I mars slippes Gobelsburg Tradition 3 og 10 år. Foto: Jørn G. Broll
I fjor (2021) feiret Schloss Gobelsburg sin 850 års dag for oppstarten av vinproduksjonen i Langenlois i Østerrike. De feiret blant annet med å slippe en 50 år gammel vin, Tradition Heritage, som inneholder viner fra de siste 50 årgangene fra slottet, inkludert rariteter fra så langt tilbake som 1970-tallet. Vinen ble raskt, utsolgt men nå i mars kommer det to nye viner av samme serie som er 3 og 10 år gammel. Begge er spesielt flotte viner som det kan være verd å se nærmere på.
Schloss Gobelsburg er den eldste vingården i Donau-regionen Kamptal som altså startet sin vinproduksjon i år 1171. Cisterciensermunker som kom fra Burgund på 1100-tallet slo seg ned flere steder i Europa og har hatt en spesiell innflytelse på vindyrkingen og spesielt hos Schloss Gobelsburg som har satt sine spor i gårdens drift. I dag har Gobelsburg rundt 80 hektar vinmarker rundt slottet og produserer omlag 250 000 flasker vin hvert år. Halvparten av Gobelsburg sin produksjon er laget på Grüner Veltliner, 25 % på Riesling, mens resten er Zweigelt (8 %), Blauburgunder (5 %), St. Laurent (7 %) og Merlot (5 %). Gruner Veltliner trives best ved fotenden av fjell/bakker hvor det er bedre vannforekomster og løss, som i Steinsetz, Renner, Grub eller Lamm, mens Riesling-druen trives best i noe høyereliggende, steinete jord som i Heiligenstein og Gaisberg. Vinrankene på gården er i gjennomsnitt over 60 år gammel.
I mars slippes Gobelsburg Tradition 3 og 10 år. Foto: Jørn G. BrollVidereført tradisjoner og hevet nivået
Siden 1996 er det Eva & Michael Moosbrugger som har videreført tradisjonene ved slottet og hevet nivået på vinmakingen enda noen hakk. Michael kommer fra en hotellfamilie i Lech am Arlberg (Hotel Post i Lech), men begynte i stedet med vinproduksjon etter noen år med universitets- og hotellvirksomhet. I 2006 ble Michael tildelt tittelen ‘Årets vinmaker’ av vinmagasinet Falstaff etterfulgt av «Golden Glass» av det svenske mat- og vinmagasinet «Alt om mat» og «Alt om vin» i 2007. I 2009, 2010, 2011, 2013, 2014 og 2019 ble vingården belønnet med titlene ‘Årets 100 beste vingård’ og i 2009 ‘Champion of Value’ av the Wine & Spirits Magazine (topp 50).
I 1996 ble Schloss Gobelsburg også medlem av den anerkjente Verein ‘Österreichische Traditionsweingüter‘ (Association of Austrian Traditional Wineries). Siden 1992 har foreningen fokusert på viner av opprinnelse og ble grunnlagt med det ambisiøse målet å klassifisere vingårdene i Østerrike på samme måte som det tyske VDP.
En spesiell vinkjeller
I mars slippes Gobelsburg Tradition 3 og 10 år. Foto: Jørn G. BrollVed siden av å lage en vin til 850-årsfeiringen ble det også bygget en ny kjeller for å ha bedre plass til lagring av vin. Med tanke på at konstruksjonen av den gamle delen av kjelleren hadde bestått siden den ble bygget på 1100-tallet, hadde Michael Moosbrugger kun én betingelse når den nye delen av kjelleren skulle bygges: den måtte teoretisk kunne vare i minst 500 år. Siden betong og stål-konstruksjoner bare varer i 100 år, ble kjelleren bygget på gammelt vis med murstein og stein. For å oppnå best mulig individualitet i vinene innførte Michael også et «Dynamic Cellar Concept» som går ut på minst mulig intervensjon i kjelleren og at vinen ikke lenger pumpes fra ett sted til et annet, men transporteres i fat på hjul fra den ene delen av kjelleren til den andre. Fatene som brukes er laget av eiketrær fra den nærliggende Manhartsberg-regionen (nord for Langenlois).
Tradition 50 år er laget på en blend bestående av 9 forskjellige druer: Grüner Veltliner, Riesling, Grüner Sylvaner, Muskat Sylvaner, Riesling Sylvaner, Welschriesling, Muskat Ottonel, Traminer og Muskateller. Det er en utrolig sjelden blend med 31(!) årganger fra 50 år tilbake i tid som er gjort med viner fra kjelleren deres. 11 % av vinene i blenden er fra 1970-1979, 12 % fra 1980-1989, 7 % fra 1990-1999, 37 % fra 2000-2009 og 33 % 2010-2017! Totalt ble det laget 7026 stk (75cl flasker og 850 magnum av 50 års utgaven. Denne er som nevnt nå utsolgt, men både 3- og 10-års utgaven blir snart tilgjengelig.
I mars slippes Gobelsburg Tradition 3 og 10 år. Foto: Jørn G. BrollVinifikasjon og smaksnotater
De håndplukkede druene presses skånsomt i en kurvpresse og fermenteres uten temperaturkontroll på 2800L Manhartsberg eikefat. Etter gjæring gjennomgår vinen «racking» hver tredje til fjerde måned for å la vinen puste og for gradvis å klarne den i løpet av tre til ti års modning, uten omrøring.
Gobelsburg Tradition 3 år
474,90 kr
Tradition 3 år er satt sammen av viner fra 2018-årgangen (85% ), 2017-årgangen (10%) og 2016-årgangene (5%). Druesammensettingen er 80 % Gruner Veltliner og 20 % Riesling.
Lett modne smaker av fersken, modne epler, pære og hvit pepper, pent balansert med lett friskhet og en oljet, rik tekstur, komplekse lange smaker som sitter godt. Totalt er det produsert 13 418 flasker (75cl), 1518 magnum-flasker og 100 dobbeltmagnum-flasker, av disse slippes 480 75cl flasker.
Gobelsburg Tradition 10 år
1049,90 kr
Denne vinen er satt sammen av viner fra 2010-årgangen (85 % ), 2009-årgangen (10 %) og 1996- til 2008-årgangene med 5 %. Druesammensettingen er 80 % Gruner Veltliner og 20 % Riesling.
Gylden gul tett farge med fantastisk konsentrasjon, saftige smaker av moden gul frukt, fersken, mandarin og urter, eminent syrlighet og intensitet, modne smaker som er sjeldent å finne. Fantastisk vin, gøy å få oppleve den. Totalt er det produsert 3400 flasker (75cl) og 240 magnum-flasker, kun 84 flasker slippes her til lands.