Gratulerer med dagen, Sauvignon Blanc!

Del på Facebook

Opprinnelig kommer druen fra Bordeaux og får antageligvis navnet sitt fra «sauvage» (vill) og «blanc» (hvit), druen er selvfølgelig utbredt i Frankrike og finnes i kjente viner som Sancerre og Sauternes. Den er svært utbredt i resten av verden også og finnes i blant annet i Sør-Afrika, Chile, New Zealand, California, Ukraina… Spørsmålet er vel heller hvor den ikke finnes.
Hvordan viner produsert på denne druen lukter og smaker, varierer med jordsmonn og klima, den kan lukte nyslått gress, tropisk frukt, blomster og sitrus, alt ettersom. Søker man på Sauvignon Blanc på vinmonopolet finner man over 500 produkter, mest hvitvin men også litt musserende vin, rosè og faktisk 3 Australske rødviner. Du bør med andre ord kunne finne vin basert på Sauvignon Blanc som passer din preferanse.

New Zealandske Matua har 3 Sauvignon Blanc på Vinmonopolet (pluss en BiB), og det er naturlig å starte med de i dag da det er her opprinnelsen til denne dagen kommer fra. Vinene er representert med en fra hver linje; Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2016 fra deres «Regional Range», Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2016 fra «Lands and Legends» linjen og Matua Single Vineyard Marlborough Sauvignon Blanc 2015 fra premiumlinjen «Single Vinyard».
Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2016 har fruktig og frisk aroma av tropisk frukt og urter, hint av blomster. Den er fruktig og fin på smak, syrebalansert med urter i ettersmaken. En frisk og fin vin som passer godt til grønnsaksretter, salater og alene.
Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2016 er aromatisk på nesen med grønne toner, stikkelsbær, grønn paprika og urter i kombinasjon med mer tropisk frukt. Den er fruktig, har de samme tonene i munnen som i nesen og en god og frisk ettersmak. Går godt til grønnsaker og fisk.
Matua Single Vineyard Marlborough Sauvignon Blanc 2015 har en aroma av sitrus, grapefrukt, grønne toner som i asparges og urter. Den er fruktig og ganske fyldig, elegant med god balanse. Aspargesretter er en selvfølge til denne vinen, prøv gjerne også en fet saus og fisk til.

Fra samme land finner vi en musserende variant, Stoneleigh Sparkling Sauvignon Blanc, den kom på Vinmonolet i går og er absolutt verd en liten titt. Vinen har en spennende og frisk aroma av sitrus, en del grønne toner iblandet elegante tropiske frukter i bakgrunnen med et snev av urter. Den har en frisk mousse, ung og fruktig på smak med søtlige gress- og urtetoner i god harmoni med sitrus og tropisk frukt. Perfekt til å sette et litt mer ekslusivt preg over salaten og fiskerettene i sommer.

Drar vi til Sør-Afrika kan man finne spennende viner som Metis Sauvignon Blanc 2014, resultatet av et samarbeid mellom Sancerre-eksperten Pascal Jolivet og vinhuset Constantina Klein.
Vinen har en kompleks aroma, man kjenner typiske Sauvignon Blanc toner i form av stikkelsbær og urter, litt mineraler og spennende sitrongress. Den er fyldig, intens på smak, mye frukt og fin syre. Den har en lang og frisk ettersmak. Vinen viser både typiske og atypiske sider av en Sauvignon Blanc, et spennende innslag!

​Mange liker et litt fatlagret preg på vinen, det finner man ofte i «moderlandet» Frankrike, Grand Bateau Blanc 2015 har en innbydende aroma av gul og grønn frukt, eple, pære og sitrus, behagelige toner av vanilje og eik og hint av tropisk frukt.
Den er fyldig og bærer god og ren frukt, syrebalansert, med godt integrert fat og lang ettersmak.
God alene og til fisk, sjømat og lyst kjøtt, prøv med asparges og bearnaisesaus som tilbehør!

Sauvignon Blanc er virkelig en drue man kan smake seg verden rundt med!