Folk Machine Batten Down the Hatches, the Storm is Coming Vecino Vineyard Pinot 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Hobo Wines er en liten familie-eid og drevet vingård som holder til i Sonoma, California, omtrent en times kjøretur nord for San Francisco. Vinmaker, Kenny Likitprakong, har laget viner her siden 2002 under merkelappen Hobo. I 2008 kom Ghostwriter til, så Folk Machine i 2010 og Camp i 2011. Folk Machine er den eksperiementelle delen av driften, vinene og etikettene skal gjenspeile lekenhet og kreativitet. Hobo Wines eier i dag 10 hektar vinmarker, men kjøper inn omlag 3 ganger så mye druer fra andre produsenter. 80% av markene er under sertifisert organisk og biodynamisk drift og produksjonen er på 300 000 flasker årlig i tillegg til endel fat som selges til barer og restauranter.

 

Å lage vin kan trygt sies å ha vært naturlig for Kenny fra barnsben av. Faren hans jobbet nemlig for vingården Domain St. George i California helt siden Kenny ble født. Senere jobbet Kenny for et vinmarkedsføringsfirma i San Francisco og ble mer interessert i vin, før han dro til UC Davis for å studere vindyrking. De forskjellige vinmerkene de produserer har alle en historisk betydning. Navnet Hobo for eksempel er en hyllest til de hjemløse omstreiferne som reiste rundt i Amerika på begynnelsen av 1900 tallet. Banyan er oppkalt etter fikentreet som blant annet er nasjonaltreet i India og har en spesiell åndelig betydning i Thailand. Folk Machine er en hyllest til Woodie Guthrie og MakeWork er et noe kynisk syn på vinfremstilling og over-betydning det er gitt i visse kretser. Bokstavelig talt er MakeWork arbeid som den amerikanske regjeringen opprettet for å holde folk opptatt og for å stimulere økonomien.

Druene til Batten down the Hatches kommer fra Potter Valley og vinmarken Vecino. Den drives både organisk og biodynamisk og ligger på 700 meter over havet mellom Lake PillsBury og Lake MenDocino. Vinrankene her er i gjennomsnitt 25 år gamle, mens resten av markene er alt fra 10-100 år gamle. Den første årgangen av vinen kom i 2007, og den drikker bra fremdeles selv om det kan forekomme noe flaskevariasjoner fra denne årgangen.

 

fakta

– Kenny synes selv at 2011 årgangen er en av de beste han har laget så langt
– mindre enn 10% av produksjonen eksporteres, i all hovedsak til Canada og Storbrittania
– primært lager de Pinot Noir og Chardonnay viner
– etiketten er laget av Leslie Herman, Richmond, Virginia
– Kennys kone, Lynn, har også laget en vin, Chardonnayen Edith og Ida fra en gammel organisk drevet gård i Mendocino

 

vinifikasjon

Druematerialet er 100% Pinot Noir (50% Dijon klone 115 og 50% Pommard klone). Druene er høstet inn noe tidligere for å bevare syrenivået, 70% av drueklasene presses hele, 30% destemmes. Det er ingen tilsetninger i vinen, intet er lagt til eller fjernet, svært få punchdowns, naturlig gjær, spontan malolaktisk gjæring, svært lite nye eikefat, korte masserasjonstider, kjølige gjæringstemperaturer. Vinen modner totalt i 11 måneder, først 7 måneder i franske barriques (10% ny) og deretter ytterligere 4 måneder på franske foudre.

 

smaksnotater

Vinen ser tåkete ut siden den er ufiltrert og naturlig fremstilt. Den har deilige og leskende smaker av villbringebær, boysenbær, blå plommer med en flott syrestruktur og integrerte tanniner. Det er en pent balansert vin med smaker som sitter bra lenge i. Den nytes i stort monn etter å ha blitt luftet i 2 timer og temperert til 14-15° C.

Den drikkes fint alene, lett kjølig, mot en sval sommerkveld med solen bikkende mot horisonten….eller til lammecarrè med jordskokkpurrè.

Folk Machine Batten Down the Hatches, the Storm is Coming Vecino Vineyard PinotN 2016

Hobo Wines