Innhøsting i Franciacorta. Foto: Produsenten

Italias champagne – leskende og innbydende

Champagne har fått tøffere konkurranse de senere årene, da først og fremst fra kometene, de britiske musserende vinene. En annen seriøs utfordrer er det italienske området Franciacorta.

Del på Facebook

Franciacorta ligger i regionen Lombardia, helt nord i Italia – vest for Gardasjøen. Det er 48 ulike viner fra dette vinområdet på Vinmonopolet, men de er sjelden å se i hyllene. Folk har ikke helt åpnet munnen for dem, og går glipp av noen herlige, noen ville sagt innbydende, viner. Produksjon av disse vinene er relativt ny, med start i 1961.

En iøynefallende fin vin fra Franciacorta er Bellavista, med sin elegante høyreiste, fargerike flaskeutforming. Dette er vel den mest kjente Franciacorta-varianten i Norge, ofte forbundet med fest og moro, i tillegg til de store kulturopplevelsene. Bellavista er eneleverandør til La Scala-operaen i Milano. Kvaliteten er høy, DN ga i høst 89 poeng til deres standard-cuvee, som har oransje etikett og bærer navnet Alma. Vinen har ligget hele fem år på bunnfall før den når hyllene i butikken.

Hvorfor Franciacorta når vi har Champagne?

Hvorfor skal vi velge Franciacorta? Det er ikke noe særlig penger å spare, en god Franciacorta koster fra 300 til 1200 kroner på Vinmonopolet – for det er små avlinger, og det er en omstendelig og arbeidskrevende prosess, ofte med økologisk dyrkede druer.

Det er mange likheter med Champagne. Selve produksjonsteknikken er lik, altså først en stille hvit eller rosevin, så andre gangs gjæring på flaske. De bruker begge både chardonnay og pinot noir (nero). Og det er vanlig å lagre vinen lenge på bunnfall, et par år eller mer. Dessuten er alkoholprosenten noenlunde lik, 12-13 prosent. For det er kjølig klima begge steder.

Men så skiller de lag. I stedet for pinot meunier som benyttes i Champagne kan de i denne regionen også bruke pinot blanc (bianco), og klimaet er tross alt litt varmere her. Dessuten er det forskjellig jordsmonn, mer steinete og mineralsk i den italienske regionen.

Resultatet er en rikere stil, Franciacorta er fruktigere og bløtere, ikke så syrlig skarp. Det er ikke uvanlig å kjenne aromaer av tropisk frukt og nøtter, i tillegg til sitrus, eple, nøtter og kjeks.

Franciacorta kan føles søtere, men det er ikke på grunn høyt sukkerinnhold, det er fruktaromaene som trer så tydelig fram. Vinen kan ha en heftig syre, opp til så mye som åtte gram per liter, og er dermed godt egnet til matretter, som salater, fisk og skalldyr, men er først og fremst meget anvendelig som aperitiff, gjerne med god italiensk skinke eller parmesan til.

Det er en vin som er umiddelbart oppfriskende i et selskap, for den gode fruktsødmen og syren spiller så fint på lag. Vinene lagrer godt, og på Vinmonopolet kan man nå skaffe seg Bellavista fra 2016 og 2018.

Franciacorta er et område vel verdt et besøk, ikke bare for å smake vin, men naturen og kulturlandskapet er slående flott. I nord grenser det til Alpene, og midt i finner vi den store, glassklare Iseosjøen, som også er gunstig for drueplantene.  Det er små, nydelige landsbyer spredt rundt omkring i landskapet, og er du oppe i høyden, får du en fantastisk utsikt over åsene, med vinranker og fine gamle hus og slott, og du kan skue bort mot snødekte fjell.  Ikke til å forundres over at nevnte viner kalles «Bellavista», vakker utsikt.

Det var vinhuset Belucchi som i 1961 var først ute med å lage musserende viner herfra. Med inspirasjon fra Champagne, så klart. Så kom mange etter, og nå er det rundt hundre vingårder som lager Franciacorta. Bellavista startet sin produksjon så sent som i 1981.

Andre gode produsenter som er verdt å nevne, er Ca’del Bosco, Martinelli og Castel Faglia.