Ceausescus grelleste minnesmerke er bygningen som i dag huser Parlamentet. Foto Truls Aasterud
Romania har en 4000 år lang vinhistorie, og opplever nå en liten vinrevolusjon hvor mange vininteresserte oppdager potensialet til landet. Utenlandske selskaper har investert betydelig mengder med euro etter at landet ble med i EU i 2007.
Romania kan by på spennende og god vin; fruktige hvitviner med mye tropisk frukt og fine varianter av Sauvignon Blanc. De røde vinene er ofte litt kraftige og krydret, skikkelig kjøttviner, men som også har lagringspotensiale. I 2019 nådde vinproduksjonen 5,2 millioner hektoliter, noe som plasserer Romania på 12. plass i verden og 6. i Europa. Romanias vinproduksjon økte med over 20% i fjor, med et eksepsjonelt år når det gjelder mengde. Italienske Antinori er en av flere utenlandske firmaer som investerer i rumensk vinproduksjon. På det rumenske markedet er det over 180 vinprodusenter som produserer flaskevin, og antallet har økt kontinuerlig de siste årene.
Rundreise i Romania
For noen få år siden var jeg på en liten rundreise i Romania, i regi av Romanias turistbyrå. Vi reiste rundt i landet, mange og korte stopp, – akkurat nok til å pirre nysgjerrigheten og skrape litt på overflaten av hva som kan oppleves i dette varierte landet.
Bucuresti er en spennende by, med sine mange historiske bygg, minnesmerker og ikke minst gamlebyen med gågater, restauranter, barer, puber og utesteder. Her i byen behøver ikke et godt tre-retters måltid å koste mer enn 30 lei (ca NOK 70), og en anstendig vin får du til samme pris, men forvent ikke fransk haute cuisine, men heller god, rustikk mat.
Er du i Bucuresti, så er Spring Palace et must. Spring Palace var residensen til Nicolae og Elena Ceausescu samt deres tre barn, Valentin, Zoe og Nicu, og palasset fremstår i dag likt med dagen de rømte. Ceausescus grelleste minnesmerke er bygningen som i dag huser Parlamentet. Byggingen startet i 1984 og er ennå ikke ferdig. Bygget er, med sine 330.000 kvadratmeter og over 1000 værelser verdens nest største bygg, etter Pentagon. Det sies at 9000 hus og en rekke kirker og synagoger ble revet for å gi plass, og 30-40.000 mennesker måtte flytte fra sine hjem. I perioden fra byggingen ble startet, til Ceausescu ble henrettet i 1989, gikk opptil 30% av Romanias nasjonalbudsjett med til prosjektet. Parlamentet legger beslag på rundt 100 værelser, resten står ledig.
Når man først er i Bucuresti, så bør man også avlegge Muzeul National al Satului, et friluftsmuseum hvor det er samlet en rekke bygg fra hele Romania, ikke ulikt vårt eget museum på Bygdøy i Oslo. Her kan man vandre blant flotte lokalhistoriske bygg fra hele Romania, studere kunsthåndverk og også innta et glass og en liten matbit.
Ceausescus grelleste minnesmerke er bygningen som i dag huser Parlamentet. Foto Truls AasterudRomania har mange slott, og to av de flotteste ligger kun 13 mil fra Bucuresti, i Sinaia; Peles og Pelisor. Byggingen av Peles startet i 1875 og var sommerresidensen til Carol 1, som var Romanias første konge. Slottet ligger vakkert til, med en flott skulpturpark utenfor. Kongens nevø Ferdinand ville ikke være noe dårligere enn onkelen og bygget Pelsior slott bare et steinkast unna. Veggene her oser av historie, og guidene er kunnskapsrike der de skyfler turistene fra rom til rom. Ikke langt unna ligger for øvrig noen flotte alpinanlegg for den skiinteresserte. Fjellkjeden Karpatene strekker seg fra Ukaraina i nord, går gjennom hele Romania og ebber ut ved grensen til Serbia. Med fjelltopper opp mot 2500 meter er det glimrende muligheter for alpinister. Dagspass og leie av skiutstyr er, sett med norske øyne, latterlig lavt.
I Transylvania er et besøk på Bran slott, Grev Draculas slott, et must. Myten om mannen lever her i beste velgående, noe som den lokale forretningsstanden vet å utnytte til fulle.
Ceausescus grelleste minnesmerke er bygningen som i dag huser Parlamentet. Foto Truls AasterudViscri kan også anbefales. Stedet er på Unescos verdensarvliste, og er Transylvanias definitive landsbygd. Stedet ble satt på kartet da Prince Charles kjøpt seg en eiendom her, noe som har ført til en oppblomstring av den lille bygda, uten at det opprinnelige og autentiske har blitt forringet. Her er fortsatt veien en blanding av jord og stein, og slik skal det også forbli. Her er ingen heftige barer eller nattklubber eller annet som minner om storbyenes ståk og støy, – Viscri er derimot et sted for å finne roen og filosofere over livet.
Dessverre var det hverken tid eller sesong for å besøke Svartehavets kyst hvor det er milevis med strender og mange bademuligheter, men det la ingen demper på interessen for Romania som feriedestinasjon. Vakker natur, spennende historie, gjestmilde mennesker, god mat og drikke oppsummerer min første tur til Romania. Denne artikkelforfatteren skal i alle fall tilbake, med badeshorts og solkrem i bagasjen.
