Frihetsvinen Putin ikke vil vite av

Dette er vinen som er blitt stormaktspolitikk og som president Putin garantert ikke drikker, eller vil vite av: «Freedom blend», en vin satt sammen av druer fra Ukraina, Moldova og Georgia.

Del på Facebook

Den ble lansert i 2014 som «et kraftfullt symbol på solidaritet mot et paradigme av militær aggresjon»; Transnistria i 1992, Abkhasia og Sør-Ossetia i 2008, Krim og Donbas i 2014 og nå sist Russlands blodige angrepskrig i Ukraina fra 2022. «Freedom blend» er laget av produsenten Château Purcari, Moldovas eldste vinhus med historie tilbake til 1827. Og om ikke Putin vil, så kan du snart få smake den, på vinmessen som arrangeres på Gamle Logen 8. mai, Norges egen frigjøringsdag.

-Vinen ble først lansert i 2014 for å markere 20 års frihet fra Sovjetunionen. «Freedom blend» er ikke bare et solidaritetssymbol, men også en hyllest til motet og motstanden folket i disse tre nasjonene har utvist. I tillegg vil vi gjennom nyeste årgang av vinen uttrykke vår takknemlighet til den heroiske kampen og motstanden som det ukrainske folk nå har utvist i over ett år. «Tribute edition» av vinen kom først i etterkant av Sovjets anneksjon av Krim. Gjennom «Freedom blend» kan vi rette oppmerksomheten mot situasjonen i flere av de post-sovjetiske statene hvor folket, til tross for at de har fått sin uavhengighet, fortsatt må kjempe for sin de-facto frihet, forteller Natalia Vangheli fra Purcari Wineries Group til VinPuls.

Hjertet til Georgia, terroiret fra Moldova og frihetskampen til Ukraina

Hvordan gikk vinmakerne frem da Freedom Blend ble laget?

-Vår sjefsvinmaker Federico Giotto og hans team ville skape en kraftig, karakterfull vin, laget på tre, ekte lokale druetyper – Bastardo (Magarachsky) fra Ukraina, Saperavi fra Georgia og Rara Negra fra Moldova.  Vinen representerer «hjertet» til Georgia, terroiret fra Moldova og frihetskampen til Ukraina. De tre druene har vært med i alle årgangene, men prosentandelen av de ulike druene kan variere fra år til år. Alle druene er dyrket lokalt, men kan være hentet fra forskjellige «plots» fra år til år. 99 prosent av vinene som Purcari lager er blends. Det er ikke bare druene som blendes, men også de ferdige vinene. På den måten kan vi polere og balansere det karakteristiske ved vinene.

Hva var hovedfokus i selve vinlagingen?

-Å få frem en vin som reflekterer individualiteten til hver enkelt druetype, men samtidig komme sammen i en blend som står seg opp mot den kvalitetsstandarden som Purcari setter. Vi trengte f.eks. rara negro i blenden så ikke vinen ble over-aromatisk og saperavi så den ikke skulle bli for tung. Hovedfokus var hele tiden å skape riktig balanse.

Varm mottagelse internasjonalt

Hvordan er vinen mottatt internasjonalt?

-Etter Russlands invasjon i 2022 ble «Freedom Blend» nesten over natten en vin hele verden ble opptatt av. Store medieselskaper tok kontakt med oss og kjente publikasjoner har hjulpet oss med å spre budskapet vårt. Blant mediene som har laget stories på «Freedom Blend» er BBC, CNN, Bloomberg, The Washington Post, The New York Post, DW New og Decanter. Over 50 ulike medieselskaper har tatt vårt budskap kloden rundt.

I hvilke land er vinen til salgs?

-Vi har flere forhandlere i USA, bl.a. Total Wines & More. I tillegg selges «Freedom Blend» i land som Storbritannia, Romania, Moldova, Nederland, Polen, Kina, Tyskland, Sverige osv. Og fra 3. mai også i Norge!

Ikke bare en hyllest

Er vinen bare en «hyllest», eller er den også med på å skaffe midler til Ukraina?

-«Freedom Blend» er ikke bare en hyllest til motet folket viser, og en solidaritetserklæring til Ukraina, Georgia og Moldova, men den gir også direkte støtte til den heroiske motstandskraften som det tapre ukrainske folket viser hver eneste dag, svarer Natalie.

Og legger frem følgende facts: Château Purcari donerer inntekter fra «Freedom Blend» gjennom Purcari-stiftelsen til å hjelpe sårbare ukrainske barn. Ved utgangen av 2022 hadde 150 000 euro gått til støtte for å holde ukrainske familier sammen og hjelpe til så ikke barn kommer bort fra sine nærmeste. Stiftelsen hjelper flyktninger gjennom et 24/7-bemannet hjelpesenter som ble opprettet på dag to av krigen. 13 000 mennesker på flukt har vært innom Purcaris senter for hjelp, 5000 mennesker har fått boliger gjennom vår assistanse og 2000 har fått hjelp til transport. Og fortsatt er det nye tiltak på gang, sier Natalie Vangheli fra Purcari Wineries Group.

Blir tilgjengelig på Vinmonopolet 3. mai

Château Purcari er Moldovas eldste vinhus, etablert alt i 1827. I dag inngår slottet som ett av fire vinhus i Purcari Wineries Group. De andre tre er Bostavan Winery, også i Moldova, samt Angel’s Estate i Bulgaria og Crama Ceptura i Romania. I tillegg har Purcari brennevinsproduksjon ved Divin Bardar i Moldova, et destilleri som ble etablert i 1929.

Purcari er Moldovas største vineksportør, og regnes som den beste premium vinprodusenten både i Romania og Moldova. Totalt har de fire vinhusene i Purcari Wineries Group mer enn 1500 hektar totalt med vinmarker.

Purcari Freedom Blend 2020 Blend blir lansert i Tilleggsutvalget på Vinmonopolet 3. mai. For å bestille den må du enten kontakte Vinmonopolets kundeservice på telefon (22015000) eller bestille den hos ditt nærmeste pol. Artikkelnr er : 15659801 og salgsprisen blir kr. 299,40.

Blenden i nyeste årgang er Saperavi 65%, Rara neagra 20% og Bastardo 15%. Lagret seks måneder på franske eikefat.

Møt representanter for Pucari

Du kan møte representanter for Chateau Pucari, samt prøve «Freedom blend» på messen på Gamle Logen 8. mai. Her vil man også prøve godt over 100 andre viner fra Ukraina, Romania og Moldova. Chateau Purcari vil også holde en gratis master class på messen. For billetter, klikk her.