Heidi Schröck utenfor sitt vineri. Foto Jørn Broll.

Heidi Schröck

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Som alltid var det svært hyggelig å være på besøk hos Heidi Schröck og smake hennes viner. Jeg var i Rust en søndag i midten av november og fikk en vertikalsmaking av Furmint 2016, 2017 og 2018, Welschriesling 2007, 2009 og 2018, Grauburgunder 2006, 2015 og 2018, Blåufränkisch 2016, 2017 og 2018, samt hennes flotte søte viner, Ruster Ausbruch 2014, 2015 og 2017.

–  –  –

Heidi Schröck er som kjent for mange som søtvinsdronningen men hun lager også mange andre gode tørre viner i Rust, Østerrike. Gården har vært i familiens siden 1770 og Heidi har drevet den nå 11 hektar store gården siden 1983, men har fra i år fått fulltidshjelp av begge sønnene sine Georg og Johannes.

Det som ikke er så hyggelig er at hele avlingen hennes og de 11 andre som også produserer søtviner i området, nylig ble spist opp av hundretusenvis av Stær! Nå er det er ikke noe nytt at stæren er en plage og flere av vinmakerne har så langt klart å holde de unna med nett som surres rundt vinrankene. Men i år kom det en uvanlig stor mengde av disse fuglene, hele himmelen ble mørk av fuglene som sammen presset seg mot nettene og fikk takk i druene. Hele 98% av avlingen ble dermed ødelagt på 4 dager!

Selv om bøndene gjorde det de kunne med å skyte i luften og dag og natt prøve å skremme fuglene bort så best de kunne, kom de tilbake og lot seg ikke skremme igjen. Det er dessverre ingen løsning på denne års avling, inntekten er kraftig redusert selvsagt, men for fremtiden spekuleres det i om tykkere nett kan løse problemet med fuglene, slike nett som i dag brukes på epletrær for eksempel. Men disse nettene er svært dyre og å kjøpe inn og nett til alle vinrankene på denne størrelsesorden er ikke billig. I tillegg dekker disse epletrær-nettene fra bakken og helt over vinrankene og må løftes opp for å komme til for å høste druene. Det vil altså ta enda lengre tid å plukke druene under innhøstningen som i dag allerede gjøres i flere omganger for hånd.

Det blir altså ingen Ruster Ausbruch i 2019 men da er det jo bra at det fremdeles finnes, utrolig nok, 150 flasker av Ruster Ausbruch Flügel der Morgenröte 2015 på Vinmonopolet! Merk at den fikk 100 poeng av Wine Enthusiast og at den også ble valgt til årets vin i Østerrike 2019. Så har du ikke anskaffet deg den ennå, er det på tide. Var du heldig og fikk tak i 2014 årgangen? Den var også svært god! 2017 er slankere men full av nydelig sødme av kandisert sukker med fine smaker av appelsinskall og en flott syre.

 

Heidi Schröck utenfor sitt vineri. Foto Jørn Broll.

smaksnotater

Furmint er en drue som er mest brukt i de søte Tokaij vinene men som her i denne versjonen er den ganske syrlig og tørr. Heidis viner er pent balanserte mot frukten med et frisk syrenivå hvor det er 2016 årgangen som gjerne er den mest typeriktige med slank og god frukt mot 2017 årgangen som har mer tyngde i frukten, mens 2018 er en varmere årgang og er et villdyr av en vin med svært fyldig og rund frukt.

Welschriesling (Ried Kraxner) er en litt mer aromatisk drue men samtidig meg fremtredende syrlighet som jeg liker godt: Spesielt god var 2007 årgangen som jeg var heldig å få smake en av de siste flaskene av. Nydelig balanse, leskende, slank, med lett fyldig smak av epler, urter og høy. 2009 årgangen hadde varmere frukt med dyp frukt med smaker av moden ananas, god syre og lang balansert fruktighet. 2018 er en frisk, syrlig, godt strukturert og leskende vin med intense smaker.

Grauburgunder, også kjent som Pinot Gris, er generelt en medium tørr vin som er fin å bruke i og til risotto. Heidis 2006 årgang hadde modnet pent mot smaker av honningmelon og en snikende og behagelig syrestruktur. 2015 årgangen hadde minnet mer mot en naturvin på nesen og på smak, interessant forsåvidt men ikke helt typeriktig, men det er 2018 årgangen som er slank med syrlige smaker av grønne epler, og en tørr utgang.

Blaufrankisch er en drue som modner sent, har en krydret karakter og ofte fremtredende tanniner. 2016 og 2017 årgangene hadde begge samme fine friskheten med gode smaker av kirsebær og krydder, mens 2016 hadde mer tyngde i frukten. Den beste var helt klart 2018 årgangen med en mer modenhet, rundere frukt og bedre balanse, frisk med gode smaker av kirsebær, pepper og en lett saltig, leskende utgang.

Weingut Heidi Schroeck

Heidis viner på Vinmonopolet

Se tidligere artikler