Frankrike raseres av storm

Del på Facebook

Det begynte med bilder av snølignende forhold fra Bordeaux sentrum. Det viste seg å være hagl opp mot pingpongballer i størrelse. Så kom det meldinger om at vinmarker i Bourg og Blaye i Bordeaux var rasert. Her er det mindre kjente hus som holder til, men også Château Mercier som er en populær gjenganger på polet. Daniel Cathiard som eier det berømte slottet Château Smith Haut Lafitte la så ut en melding på facebook om at de var truffet, men ikke senket. Dany Rolland, kona til den berømte Michel Rolland la ut bilder fra Bourg med tekst i retning av, hvordan skal disse produsentene overleve disse skadene etter frostskadene i fjor. To år uten inntekt. Bildene viser vinstokker uten et eneste blad igjen på totalt ramponerte vinstokker. Kim Birkedal Hartman la ut bilde av en terrasse full av hagl med tekst i retning av; Hvordan er det i vinmarken nå? Kim er som kjent cognacprodusent.

Skribenten Chris Kissack var på joggetur i Chinon og la ut bilde av en svart himmel med tekst om at han hadde forlatt huset med skyfri himmel og at det plutselig ble svart, høljet ned og blåste så kraftig at grener knakk av trærne rundt ham. Jeg har ikke sett andre rapporter fra Loire utover kommentarer under bildet til Chris. Så kom det bilder av en totalskadd vinmark hos Château La Lagune, en klassifisert eiendom i Haut-Médoc. Her er det ikke mye igjen. Det er bildene du ser her. Videre nedbørsmengder i Chacenay i Aube i sydlige Champagne som skapte nær flomlignende tilstander i vinmarkene.

 

Det siste tiåret har vist mye underlig vær med mer ekstreme tendenser enn før. Det har alltid vært hagl og stormer, og flom, eller tørke. Men det synes å komme oftere og oftere. Har produsentene forsikringer mot alle naturskadene? Noen har det, men det koster skjorta og det er betydelige fratrekk i utbetalingene uten at jeg vet mer om hva det går ut på. Derfor føler få at de har nytte av, eller til og med råd til det. For gamle familieeiendommer eller eiendommer eid av rike selskaper skaper ikke dette store problemer. Bøndene vet at det er noen år som går føyken hvert tiår. De kommer sjelden samtidig slik som nå, men det har skjedd før. Problemet er for produsenter som nylig har kjøpt mer land, en ny eiendom, nylig har arvet og har en høy gjeldsgrad og en hissig bank.

Men det begynner å bli en stund siden en problemfri årgang i hele Frankrike, selv i hele regioner.