Hamar Vinmesse. Foto: Silje L. Meskestad.

Hamar Vinmesse: Ligger Norges vin-navle utenfor Ring 1?

Hamar har vinfolket som i gjennomføring av vinmesse legger seg tett på de beste i Oslo-gryta. Det er bare å sette seg på toget, slippe kaos på Ring 1, og gå straka vegen opp Gågata til Hamar kulturhus første helga i mai, til et meget bredt utvalg i lyse lokaler. Vårsmak!

Del på Facebook

Champagne Jeeper Grande Réserve Blanc de Blancs (17000605)

Champagne, Frankrike:

Ikke-sert men knallgod Champagne. Intuisjonen min pekte ut denne flasken som den aller første jeg ville smake, til importørens fortvilelse kanskje, og det viste seg jo her etterpå at det var i den dyreste enden. Og der ble lista lagt! Ups. Duftet deilig, av modne epler og varmt smør, hint av sylta sitron. Smakte som nesen, fyldig og kremet og deilig. Denne nye importøren har også en spennende spumante på druen Ribolla Gialla, med miljø-sertifisering, som nå er på min radar.

Bestillingsutvalget.

Theodorsen Wining AS

Kr. 1442

Claus Preisinger St. Laurent Ancestral Perlwein (10019601)

Österreichischer W, Østerrike:

Øko-sert naturvin. Smaksbombe etter en noen slappere alu-boks, fruktig og god munnfølelse, godt skum og lett konsentrert frukt. Storesøster «Blauburgunder»-blenden tegner ut et litt kjøligere landskap på duft men er nok enda mer konsentrert på smak. Flott syre. Det er nok et bevis på at musserende er mer enn sjampis og cava. Perlwein! Spontangjæra.

Bestillingsutvalget.

Holst Wines AS

Kr. 299

Pet Nat by Py (14490401)

Frankrike:

Øko-sert pet-nat, laget på biodynamisk dyrket SB og litt Colombard.  Salt duft, litt krutt, finurlig. God munnfølelse, god mousse og ganske konsentrert frukt med lune overtoner av rista brød. En veldig god pet-nat som er hyllevare på VP og allikevel har unnsluppet meg helt til nå.

Basisutvalget.

Hans A. Flaaten

Kr. 219

Leth Ried Schafflerberg Grüner Veltliner 2021 (10329301)

Niederösterreich, Wagram, Østerrike:

Ikke-sert GV her men ellers er vinene Øko. Deilig duft av konsentrert saft fra gule frukter og litt salt bakverk, hint av ny plast og grønn melon/agurk. God og fruktig munnfølelse. Veldig godt integrert syre og god frukt. Lett saliverende utgang. Også roséen fra samme var godt laget, lett pitrende inngang og nesten porøs munnfølelse.

Bestillingsutvalget.

Galatea Beverages AS

Kr. 265

Marius Avenue de la Gare Blanc (17201701)

Rhône, Frankrike:

Ikke-sert, men Chapoutier driver både økologisk og etter biodynamiske prinsipper, siden 1991. Hvitvin på 100% Marsanne. Druene som her kjøpes inn fra andre omkringliggende vinmarker, er dyrket uten kjemiske sprøytemidler eller ugressmidler. 7 måneder på bunnfall. Tett og fast duft, noe av gule frukter. Lett glatt og veldig lun smaksprofil i inngang, assosiasjoner til pakistansk mango? Med konsentrert og salt utgang. Overraskelse!

Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 200

Claus Preisinger Blaufränkisch Kalkstein (8093901)

Burgenland, Østerrike:

Øko-sert naturvin på druen Blaufränkisch. Preisinger’s viner er sertifisert biodynamisk med Respekt-logoen, og han bruker ingen eller lav svovling. Dufter lett av røde bær, fiffig hint av møkk. Deilig munnfølelse med konsentrert syrligsøt bærsaft, litt salt og saliverende. Lett lakrispreg og lett mineralsk og tørr utgang. Noms. En betagende vin.

Bestillingsutvalget.

Holst Wines AS

Kr. 235

M. Chapoutier Les Meysonniers 2021 (8061101)

Rhône, Crozes-Hermitage, Frankrike:

Øko-sert rødvin på 100% Syrah fra 40 år gamle vinstokker, som også er drevet etter biodynamiske prinsipper. Syrligsøt duft med hint av krutt og lakk. Lun inngang med veldig mye mørke/svarte bær og salt. Har et hint om blyantspiss i seg som gjør denne til en innertier til norsk viltkjøtt, men prøv også til ovnsbakt sellerirot med bacon. Stål.

Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 280

Benastra La Petite Soeur (15915001)

Roussillon, Côtes Catalanes, Frankrike:

Øko-sert rødvinsblend med hovedvekt på Grenache og Syrah, og noe av en gammel lokal drue kalt Lledoner Pelut. Vinmakeren Joseph Paillé har siden 2014 drevet denne vingården i Catalan-området med biodynamiske innslag og med ingen eller lav svovling. Lun og deilig duft av mørk bær, hint av fiol og rista brødskorpe. Konsentrert og lett sødmefull og samtidig salt munnfølelse, fruktig og fersk med lang saltpreget utgang. Helklase-fermentert, 8 mndr på betong.

Bestillingsutvalget.

Holst Wines AS

Kr. 240