Her er den. Upretensiøs. Billig. God. Kan brukes til mye. Foto: Geir Salvesen

Hvis du skal kose deg, kan du kjøpe en – Kosevin

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Navnet skjemmer ingen, heter det. Men hva om en vin heter Kosevin? Forbløffende nok har man truffet planken med denne ultra-billige Rhône-vinen.

Ukens vin: Kosevin 2020, Ventoux, Rhône, Frankrike.

Det er nesten så man kan høre hva hen tenker, polekspeditøren/trisen. Så du skal ha en Kosevin, du? Ække kommet lengre i vinens verden, er du vel? Her står det en i hyllen. Plastflaske også. Ja, ja. Tidenes forfall. Etc, etc.

Men så er det det, ser du, at man av og til må bite i seg fordommene. Og innrømme et par ting: 1. Den er godt laget. 2. Den er kjempebillig. 3. 1 og 2 får holde. Og hvis det betyr noe, er den til og med laget av økologisk dyrkede druer. Ekspeditøren får bare ha tankene for seg selv.

Blant Frankrikes mange, berømte vinområder, rager Ventoux ikke så høyt, prestisjemessig. Men rent naturmessig og høydemessig er dette ganske så halvveis ukjente området langs Rhône-elvens østbredd (og litt innover i landet) en riktig perle. Her er det små, bortgjemte vinmarker, koselige landsbyer med navn du aldri har hørt om (f.eks Grignan og Le Barroux). Jeg oppdaget dette området for fullt så sent som i oktober i fjor da jeg kjørte bedagelig og tørst rundt i området på jakt etter gode opplevelser. Jeg var innom norske Even Bakke som lager utmerket, lagringsdyktig lokal rødvin i med produktnavnet Clos de Trias. (uten at han har norsk importør)

Her er den. Upretensiøs. Billig. God. Kan brukes til mye. Foto: Geir Salvesen

Det er i det hele tatt mye å hente her, hvis man er på jakt etter noe eklatant uberømt. Noe som bare kan drikkes helt greit, og som fungerer til det meste uten å protestere med for mye syre og tanniner. Bare sjekk listen over alle de rettene jeg mener den kan gå sammen med.

Kosevin er sammensatt av Syrah 50 prosent, Grenache 30 prosent og Mourvedre 20 prosent. Altså en klassisk miks fra Rhônedalen.

13710301
Kosevin 2020
Rhône, Frankrike
133,– kr (basis) 83 poeng
(terningkast 6)
En herlig, billig vin som ikke gjør skam på navnet.Starter med et delikat streif av fioler og roser på duft, smaken er harmonisk med miks av røde og mørke bær, kanskje mest røde, tannin-nivået og dermed snerpingen er dempet og er akkurat der det skal være for at vinen får noe rygg-grad. Svært billig. Svært anvendelig. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, storvilt, pizza / pasta, storfe, småvilt og fugl, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau.
LaMarc Wines AS