Før og nå, Château de Pressac

Del på Facebook

For å gjøre det enkelt har man Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé over her igjen, med klasse A for førstevekst og klasse B for resten også. Château de Pressac kan spore historien tilbake til minst 1400-tallet og det sies at dokumentene etter hundreårskrigen ble signert her etter slaget ved Castillon. Eiendommen ligger på et av de høyeste punktene på Saint-Emilionplatået, oppunder 90 meter over havet. Vinmarkene ligger dels i en liten dal som nærmest svinger seg rundt slottet og dels i skråningene opp mot toppen der slottet ligger. Château Fleur Cardinal og Valandraud er to naboer. Vi befinner oss helt i motsatt enda av platået for Saint-Emilion by og helt på grensen av appelasjonen Saint-Emilion. Kalkstein med noe leire er jordsmonnet. Pressac er lokaldialekt for malbec.

Da Jean-Francois Quenin og kona kjøpte eiendommen i 1997 var det nesten ikke vinplanter igjen her. Terrassene i skråningene måtte bygges opp på nytt etter et kvart århundres neglekt, og en betydelig beplantning, så vinmarkene og drueplantene er alle mellom femten og snart tyve år. Siste gode årgang er 1975 forteller Jean Francois, 76 er ikke så verst, men så døde faren og sønnen var uinteressert i vin. Men på sekstitallet var det noen strålende årganger. Han ramser opp flere og man blir sittende å tenke på hvordan i all verden det skal være mulig å få smakt noe slikt? Det flyter ikke nødvendigvis av gammel østsidevin fra femti år og lengre tilbake rundt omkring. Vi setter oss til bords, en utmerket lammegryte havner på bordet og vi har både 2011 og 2012 i glasset. Plutselig kommer en vin blindt. Det gjettes i det vide og det brede, definitivt Bordeaux, antagelig østside, sjarmerende, frisk, behagelig, årgangene det gjettes på rundt bordet går mellom 1975 og 1986. Vi er en blanding av vinprodusenter og noen journalister. Selv gjetter jeg Saint-Emilion 1978 eller 1979. Den minner om en Château Pavie 1979 smakt noen uker før.

Det var altså 1967 Château de Pressac, en av flere av årgangene som Jean-Francois hadde nevnt som svært god litt tidligere på kvelden. 1967 er legendarisk for Sauternes, men ikke regnet som noen stor årgang for røde i Bordeaux, men det er overraskelser, denne er en av dem. 1967 var et kjølig år med undermodne druer. At denne har holdt seg såpass frisk og levende med såpass bra konsentrasjon sier noe om potensialet som bor i jordsmonnet her. En produsent å følge med på for fremtiden.

 

2011 Château de Pressac
VP nr 5293501 Kr 339,90
Ruby. Fruity, dark berries, spices and floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries and some red fruity notes, fresh, lively, elegant and long, some alcohol notes. 90.

1967 Château de Pressac
Ruby, garnet rim. Leather, figs, prunes, tobacco, sous bois, elegant nose, prunes. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries core and spices and cherry stones palate, long. 92