Vinmarken Vigna Cicogna i forgrunnen med landsbyen Tufo nedenfor. foto © Benito Ferrara

Ferrara Greco di Tufo Vigna Cicogna 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

En noe ukjent drue og vin til tross er det absolutt verdt å stifte bekjentskap til denne friske og gode vinen fra Campania i Italia. Ferrara er kanskje den beste produsenten av Greco di Tufu!

– – –

Benito Ferrara er en forholdsvis liten vingård som holder til en times kjøretur øst for Napoli, hvor Ferrara-familien har lager vin siden 1860. De begynte som mange andre med å selge mesteparten av produksjonen i bulk til det lokale cooperativet, mens kun enkelte viner endte opp på flasker. Det var ikke før på begynnelsen av 1990 taller da Gabriella Ferrara tok over driften at hele produksjonen ble flasket og gitt ut på egne etiketter. Av vinene som ble laget var Vigna Cicogna den eneste enkeltvinmarks-vinen mens Greco di Tufo Terra d’Uva ble blendet fra flere mindre parseller. Foruten disse vinene lager de i dag også et par viner på Aglianico-druen som begge har en vane for å ganske raskt å bli utsolgt!

Markene til Ferrara er på 19,5 hektar og produksjonen er på omlag 65 000 flasker årlig. De lager 5 forskjellige viner; 2 stk Greco di Tufo DOCG, 1 Fiano di Avellino DOCG, 1 Irpinia Aglianico DOC og 1 Taurasi DOCG. Det kan være greit å vite at Greco di Tufo er en av de eldste og beste hvite italienske druesortene fra Campania regionen med DOCG klassifisering. Druen er også en klone av Greco Bianco og Greco er betegnelsen for både den røde og hvite sorten. Greco di Tufo er oppkalt etter den lille byen Tufo i Avellino, Campania og navnet Tufo kommer fra «tuff» en myk vulkansk stein som det er mye av i jordsmonnet her. De forskjellige parsellene hos Ferrara er blitt plantet fra 1940 til 2004, Vigna Cicogna var den første i 1940, noen i 1950, noen i 1960 og igjen noen vinranker har blitt replantet i 2000.

 

fakta

– gode årganger er 2008, 2010, 2012, 2013, 2016 og 2017
– druene de jobber med er Greco, Fiano og Aglianico
– 60% av produksjonen eksporteres til 25 forskjellige land, i hovedsak til Italia og USA

Vinmarken Vigna Cicogna i forgrunnen med landsbyen Tufo nedenfor. foto © Benito Ferrara

vinifikasjon

Druematerialet er 100% Greco som presses forsiktig innen to timer fra de er plukket. Temperaturen holdes så lavt som mulig med tørris for å opprettholde den aromatiske profilen. Mosten får ingen skinnkontakt og gjæringen skjer på temperaturkontrollerte (17°C) i rustfrie ståltanker, før 8 måneders modning, også på ståltanker, og til slutt får den 2 måneders flaskelagring.

 

smaksnotater

Vigna Cicogna er en nydelig vin med god fylde i frukten, svært forfriskende, balanserte og leskende smaker av fersken, pære, honningmelon og lang og frisk ettersmak med god fruktsødme. Frisk og tørrbitter, leskende utgang. Dette en vin som går godt til sjømat, for eksempel sjømatrisotto eller fersk kreps med spagetti og blåskjell. Vinen kan fint lagres i opptil 10 år og serveres best til en temperatur rundt 12° C.

Benito Ferrara Greco di Tufo Vigna Cicogna 2017

Agricola Benito Ferrara