Georg og Martin Fusser. foto © Melanie Hubach

Fusser No.1 Reiterpfad Riesling Trocken 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg blir aldri lei av Riesling, i alle fall ikke av gode Rieslinger! Denne er eksepsjonelt god og har i tillegg et langt og godt lagringspotensiale.

–   –   –

Weingut Fusser holder til i Niederkirchen i byen Deidesheim i vindistriktet Pfalz en halvtimes kjøretur vest for Mannheim i Tyskland. Etter å ha gjort ferdig ønologistudiene på Geisenheim Instituttet i 2006 bestemte brødrene Martin og Georg Fusser seg for å lage egne viner på familegården, og i 2007 kom første årgang herfra. Familien eide allerede et par vinmarker i Ruppertsberg, Deidesheim og Niederkirchen, men lagde ikke egne viner før den tid. I dag dyrker de 20 hektar vinmarker hvorav 96% av markene er beplantet med Riesling og Spätburgunder (Pinot Noir) som gir en årlig totalproduksjon på 110 000 flasker.

De første 2-3 årene fikk de god kontakt med biodynamiske produsenter fra Pfalz og Østerrike, og skjønte raskt at det var veien og gå for vinproduksjonen deres også. Et sunt og levende jordsmonn gir sunnere druer og en mer aromatisk frukt. Ved å presse druene forsiktig, ikke tilsette vinen noe, ingen klaring kun naturlig gjæring, så får du en renere vin som gir et mer riktig bilde fra regionen den kommer fra.

Fusser lager viner i 3 kategorierGutswein (lys grå etiketter), Ortsweine (rødgrå etiketter) og Lagenweine (mørkegrå etiketter) som igjen er delt opp i Erste Lage (Premiere cru) og Grosse Lage (Grand Cru). Totalt lager de 15 forskjellige viner. Dagens Riesling, Reiterpfad, faller inn i kategorien Grosse Lage og er dermed toppvinen deres innen rieslingene, og det kjennes! Vinen har fått navnet Reiterpfad (smal vei for hesteryttere, fordi det er en gammel romersk handelsvei som passerer forbi markene til denne vinen. 

 

fakta

– de kultiverer 61% Riesling, 35% Spätburgunder (Pinot Noir), 2% Sauvignon Blanc, 2% Pinot Blanc
– 45% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Norge, Danmark, Nederland, Belgia, Tsjekkia, Østerrike og Italia

 

vinifikasjon

Reiterpfad er laget på 100% Riesling druer fra 29 til 37 år gamle vinranker. Druene er håndplukket og 100% av drueklasene presses hele, sakte, i 5-6 timer før mosten overføres til ståltanker uten filtrering. Her får den naturlig gjæring på 23-25 grader C og modnes i 11 måneder før den til slutt får ytterligere 6 måneder på flaske før salg.

Georg og Martin Fusser. foto © Melanie Hubach

smaksnotater

Dette er en ekstremt god vin som har en flott dybde i frukten med pent innpakket syrepreg. Den har innsmigrende, konsentrerte og leskende smaker av honningmelon, lime, røde epler, fersken og et ørlite petroleumspreg med en flott balanse og fylde med en frisk og god utgang som varer en liten evighet. Vinen drikker utmerket nå men den kan med fordel også lagres i mange år fremover. Siden den første årgangen kom i 2007 er det vanskelig å spå hvor lenge den med hell kan lagres, men Georg og Martin smakte 2007 årgangen nå i september og den virket fremdeles ganske ung, så de antar selv at 20 år er innen rekkevidde.

Jeg fikk mest glede av vinen temperert til 11-12° C. Drikk til sjømatrisotto eller no soup for you!, det vil garantert gi en god mat og vin-opplevelse.

Fusser No.1 Reiterpfad Riesling Trocken 2016

Weingut Fusser