Foto: Herència Altés

Herència Altés Garnatxa Negra 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Produksjonen av Garnacha, eller Grenache som den også er kjent som, kommer originalt fra Spania, og er en av de mest vidspredt beplantede rødvinsdruene i verden. Nesten alle variasjonene av druen finnes i Terra Alta hvor Herencia Altes holder til og har laget denne svært flotte vinen som viser mange av druens gode kvaliteter.

–  –  –

Engelskfødte Rafael De Haan flyttet til Spania i begynnelsen av 2000 tallet og startet et eksportfirma hvor han kort etter traff sin nåværende kone Núria Altés, som er født og oppvokst i Batea, Terra Alta. Sammen bestemte de seg for å lage vin sammen og å kjøpe druer fra Núrias familie og leie en vinifikasjonskjeller. Dette var i 2010 og ble starten på vingården Herència Altés. Etterhvert kunne de i 2013 kjøpe de sin første vinmark – La Serra (20 hektar), i 2015 kjøpte de vinmarken La Xalamera (15 hektar) og i 2016 Lo Grau de l’Inquisidor (21 hektar). Samtlige vinmarker er under omlegging til økologisk med forventet sertifisering i løpet av 2018.

Gården ligger i byen Gandesa i Spania, omtrent 2 timers kjøretur vest for Barcelona i det sørøstlige hjørnet av Catalonia, og grenser til Valencia og Aragon. I dag har de totalt 55 hektar med vinmarker, hvorav 20 hektar består av eldgamle vinstokker plantet på begynnelsen av 1900-tallet. I tillegg leier de 24 hektar fra lokale vinbønder. Halvparten av deres egne vinstokker er over 50 år gamle hvor det kultiveres vin på garnatxa blancagarnatxa negra og cariñena.

Foto: Herència Altés

I 2016 bygget de et helt nytt arkitekttegnet, solcelledrevet og temperaturkontrollert vinhus med topp moderne utstyr i tilknytning til Lo Grau-vinmarken, omkranset av gamle garnatxa blanca vinstokker og med fantastisk utsikt mot Ports-fjellene.

 

vinifikasjon

Vinen er laget på 100% Grenache-druer kjøpt in fra lokale produsenter fra Batea, Gandesa, Corbera og Bot. Vinrankene er minimum 12 år gamle og stå i kalkholdig jord 450 meter over havet. Druene håndplukkes og fermenteres med seks dagers skall-masserasjon i rustfrie ståltanker. Etter malolaktisk gjæring får den 2 måneders modning på bunnfall i store betongbeholdere. Vinen klares ikke før tapping.

 

smaksnotater

Garnatxa er en frisk, saftig og svært tiltrekkende vin med gode, lett fyldige smaker av mørke bær og et stryk av våt skogbunn. Utgangen på smakene er dog tørr, men samtidig leskende og behagelig. Tanninene er pent integrerte. Kort summert er dette et superkjøp og vil lett kunne bli en av gjengangerne hos meg gjennom sommeren! Drikkes temperert til 16°C og da gjerne til grillet indrefilet av svin eller svinecarrè.

Foto: Herència Altés

 

Herència Altés Garnatxa Negra 2017

Herència Altés