Fiskevin, sa du? Her er en lokal torsk på Under innfanget i et glass Chablis. Foto: Geir Salvesen

Genial allround-vin til sjømat og skjell

Del på Facebook

Man vet liksom om at det lages en del bra rødvin i det sør-franske området Languedoc-Roussillon. Men at det lages utmerket hvitvin som på noen områder tar kampen opp mot Chablis, er nok mer ukjent.

Sittende under havet i den fantastiske nye undervannsrestauranten Under ved Lindesnes i Vest-Agder, kommer selvsagt spørsmålet umiddelbart opp om hva som bør drikkes til en 16 retters havsmakbasert middag. Utenfor det enorme glassvinduet svømmer nysgjerrige fisker i mange farger og lurer på hva slags skapninger som sitter bortenfor den ugjennomtrengelige flaten som skiller oss. Ikke vet de, trolig, at noen av slektningene deres snart vil ligge på tallerkenene.

Sjømat og skjell, ja. Smaken er mye mer ulik og variert enn hva man kanskje tenker i første omgang. Ulike skjelltyper som knivskjell, hjerteskjell, blåskjell og kamskjell har alle ulike konsistenser og sødmenivåer. Krabber? De også. Så kommer det fisk som er omgitt av ett eller annet tilbehør og saus som vi ikke kjenner på forhånd. Og siden Under skal ta gastronomien mot grenseverdiene, må vinene tåle en trøkk.

 

Fiskevin, sa du? Her er en lokal torsk på Under innfanget i et glass Chablis. Foto: Geir Salvesen

 

Hva gjør man da, vinvalgmessig?

Vi gikk for en lagret Champagne med lang lagring på gjærcellene (noe som gir en litt kremete konsistens og reduserer syreinntrykket noe) og en Chablis Grand Cru Les Preuses 2015 fra Louis Michel. Michel lager klokkeklare Chablis’er og det blir sjelden feil med en topp Chablis til variert sjømat.

Men det er dyrt, og Chablisvinene har i tillegg en litt spisset smak med grønne elementer, lime og sjømineralitet. Derfor var det ekstremt interessant å teste en ekte Chablis mot en Languedoc-versjon på en blindsmakning hos Mas la Chevaliere i Languedoc. De utfordret et titalls mennesker som var til stede om å gjette hvilken av dem som var en Chablis. Altså: Enten en Dom. Laroche Chablis Vaillons 1.er Cru eller en Mas la Chevaliere Peyroli Chardonnay av samme årgang.

De fleste gikk i fellen og trodde Languedoc-vinen var Chablis’en. En norsk kontingent som var der, var allikevel ganske sikre på at det lille ekstra av flint og kalk og sjømineralitet i den ene måtte tyde på Chablis. Og fikk rett i det.

Men innlysende var det ikke. Så kommer den gode nyheten: Languedoc-vinen koster ikke mye penger. Langt mindre enn Chablis’ene der prisene for 1.er Cru ligger rundt 300 kroner. Grand Cru’ene av godt kaliber ligger når rundt 500. Peyroli? Kr 169,90.

Den eneste ulempen er at det er en bestillingsvin, men den er verdt et nærmere møte. Det er en Chardonnay-basert vin med en ørliten dose Viognier i også.

 

Fiskevin, sa du? Her er en lokal torsk på Under innfanget i et glass Chablis. Foto: Geir Salvesen

 

5853401 Mas la Chevalière Chardonnay Viognier 2015

Languedoc-Roussillon, Frankrike.
169,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Vinordia AS

 En herlig, fløtete, burgunderlignende Languedoc-vin med underliggende mineralitet og kremet ferskenfrukt. God lengde. Passer til hummer og kamskjell og diverse bra. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost.