Trott Vineyard. Foto: Produsenten.
Grenache-plantene ble innført til Australia i 1820-årene, fra Frankrike og Sør-Afrika, og ble brukt til å lage spritforsterket dessertvin. Det ble landets mest plantede drue.
Imidlertid ble søte viner mindre og mindre verdsatt utover 1900-tallet, og det fikk grenache lide under. Og da bøndene skulle lage vanlig vin av grenache, plukket de like sent som før, noe som resulterte i oppsvulmede, flate viner – som aldri kom på moten.
De gamle plantene ble røsket opp og erstattet av Australias store druer, chardonnay, shiraz og cabernet sauvignon. Det ga mye penger i kassa – for eksempel er Australias bestselgende vin i Norge, Chill Out, en chardonnay som det gikk hele 550 000 liter av på Vinmonopolet i fjor. DN karakteriserer den slik: «intetsigende overmoden frukt på smak. Utvannet og kort med mye tre i finish».
Ja, for Australsk vin assosieres ofte med påtrengende mye smak, med et kraftig og eiket uttrykk.
En befrielse
Derfor var det en befrielse da flere importører i Norge, Moestue, Lemarc og Ferment nylig arrangerte en smaking der australske produsenter hadde med seg viner med en helt annen smaksprofil, friske, syrlige, slanke og elegante viner – jo, det var mye høy alkohol, 14-15 prosent, men det var ikke skjemmende på noen måte. Det var en fin fruktighet som stod fram over hele linjen.
Willunga 100 – grenache-spesialisten
En av entusiastene vi møtte i Moestues smaksrom i Bygdøy Alle i Oslo, var mannen bak Willunga 100, tilhørende i McLaren Vale i den enorme delstaten som heter Sør-Australia. Han heter David Gleave, og er intet mindre enn Master of Wine. Han driver et importfirma for vin i UK, Liberty Wines. En særdeles hyggelig og imøtekommende og blid kanadier. Han dyrker vin i Australia og har et vinfirma i Storbritannia.
-Det var ikke vår intensjon å satse bare på grenache, vi så også etter gode planter med cabernet og shiraz. Men så fant vi noen gamle planter. Det var noen hektar grenache, de eldste fra 1922. Bøndene hadde solgt druene til italienske immigranter, de likte de middels fyldige vinene. Første utgave av vinene til Willunga kom i 2005, med innkjøpte druer. De eldste vinstokkene var 80 år gamle.
Elsker grenache
David har alltid elsket grenache-vinene fra Rhone og Spania, og fikk det for seg at han ville videreføre den gamle grenache-arven i Australia. Her trives druen veldig godt, for grenache tåler tørt og varmt klima, som i Spania og Sør-Frankrike. Og druen ga David en nisje i markedet, noe som ikke alle andre drev med.
I 2019 kjøpte de sine egne vinmarker, der den eldste grenacheplanten er 55 år. Gamle vinstokker gir mindre avling, og mer konsentrerte, komplekse viner enn unge.
Syrlige viner
Vinene til Willunga 100 er bemerkelsesverdig syrlige, med tanke på hvor varmt det kan blir i den regionen. Her er forklaringen:
-Vinmarkene ligger litt opp fra havet, 170 meter, og vi får den kjølige brisen fra sjøen. Det er også relativt kaldt om natten, sier David.
– Vi ønsker å lage middels kraftige, aromatiske viner, med preg av røde og mørke bær, ikke helt ulikt pinot noir fra Burgund. Druene høstes når de er faste, og det gir vinene en litt «crunchy» følelse.
Plantene står på sandgrunn, som går ca en meter ned, og under er det kalklag som holder på vannet. Dermed slipper bøndene å vanne. Vinene lagres på ståltank i stedet for de tradisjonelle eiketønnene.
Willunga 100 lager 90 000 flasker i året, og praktiserer økologisk dyrking.
På Vinmonopolet finnes tre varianter, alle 100 prosent grenache, årgang 2021 og 2022, overraskende lav pris med tanke på kvaliteten, de koster 280 og 385 kroner. DN gir dem 89-90 poeng.
Grenache i Australia har fått sin hevn.
Av andre delikate viner på vinsmakingen, kan vi nevne Giant Steps, Mount Harrocks, Mayer og John Duvall.