Bodegas Naia har ambisjon om å skape uttrykksfulle viner basert på Verdejo. Foto: Benedicte Teigen Gude

Holder de det de lover?

Del på Facebook

Bodegas Naia har som ambisjon å produsere klassiske og elegante viner basert på den spanske druen Verdejo. Utgangspunktet er perfekt. Denne relativt nyetablerte vingården (2002) ligger I Rueda, nærmere bestemt i byen La Seca, som er kjent for å lage gode Verdejoer med høy kvalitet. Bodegas Naia eier videre vinmarker med planter som er 35 og 40 år gamle, i tillegg til at de kjøper druer fra lokale bønder som har enda eldre planter (80-130 år gamle). Med andre ord, druematerialet er det ingenting å si på.

En annen fun fact om drueranken fra dette området er at det er svært robust. Det katalanske klimaet er krevende. Vinmarkene ligger 700-800 meter over havet og har ekstreme forskjeller i temperatur – så mye som 50 grader mellom de tøffeste dagene på vinteren og de tørre, svært varme sommerdagene. I tillegg regner det svært lite. Dette gir ikke bare robuste vinranker, men bidrar også til en god balanse mellom alkohol og syre i vinene.

Først ut er vingårdens «basic entry»-vin Bod. Naia k-naia 2019 som koster 159,90 kr. Aromatisk duft preget av fersk frukt og vi finner både fersken, pæregodis og et hint av nyklippet plen og noe tropisk. Det siste skyldes nok at vinen har en liten dose Sauvignon Blanc. Deilig og forfriskende ettersmak.

Bodegas Naia har ambisjon om å skape uttrykksfulle viner basert på Verdejo. Foto: Benedicte Teigen Gude

Når vi går kneppe opp til Bod. Naia Verdejo 2019, som koster 200kr, er eksplosjonen av frukter langt mer tydelig. Sitrus, aprikos, fersken slår mot oss. Vinen er produsert med 100 % Verdejo hvorav 85 % av vinen er modnet på ståltanker nettopp for å bevare frukten. Samtidig har 15 % fått en runde på eikefat, som gir vinen kompleksitet og struktur. Nøkkelen til denne vinen er imidlertid at den har ligget fire måneder på gjærrester som gir vinen ekstra volum og kompleksitet. Sist ut i dagens smaking er Bod. Naia Naiades Verdejo 2016, som i likhet med Naia er 100 % Verdejo. Det er to primære forskjeller: mens druerankene som forsyner Naia med druer er 35-40 år gamle, er utgangspunktet Náiades drueranker som er 80-120 år gamle. I tillegg har Náiades fått syv måneder på eikefat. Vinen har også fått en god porsjon bâtonnage, det vil si at vinmakeren aktivt har blandet gjærrestene med vinen for å hente ut det maksimale av smak, kompleksitet og såkalt munnfølelse som gjærrestene kan bidra med. En slank, men samtidig kompleks vin. En intens smaksbombe med en lang, noe bitter finish.

Konklusjonen er at Bodegas Naia lykkes med sin ambisjon om å skape uttrykksfulle viner basert på Verdejo. Riktig nok tre forskjellige uttrykk – som kan treffe en bred målgruppe avhengig av hvor fruktig og kompleks vin man foretrekker. Hos dagens testpanel kom Naia best ut, men en flott balanse mellom frisk frukt og kompleksitet som følge av modning på gjærrestene. 

Vinene er levert av Gourmet Wines og er observert i hyllene på polet på CC Vest i Oslo – finner du dem i nærheten av deg også?