Ukens beste vinkjøp på Grenache-siden kommer herfra, fra de øde områdene vest for Cederberg-fjellene i Western Cape, Sør-Afrika. Tierhoek er leverandør av druene til Lourens. Foto: Tierhoek.

Garantert Grenache-nirvana

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Den er hoveddruen i de mektige vinene fra Sør-Rhône. Den er forsøkt kopiert rundt om i verden med vekslende hell. Også som endruevin. Grenache Noir. Eller Garnacha. Vinmonopolet hadde noen vellykkede satsinger i novembernyhetene. Eneren var allikevel en bestillingsvin. Fra huttaheiti.

Ukens viner:

Lourens Lua Ilse Grenache 2023, Olifantsriver, Sør-Afrika

Ch. Maucoil Chateuneuf-du-Pape 2022, Rhone, Frankrike 

Kleine Zalze Vineyard Selection Grenache 2024, Coastal region, Sør-Afrika  

Novembernyhetene rundt om hos de store importørene var stappfulle av godbiter. Musigny Grand Cru fra Mugnier og Comte de Vogue. Bonnes Mares. Conterno med kanon-baroloer. Men det var én vin som fikk meg til å stoppe opp i undring. Fordi alle de forut nevnte har det man kan kalle en «track record». De er kjente, og man forventer storhet. I hvert fall etter prisene å dømme Mugniers Musigny koster over 20000 kroner for en flaske. Glimrende var den. 97 poeng i min karakterbok.

Også Phillipe Charlopin Corton-Charlemagne Grand Cru 2022 var i smakshimmelen. Kanskje den mest elegante og intrikate og deilige Corton-Charlemagne jeg noensinne har vært borti. 3500 for den. Minus noen få kroner. Men en av overraskelsene var en vin til under 400 kroner. En Grenache. Mer om det etter dette.

Grenache-viner er ofte relativt lyse og transparente,
men kan også ha dypere og mørkere farger. Ill: KI.

La oss først se litt på duft- og smaksprofilen i viner laget av denne druen:

Aroma (duft)

Typiske dufter fra Grenache Noir-viner inkluderer:

  • Røde bær: jordbær, bringebær, kirsebær
  • Krydder: hvit pepper, anis, urter slik som timian og andre
  • Blomster: rose, lavendel
  • Sødmefulle frukter (modne varianter): røde plommer, fiken
  • Jordlige toner: lær, støv, tørket urt

I varme områder kan aromaene bli mer syltede frukter og tørket frukt.

Smak

På smak er Grenache gjerne:

  • Fruktig og rik
  • Røde fruktnoter dominerer (jordbær, kirsebær)
  • Moderate tanniner
  • Høy alkohol og ofte lavere syre
  • Krydret finish (pepper/urter)
  • Kan virke saftig og rund, men i kvalitetsviner også komplekse og strukturerte

Munnfølelse

  • Myk og varm munnfølelse
  • Oljete/“plump” tekstur i varmere klima
  • Kan oppleves som fyldig og svær

Matparinger

Passer godt til:

  • Grillet kjøtt (særlig lam)
  • Provencalske retter
  • Tapas og paella
  • Grillet kylling, and
  • Middelhavsmat generelt
  • Norsk juleribbe
  • Pinnekjøtt, trolig.

Ch.Neuf-du-Pape er området som har dyrket Grenache-druen frem med best resultat. Til nå. Men varmere vær ødelegger for friskheten. Her er Ch. de Fines Roches. Foto: Geir Salvesen

Denne vinstilen med store, varme (ofte) aromaer og smaker passer spesielt godt om vinteren. Og så vil kritikken mot den være at Grenache av og til er som smultringer. En bløt ring uten kjerne. Men da også uten kjernebitterhet.

Den vinen jeg ble mest forbauset over i hele denne enorme smaksorgien som er novemberslippet 2025, var denne: Lourens Lua Ilse Grenache 2023, Olifantsriver, Sør-Afrika.

Så kan det sikkert innvendes at jeg er spesielt opptatt av vinene fra det landet jeg bor i om vinteren. Det er mulig. Men jeg gidder ikke å lefle med dårlige viner. Og så elsker jeg en god historie. På linje med NRK-slageren: Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Eller noe i den duren. Anna fra ødemarken. Noe sånt.

Men denne sørafrikanske «Ward Olifantsriver» – eller AOC Elefantelven, som det ville ha vært på norsk-fransk, er faktisk tilholdssted for den sørlige halvkules beste Grenache-viner. Piekenierskloof heter høydedraget like før de ville, berømte Cederberg-fjellene og villmarken der nord for Cape Town i retning Namibia. Tørt er det. Solrikt er det. Akkurat slik som Grenachedruen liker det. Det er derfor den har likt seg så godt i Sør-Frankrike. Men i Rhône-dalen er solen i ferd med å bli for sterk og dominerende, og stadig flere Grenache-dominerte viner derfra tørker ut og blir for alkoholsterke og uten den vidunderlige friskheten som de beste eksemplarene av denne druen også kan ha i vinform.

Basisnyhetene på Vinmonopolet hadde egen minisatsing på Grenache. Og en av de interessante var en Ch.Neuf-du-Pape laget på 100 prosent Grenache. Fra Ch. Maucoil. Ofte er druen en hovedbestanddel i vinene herfra og med en drøss andre druer som medspillere, men det finnes altså viner hvor den er enerådende.

Budsjettvarianten er fra Kleine Zalze i Stellenbosch, også den var nyhet i basisutvalget.

Du kan jo prøve en Grenache til julematen. Den bør gå bra til svineribbe, og de heftigste variantene også til pinnekjøtt, som krever fyldige, alkoholsterke varianter.

Lourens Ilse Grenache. Superb Grenache fra Piekenierskloof. Foto: Vinmonopolet.

15648001
Lourens Lua Ilse Grenache 2023, Olifantsriver, Sør-Afrika 

Fra Piekenierskloof. Og Tierhoek som er drueleverandør. Nydelig Grenache, kjøttfull, aromatisk og blomsterduftende variant fra buskvinstokker. Nydelig. Finslig. Delikat. Bærfrukt med moreller mest. Passer til: Lyst kjøtt, storvilt, småvilt og fugl, and, spekemat. 389,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

19676501
Ch. Maucoil Châteuneuf-du-Pape 2022, Rhône, Frankrike Fin, Grenache-drevet Ch.Neuf med 100 prosent av denne druen, noe syltet frukt i smaken, men det blir ikke for svært, varme røde og mørke bær og skogbunn er med på å komplettere bildet. Fint om den hadde litt mer friskhet, men slik er det med årgangene nå for tiden fra Rhône. 469,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 5)
Heyday Wines AS

19928501
Kleine Zalze Vineyard Selection Grenache 2024, Coastal region, Sør-Afrika 

Veldig fin og svært rimelig Grenache med bringebær og moreller, jordbær også, litt kamfer og lakris og røyk i smaken med ungdommelig bærfrukt. Svakt urteaktig avslutning. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau, and, spekemat. 194,50 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Exciting Wines AS

Og så tar jeg med denne basisnyheten som er et eksempel på den varmere Grenache-stilen fra Down Under, Australia.

19899701
Thistledown Thorny Devil Old Vine Grenache 2024, South Australia, Australia 

Sødmefull, rund, alkoholdrevet Grenache med 14,5 volumprosent alkohol som gir akkurat det lille stikket i finish, varme jordbær, varm, syltet frukt. Men illustrativ til det varme klimaet i Australia. Går muligens til juleribbe og pinnekjøtt. 244,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 4)
Fondberg AS