Malbec-viner er utmerkede til  velmarmorert oksekjøtt. Foto: Geir Salvesen

Grunn til å smile når du dyrker vindruer i toppklassen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Kvalitet finner man overalt. Men ved foten av Andesfjellene ligger den ene gullgruven etter den andre av vingårder og vinmakere. Her er en av mine absolutte favoritter. Trapiche Terroir Series Malbec Finca Orellana.

Ukens vin: Trapiche Terroir Series Malbec Finca Orellana 2015, Mendoza, Argentina

Det er liksom så langt borte, Argentina, at man vel ikke greier å følge så godt med. I hvert fall ikke på mindre spesialserier av viner. Men fra den dagen jeg besøkte Trapiche for to-treår siden har jeg husket dette navnet: Orellana. Det var bare noe ekstra med den vinen. Ikke bare var den en del av den såkalte Terroir Series som det store og velrenommerte vinfirmaet Trapiche hadde lansert og der man hvert år plukker ut tre druedyrkere som leverer durene til spesialserien. Det var selve vinen. På en underlig måte kombinerte den kraften og trøkket fra en høyfjells-malbec ved foten av Andesfjellene i Argentina med noe mykt og rundt. Tanninene var modne, nesten avslepne.  Vinen i seg selv var nobel, et streif av Bordeaux, kanskje, hadde det ikke vært for at alkoholen var 14,5 volumprosent. Det er en vin der man forstår at det må stå en dedikert og stolt person bak for å lage den.

Malbec-viner er utmerkede til  velmarmorert oksekjøtt. Foto: Geir Salvesen

I 2015-årgangen var vinstokkene i denne enkeltvinmarks-malbec’en 62 år gamle, altså ganske så gamle. Den ligger i La Consulta i Uco-dalen ca 15-16 mil sør for Mendoza. I ca 1000 meters høyde. Det gjør at druene får tykkere skall for å beskytte seg mot den kraftige solen.

Dette er i nyere tid blitt ett av premiumvinområdene i Argentina, men da disse vinmarkene ble plantet på midten av 1950-tallet var jo dette en avsidesliggende plass.

Men nå er den her i Norge. I en bitte liten beholdning. Det er kanskje 130 flasker igjen når jeg skriver dette, og det er kanskje ikke noe stort poeng å skrive om slike små serier. Hadde det ikke vært for at man av og til må gi æren til dem som skal æres, til mannen bak Finca Orellana med det brede og glade smilet fra oss på den andre siden av kloden, tusenvis av kilometer borte. Men så nær med denne superbe kvaliteten i en flaske rød vin.

Malbec-viner er utmerkede til  velmarmorert oksekjøtt. Foto: Geir Salvesen

Her finca orellana – Bing kan du se en liten snutt om Fausto Orellana de Escobar og vingården hans.

 Bare et lite obs: Vinen kommer i Bestillingsutvalget, BU, fra januar. Nå er den i det såkalte Spesialutvalget, SU. Inntil da får du fatt i denne ved å fylle ut skjemaet for spesialbestilling som du kan laste ned fra Vinmonopolets nettsider om spesialbestilling (Vinmonopolet.no):

Og så sender du det til epostadresse: [email protected]

5978901
Trapiche Terroir Series Malbec Finca Orellana 2015
Mendoza, Argentina
Kr 369,90
Karakter: 6, Poeng: 93
Spesialutvalget
Finca Orellana. En vin som er seriøst konsentrert og særpreget. Moden nok nå, med myk, konsentrert plommefrukt, svakt begynnende lær- og tobakkspreg, litt svarte oliven og balsamico. Høy alkohol – 14,5 – som gir sødme i midtsmaken. Tanninene er integrert. En sværing med mye sjarme. Passer til: Storfe, storvilt, lam og sau, bbq/grillmat.

Fondberg AS