Davide i innhøstingen. Foto: Produsenten.

Fontanabianca, slik endres Barbaresco

Tunge, innsausede biffer med smakstung barolo eller barbaresco, med sopprisotto, en kveld i en landsens trattoria i Piemonte. Det er litt passé. Salatbølgen skyller over rødvinslandet nord i Italia, rapporteres det.

Del på Facebook

Produksjonen av de legendariske vinene barolo og barbaresco har gått i faser. Det var tradisjonalistene, så modernistene, og deretter en sammensmelting av de to. Store eller små eikefat, mer eller mindre konsentrasjon, vente med å drikke i 20-30-40 år, eller drikke nå?

Men uansett, utviklingen går i retning av at vinene er mer leskende enn før, også nytappet, de er lettere og saftigere, ikke så tunge på labben, mindre eik, mindre skallkontakt, mindre ekstrahering – uttrekk av smakskomponenter. Men, på den andre siden, gjerne mer alkohol.

En som har sterke meninger om de senere års utvikling, er den unge Matteo Pola, medeier av Fontanabianca, Han driver gården sammen med sine foreldre og sin søster, og var nylig på Norgesbesøk. Da fikk vi også smake hans viner.

Fontanabianca dyrker druene i Neive, i hjertet av Piemonte. Han lager litt hvitvin, av chardonnay og arneis, men mest er det røde viner, nebbiolo og barbera. I alt kun 80 000 flasker i året, rimelig priset. Det er ikke vanlig å få en virkelig god barbaresco til 340 kroner, og med hele 88 poeng i Dagens Næringsliv. Fontanabianca lager også noen få enkeltmarksviner, som naturligvis er betydelig høyere i pris.

– Våre røde viner har godt med tanniner, men samtidig er de myke. Det er mye urter, kirsebær og jordbær i smaksbildet. Det er fruktige og syrlige viner som kan drikkes nå. Man må ikke vente i årevis, som var vanlig før, sier den engasjerte, smilende og gestikulerende Matteo.

Fra biff til salat

Det er flere årsaker til at barolo og barbaresco endrer seg i lettere retning. For eksempel – hva er det kundene spiser nå til dags?

-Folk foretrekker lettere retter, mer grønnsaker og salater, ikke fettrike kjøttstykker. På den berømte tre-stjerners restauranten i Alba i Piemonte, Piazza Duomo, er signaturretten nettopp en salat, og det er mye fisk og skalldyr og grønnsaker på menyen. Vi må lage viner etter folks smak, og da går vi i retning av lysere, lettere, mer tilgjengelige viner, sier Matteo.

En annen årsak til at vinene blir mer tilgjengelig unge, er klimaendringene.

-Nå gir så å si alle årganger godt modne druer, i og med at temperaturen stiger. Blir det mer enn 35 grader, stanser druenes utvikling, de går i dvale. Men så kommer høsten, det blir kaldere og modningen starter opp igjen. Vi høster senere, og på en måte er det godt for druene, de blir ikke overmodne og vi klarer å holde alkoholen under 15 prosent. Vi lar også mer av bladene sitte på planten, slik at de beskytter druene mot for mye soleksponering, sier Matteo Pola.

Det regner for lite

Det store problemet er tørke. I økende grad er det mangel på nedbør i Piemonte, og druene blir stresset.

-Det er ikke lov å vanne i henhold til DOCG-reglementet, men det ville uansett ikke vært et alternativ, for hvor skulle vi hente vannet fra? Det er ingen vannreservoar i dette området, og vi kan ikke frakte det fra andre steder. Vi må jobbe mer i marken for å minimere problemet.

Det var mer vann før. Fontanabianca fikk navnet sitt fra en vannkilde som gikk over eiendommen og som ble brukt til dyrene.

Piemonte er inne i en uoversiktlig utvikling – mer varme gir saftige, deilige viner med god fruktsødme, men tørke og høye alkoholnivåer truer. Fontanabianca har så langt klart seg godt gjennom naturens brå endringer.

Fontanabianca Barbera d'Alba 2021 (4093901)

Piemonte, Barbera d’Alba, Italia: 

Skogsbærpreget nese med solbær, jordbær og mørke plommer. Saftig smak med skogsbær og kjernefrukt.

Bestillingsutvalget.

Gaia Wine & Spirits AS

 

Kr. 239.90

Fontanabianca Barbaresco Bordini 2021 (11330905)

Piemonte, Barbaresco, Italia: 

Aromatisk duft med krekling, rognebær, sopp, høstløv og hint av trøffel. Kompleks og lang smak, med tørket frukt, skogsbær, nøtter, sopp.

150 cl.

Bestillingsutvalget.

Gaia Wine & Spirits AS

Kr. 1060