Giacosa Roero Arneis 2017

Del på Facebook

Arneis er en meget anvendelig drue som kan passe til det meste. 2017 utgaven til Bruno Giacosa er rett og slett knallgod, og den beste årgangen jeg har smak fra dem. Denne vinen bør bli favoritten til veldig mange denne sommeren.

 

Bruno Giacosa var en pioner i Piemonte og Langhe. Dessverre døde Bruno Giacosa i januar i år, 89 år gammel. Dette var den siste årgangen han fikk smake og være med på. Selv uttalte han at 2017 var en av de aller beste årgangene med arneis de har laget. Ganske bra skussmål fra en som har jobbet med vin i mer enn 76 år. Allerede som 13-åring ble han opplært i vinkunsten av sin bestefar. Han ble også tidlig med faren som var vinoppkjøper på sine turer. Faren var en kløpper i å velge ut druer ved å smake på dem direkte fra buskene. Ved å gjøre det samme lærte Bruno å gjenkjenne druer og vinmarker og i neste omgang å plukke ut de gode eller beste parsellene. Vinstilen til Bruno Giacosa er tradisjonell. Han sa at det viktigste arbeidet er å gjøre de riktige tingen riktig i vinmarken, for så å gjøre minst mulig i selve vinkjelleren. Bruno Giacosa var en mester på dette. Den store endringen kom i 1956 som var det siste året han solgte vinen til andre produsenter. Fra nå av skulle han lage sin egen vin. Den første vinen han lanserte under eget brand var i 1960 med sin 1957 årgangen. Det var først med 1964 årgangen av Barbaresco Santo Stefano Riserva Special og med 1967 årgangen av Barbaresco Asili Riserva og Colina Rionda at Bruno Giacosa fikk sitt store gjennombrudd. I 1974 produserte han sine første flasker med roero arneis. Det er 3 ting som er karakteristisk for Giacosas vinfilosofi

  • Respekt for vinmarken
  • En må ha selvtillit i vinproduksjonen
  • Sist men ikke minst, respekt for årgangens kvaliteter

 

På samme måte som da Bruno ble lært opp i ung alder gjentok han det for sin egen datter, Bruna. Fra tidlig i tenårene fikk hun grundig opplæring av sin far. Senere har Bruna tatt sin utdannelse innen ønologi. Nysgjerrigheten og hele tiden søken etter det perfekte er en god karakteristikk. Det er Bruna som har styrt vinselskapet de siste årene.

Vinene kjennetegnes med høy kvalitet med mye frukt, balanse og konsentrasjon. En av forklaringene til at de har klart å holde dette høye kvalitetsnivået i alle disse årene må tillegges vinmaker Dante Scaglione. Han var Brunos høyre hånd helt frem til 2008 da han slutte. Heldigvis kom han tilbake i 2011 og har vært der siden. Vinen under er et godt eksempel på hans kvalitet.

 

 

Giacosa Roero Arneis 2017

# 4020201 – BU
kr 259,90
Delikat rik duft av moden frukt med litt urter. Solmoden frukt som gir delikat sødme uten å være søt. Rikt midtparti med mye frukt, mineraler og en balansert fin syre som bærer det hele elegant videre. Ettersmaken sitter lenge og toner gradvis svakt ut. Smaksbildet er konsentrert og kompleks. Årgangen 2017 har med seg alt beste fra druene og jordsmonnet.

Meget god allroundvin som passer til alt fra koldtbord til fisk, skalldyr og lyst kjøtt med smør- eller fløtesauser. Passer perfekt nå i sommeren eller om 2-3 år i en god kjeller.

88 poeng – Godt kjøp