Bruno Giacometto foran et fat på 5000L (Botte). Foto: Azienda Giacometto Bruno

Giacometto Bruno Canavese Nebbiolo 2013

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det er ikke ofte du finner en pent modnet vin som i tillegg til å være pent priset også er svært god! Denne koster kun 263.- kr, så du får mye for pengene. 3000 flasker er laget hvorav omtrent 1200 er kommet til Norge.

I kjelleren på huset sitt, i hjertet av byen Caluso en halvannen times kjøretur rett vest for Milano, ved foten av Dolomittene i Nord Italia, lager Bruno Giacometto et knippe flotte viner. I det daglige jobber han delvis med computer software og som vinmaker. Det var faren, Giuseppe, som startet vingården i 1962 men da Bruno var 16 år i 1977 overbeviste han faren om å lage Erbaluce di Caluso med gjæring uten skall og ikke på den tradisjonelle metoden med skall. Vinen fikk en delikat og fruktig smak som var annerledes enn de foregående årgangene, noe som kundene også satte pris på. I 2001 tok Bruno over familiebedriften fra faren og fortsetter tradisjonen med å lage gode viner, spesielt på Erbaluce druen. I dag er vinen produsert ved hjelp av moderne cryo-teknikker, hvor druene kjøles ned før de presses. Senest fikk hans Autocton 2016 prisen for den beste Erbalucen av den Italienske Sommelier Forbundet i 2019.

Vinstokkene på gården er fra 15 til 50 år gamle og produksjonen er i hovedsak 70% Erbaluce, 20% Nebbiolo, 2% Barbera, 1 % Neretto di Bairo, 4% Merlot og fra 2020 – 3% Cabernet Franc og Sauvignon. Rødvinene kan oppleves mere balsamiske og elegante enn i Langhe mens den hvite Erbaluce vinen viser noe mer strukturerte og langringsdyktige kvaliteter (tykkskallet og syrerik). I dag kultiverer han 10 hektar vinmarker og produserer rundt 30 000 flasker i året på økologiske prinsipper. Altså ingen bruk av kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel i vinmarkene.

Bruno Giacometto foran et fat på 5000L (Botte). Foto: Azienda Giacometto Bruno

Vinifikasjon

Canavese Nebbiolo 2013 er laget på 100% Nebbiolo på klonene Michet, Picotenner og Lampia, hvor jordsmonnet består av sand og steinete Vmorene (småstein som kommer fra Mont Blanc-massivet) og er rik på mineraler. Druene avstilkes og gjæres i ståltanker. På slutten av gjæringen blir druene mykpresset i en pneumatisk presse ved 0,2 bar. Mosten fermeteres på ståltanker med 25 dagers skallkontakt, dels på eikefat og dels på grande botte, 2500 liter. Etter 2 års modning tappes vinen ved hjelp av en blokk som vasker og tørker hver flaske med filtrert vann og som så fyller flaskene med vakum. Til slutt får den 5-6 års flaskelagring.

Smaksnotater

3572101
Giacometto Bruno Canavese Nebbiolo 2013
Kr 263,40
Dette er bare en deilig, leskende, moden, balansert og frisk vin med et pent bitt og medium tørre tanniner og god moden frukt på utgangen. En svært god Nebbiolo med sammensatte og saftige smaker som sitter lenge. Drikk temperert til 16℃ og gjerne til avocadopasta med knasende god kylling. Bruno modner gjerne vinene sine litt ekstra og slipper de først når han synes de begynner å drikke som best, som denne gjør nå men kan også lagres videre i omtrent 5-6 år til.