Det går direkte fly fra Oslo til Bucuresti flere ganger i uken fra både Gardermoen og Torp.
Fra Bucuresti er ikke mer enn 1,5 time til området Dealu Mare hvor det finnes flere vingårder som arrangerer vinsmakinger. Reisebyrået VisitRomania har arrangert vinturer til Romania i flere år.
Utvalgte viner fra Romania
Dom. Sahateni SRL
Vingården ble startet i 2003 av Romanias første kvinnelige ønolog Aurelia Visinescu og hennes samarbeidspartner Steve Cacenco. Med 88 hektar vinmark i Dealu Mare produseres om lag 1.000.000 flasker vin i året. Produksjonen er fordelt på sju forskjellige serier, og vi har smakt viner fra seriene Anima, Karakter og Nomad.
Sahateni Anima 3 Fete Negre
Produsent: Dom. Sahateni SRL
Romania, Dealu Mare, Øvrige
Druer: Feteasca Neagra 100%
Vmp.nr: 12638501
Pris kr. 356,-
3 Fete Negre lages kun i de aller beste årgangene og kun i et lite opplag. Vår flaske består av vin fra årgangene 2014, 2015 og 2016. Lagret mellom 12 og 24 måneder på rumenske eikefat.
– Dyp rød, nesten lilla farge. Kraftig lukt av tørkede frukter, skogbunn og vanilje. Tydelig toner av fiken, mørke plommer, skogsbær og solbær. Mørk sjokolade og eik med overtoner av krydder og røyk. Tørr og kraftig vin med myke tanniner. En ettersmak og lengde som frister til påfyll.
89 poeng
Sahateni Karakter Cabernet Sauvignon 2017
Produsent: Dom. Sahateni SRL
Romania, Dealu Mare, Øvrige
Druer: Cabernet Sauvignon 100%
Vmp.nr: 12638701
Pris kr. 249,-
Karakter-serien består av fire forskjellige viner, laget på internasjonale druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon og rosé-vinen som er en blanding av Pinot Noir, Pinot Grigio og Syrah. Per i dag er det kun Cabernet Sauvignon som er tilgjengelig på Vinmonopolet. 2017-årgangen ble høstet i september og gjæret på ståltank. 21 dager med skallkontakt. Lagret på rumenske eikefat i 12 måneder.
– Dyp rød i farge, fruktig og krydret duft, solbær supplert med noter av mørk sjokolade og kaffe. Utpreget smak av røde, blå og svarte bær, kirsebær, Sjokolade, sedertre, vanilje og hint av eukalyptus. Bløt og balansert vin med skarpe tanniner. Lang ettersmak, en god Cabernet Sauvignon
88 poeng
Nomad Feteasca Regala 2019
Produsent: Dom. Sahateni SRL
Romania, øvrige
Druer: Feteasca Rogala 100%
Vmp.nr: 12638901
Pris kr. 225,-
Nomad-serien er et resultat av Aurelia Visinescus reiser til «Den nye verden». Inspirert av sine reiser har vinene en mer moderne stil. Vinene er laget på både internasjonale druer og nasjonale druer.
– Lys gul farge. Floral duft som blomstereng. Krydret smak, svak anis, honning, aprikos/nektarin og rosa grapefrukt. God balanse mellom syre og sødme. God ettersmak, lett bitter
84 poeng
Jidvei
Jidvei består av fire produsenter under samme paraply, hvorav det første ble etablert i 1949. Men det var først i 1999, da selskapet ble privatisert at ting virkelig begynte å skje. Et omfattende arbeid med modernisering av vingårdene og ønologien har etter hvert gitt resultater. I 2005 åpnet Jidvei den første private vinskolen i Romania, her utdannes ønologer og her dyrkes også vinplanter for nye vingårder.
Jidvei Mysterium RR+SB 2019
Produsent: Jidvei
Romania, øvrige
Druer: Riesling 50%, Sauvignon blanc 50%
Vmp.nr: 12452701
Pris kr. 206,-
Jidvei Mysterium ble lansert i 2012. Studerer man etiketten som forestiller en labyrint, vil man kunne lese vinens navn. Etiketten speiler vinmakerenes intensjon om å vekke interesse for vinelskere, for å fascinere dem og få dem til å bruke sansene sine for å oppdage mer. Etiketten ble forøvrig hedret på D&AD Awards 2013.
– Lett strågul, nesten grønn på farge. Floral duft lett jasmin og fersken. Smak av grønne epler, akasiehonning, aprikos, ananas og grapefrukt. En anelse av solbær og stikkelsbær, hylleblomst og bringebærdrops. Syrlig og frisk, lang ettersmak. En heldig blanding av riesling og sauvignon blanc.
86 poeng
Navigo Compass Pinot Grigio
Produsent: Jidvei
Romania, øvrige
Druer: Pinot Grigio 100%,
Vmp.nr: 12452601
Pris kr. 199,-
Vinenes navn, Navigo Compass, er inspirert av den maritime kulturen som brakte vinplanter til Dobrogea, men også et mangfold av kulturer og tradisjoner.
– Svak gul farge. Balansert duft av umoden plomme og fersken. Krydret lett bitter smak av kumquat og fersken. Lang ettersmak
82 poeng