.

 

Vinmarkene vender mot elven og er derfor stort sett beskyttet mot frost selv om de har et forholdsvis kjølig klima. Beliggenheten er akkurat der elven svinger noe som gjør at de har masse vind fra vest og Atlanterhavet som tørker opp i vinmarkene når det er fuktig. Det brukes kun 25% ny eik, ”fordi vi lager vin av druer og ikke av eik”, sier Frederic med et glimt i øyet. Siden 2005 gjør Eric seleksjonen av hvilke fat som brukes i den endelige blenden uten hjelp, noe som har sett en stor forbedring i vinene. Før Boissenot startet var hans far konsulent hos Coufran og før ham Emile Peynaud, sistnevnte er forøvrig kjent som forfaderen til moderne vinmaking. Når det kommer til lagringspotensialet i vinene forteller Frédéric at de nylig serverte en flaske Château Coufran 1964 som fremdeles ga mye selv i en årgang med mye regn under innhøstningen.

 

Per i dag er det 2009-årgangen av både Château Coufran og Verdignan som er tilgjengelig på polet. En vertikal fra 2006 til 2015 ble smakt og nå er det spennende å se hva som blir neste modne årgang tilgjengelig på polet etter at 2009 er solgt ut. Prisen er det ingenting å utsette på og selv om spennet i alder er stort og det er variasjon i modenheten i frukten er dette viner som vil leve lenge i kjelleren til under 300 kroner.

 

Ch. Coufran 2015 – Ikke tilgjengelig
Rik frukt på nesen mot plommer, syrlige bjørnebær og kirsebær. Noe spice og lakris. Juicy i munnen med solmoden frukt og god lengde. Bøte tanniner. Trenger litt tid, men fin til lagring.
87 poeng

 

Ch. Coufran 2014 – Ikke tilgjengelig
Noe mer spice på nesen enn 2015. Noe hint av sedertre og blyantspiss. Syrlig frukt i munnen, noe treverk i finish. Lettere og friskere tanniner men også lettere frukt enn 2015.
85 poeng

 

Ch. Coufran 2013 – Ikke tilgjengelig
Aroma av blyantspiss, noe syrlig frukt, krydder og noe florale toner. Saftig frukt i munnen med et lett tanninbitt, kjølig søtsyrlig frukt på smak. God friskhet i finish, drikker allerede godt.
87 poeng

 

Ch. Coufran 2012 – Ikke tilgjengelig
Kompleks med toner av lett plump frukt og krydder. Bløte tanniner smaker av modne plommer, lett treverk, noe syrlighet i finish med streif av tobakk og lær.
86 poeng

 

Ch. Coufran 2011 – Ikke tilgjengelig
Mye toner av blyantspiss, krydder og syrlig mørk frukt. God struktur i munnen og lett spicy touch, noe tørre tanniner. Smaker av bjørnebær, plommer og kirsebær, treverk og et hint av lær i finish. Godt lagringspotensiale.
86 poeng

 

Ch. Coufran 2010 – Ikke tilgjengelig
Sødmefull moden frukt på nesen med rikelige kryddertoner. Konsentrert frukt i munnen med saftig frukt av plommer, bjørnebær og solbær, litt markant alkohol. Lett tørre tanniner og punchy krydder, flott struktur og godt lagringspotensiale.
89 poeng

 

Ch. Coufran 2009
Nåværende årgang i Norge. Flott frukt i nesen med hint av blyantspiss. Bløte tanniner og fin modenhet, drikkeklar nå. Lang finish med sødmefull frukt og balansert krydder og treverk.
Kr. 269,90
V.nr. 3463701 (basis)
85 poeng

 

Ch. Coufran 2008 – Ikke tilgjengelig
Nesten et lite leafy hint i nesen med mørke bær og frukter i nesen. Saftig frukt på smak med bløte tanniner, noe krydderpreg med toner av treverk, streif av lakris og sedertre i finish.
84 poeng

 

Ch. Coufran 2007 – Ikke tilgjengelig
Moden frukt, et begynnende preg av stall på duft. I munnen fine toner av ganske fersk frukt i munnen, med fin syrlighet og friskhet. Krydder i finish og noe lær og seder. Drikker veldig godt nå.
88 poeng

 

Ch. Coufran 2006 – Ikke tilgjengelig
Både mørke og røde frukter på nesen med noe florale toner. Saftig frukt i munnen med smak av krekling, bjørnebær, syrlige kirsebær og et hint av jordbær. Mye krydder i finish med toner av treverk og lakris i avslutningen.
86 poeng

 

Ch. Verdignan 2009
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc. Intense fruktaromaer sammen med klassiske toner av sedertre, blyantspiss, krydder og treverk. Bløte tanniner og delikate smaker av solbær, plomme og bjørnebær. Julekrydder, noe søtlakris og fresh ettersmak av fersk frukt.
V.nr. 3448201
269,90 kr (bestilling)
85 poeng