Graziano St. Gregory Brut Scandaleous 2012

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det er tid for bobler og denne fra USA har raskt blitt en ny favoritt her i huset. Med 10 år på baken har den fått et fint modnet preg med rik frukt, men også god friskhet med pirrende bobler som alt i alt gjør at den drikker godt alene, men også passer til julemat og nyttårsfesten.
–   –   –

Vingården Graziano holder til i Hopland, California, ca 1,5 timers kjøretur nord for San Francisco. Gården eies og drives i dag av Gregory og Trudi Graziano som har 6 hektar egne vinmarker, men kjøper også inn druer fra lokale vinbønder. Nok til at produksjonen i dag på det meste kommer opp i 180 000 flasker årlig. Det var Gregory sin bestefar, Vincenzo Graziano, og hans kone Angela, som da de immigrerte fra Italia til Amerika og Mendocino County begynte å dyrke druer og lage vin i 1918. Druene ble den gang for det meste solgt til andre produsenter på østkysten. Da Greg og Trudi tok over driften på gården i 1988 var de en av de første som plantet druer i Mendozino, men deres første årgang med vin under egen etikett kom ikke før i 2001.

Gregory og Trudi er stor fan av musserende vin, spesielt Fransk Champagne. For å gjøre sine egne musserende viner unike bestemte de seg for å fatfermentere «basisvinen» som de beste franske champagnene som Krug og Bollinger gjorde og å bruke Pinot Blanc druer i blenden, akkurat som de store musserende vinprodusentene som Ca del Bosco og Bella Vista i Nord-Italia. Druene til Saint Gregory Brut Scandalous kommer fra Nube Bianco markene i Potter Valley ved toppen av vannet til den russiske elven i Mendocino County. Området er svært bra for musserende viner med sitt leirrike jordsmonn og store forskjeller på dag og natt-temperaturene, som gir god modning av druene.

fakta
– vinrankene deres er i gjennomsnitt 52 år gammel

vinifikasjon
Brut Scandalous er laget på 35% Pinot Gris, 34% Pinot Blanc og 31% Arneis. Produksjonsmetoden er kalt «Méthode Traditionnelle eller Champagne-metoden«. Alle drueklasene presses og gjæres på bunnfall og lagres videre på nøytrale franske Burgund fat i 6 måneder uten malolaktisk gjæring. Vinene filtreres og blendes med kuldestabilisering før de tappes på flaske med tilsetning av gjær og sukker og får 8 år på flaske.

smaksnotater
Scandalous er pent modnet med sine 10 år på langs med fine modne smaker av gjærbakst, røde epler, mandler, toast men også med fine sitrusaktige bobler og en lang ettersmak. Den er superfin til å nytes alene som aperitiff eller til mat som grillet kveite eller laksetartar. Temperer den til 9℃ og drikk nå eller lagre den i 10 år til.

Graziano St. Gregory Brut Scandaleous 2012

Graziano Family of Wines