Serradenari vinmarkene ligger på det høyeste punktet i Barolo. Foto: Giulia Negri

Giulia Negri Langhe Nebbiolo Pian delle Mole

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

La Morra er en perle av et sted i Piemonte som jeg har hatt den glede av å besøke flere ganger. Her holder det til mange kjente vinmakere som Roberto Voerzio, Elio Altare, Renato Ratti, Aurelio Settimo, Trediberri, med flere. Men i dag vil jeg trekke frem en av de flotte vinene fra den kanskje litt ukjente vinmakeren, Giulia Negri, en nykommer hvis viner en bør følge litt med på.

Gården Giulia Negri i dag driver ble grunnlagt på 1870-tallet. Det har vært produsert vin her fra starten, men det var ikke før i 2001 da Giulias far, Giovanni Negri, replantet vinmarkene, at vinproduksjonen for alvor skjøt fart. Den første marken som ble replantet var Serradenari i 2001-2002 og vinrankene her starter på 420 meters høyde og går opp til 530 meter, noe som er det høyeste punktet i Barolo-appellasjonen.

Fra barndommen av hadde hennes far alltid oppmuntret henne med at alt var mulig så lenge hun var fri til å velge og følge sine drømmer. Så etter å ha fullført studier i ledelse og biologi og en besøk til Burgund hvor hun for alvor fikk smaken på vin, vendte Giulia tilbake til La Morra motivert til å lage sin egen vin. Hun startet i det små og ga ut noen få viner under eget merke før hun tok over driften fra sin far i 2013, bare 24 år gammel. I dag lager hun en rekke flotte viner på Nebbiolo, Pinot Nero, Chardonnay og Barbera, totalt 7 forskjellige merker, og er i ferd med å skape viner det står stor respekt av. Gården består av 6,6 hektar vinmarker og produksjonen er i dag på 50 000 flasker årlig. Hennes første Barolo som kom i 2007 gikk for eksempel straks inn blant verdens topp 100 viner i WineEnthusiast.

Det tar bare 10 minutter med bil fra Barolo sentrum eller 30 minutter fra Alba by til Giulias gård, som ligger vakkert til i La Morra med god utsikt over de vidstrakte vinmarkene i Langhe. Jordsmonnet består av alt fra kalkstein til leire og til høye sandforekomster med fossilt innhold. Ekstremt mye manuelt arbeid i markene er nødvendig og en selvfølge for Giulia som tar svært godt vare på vinmarkene. Siden 2001 da vinstokkene ble replantet har jorden vært økologisk dyrket og fra 2019-årgangen vil alle også være sertifiserte økologiske.

Navnet «Pian delle mole» kommer fra middelalderen hvor steinen man malte kornet til mel ble kalt Mole. I tillegg kommer navnet La Morra fra La Mola, som også er landsbyens symbol. Av de elleve kommunene i Barolo er La Morra faktisk den største når det kommer til beplanting av Nebbiolo druen.

Fakta

  • 95% av produksjonen eksporteres til hele 33 land og i hovedsak til USA, Canada, Frankrike, England, Tyskland og Danmark
  • gode årganger er 2007, 2008, 2013, 2016, 2020

Vinifikasjon

Druematerialet er 100% Nebbiolo fra nordlig eksponerte marker av sand og leire på 500 meters høyde. markene her ble plantet i 2006 og 2015. Manuell innhøsting. 15 dagers fermentering i ståltanker og modnet videre i 14 måneder hvor 20% på slavonske botti og 80% på 500 liters ståltanker. 12 000 flasker er laget av denne.

Serradenari vinmarkene ligger på det høyeste punktet i Barolo. Foto: Giulia Negri

Smaksnotater

Jeg har smakt alle vinene til Giulia som er tilgjengelig i Norge, alle er elegante og slanke med god intensitet. Spesielt synes jeg hennes Langhe Nebbiolo stod frem som en spesielt god vin, ikke minst er den et svært godt kjøp til 260 kr.

Giulias stil er viner med en ørlite reduktivitet som gir vinen en utrolig flott reise i glasset. Den åpner seg sakte opp men den nytes hele veien og gir fra seg flotte, saftige smaker av røde bær, et friskt og balansert syrespill som lesker behagelig. Slank, frisk, tørr, intens og medium tanninsk utgang på smakene som henger godt og lenge i. Dette er en god matvin som fint tåler 10 års lagring. Server den temperert til 16º C og gjerne til appelsin-risotto eller indrefilet av storfe.

11389401
Giulia Negri Langhe Nebbiolo Pian delle Mole 2018
Italia, Piemonte, Langhe
Kr 259,90
Bestillingsutvalget