Bellavista Alma Gran Cuvee er et klassisk eksempel på en musserende vin fra Franciacorta. Foto: Vinmonopolet.no

Italias svar på Champagne

Del på Facebook

Ingen andre land i verden har så mange musserende vinappelasjoner som Italia, men på tross av dette var det ingen egen appelasjon spesifikt for tørr musserende før Franciacorta i Lombardia fikk DOCG status i 1995. Og nettopp Franciacorta har vært og er Italias ledende produsent av musserende vin produsert på den tradisjonelle måten – metodo classico – med annengangsgjæring på flaske. De har hentet inspirasjon fra Champagne, men i motsetning til Champagne som krever minimum 15 måneder på gjærrester, krever en Franciacorta minst 18 måneder på gjærrester. 

Bellavista Alma Gran Cuvee er et klassisk eksempel på en musserende vin fra Franciacorta. Foto: Vinmonopolet.no

Bellavista Alma Gran Cuvee med den lett gjenkjennelige oransje etiketten er et klassisk eksempel på en musserende vin fra dette området. Vi har testet huset non-vintage. 88 % Chardonnay, 11 % Pinot Noir og 1 % Pinot Blanc. Vinrankene er i snitt 25 år. Vinen produseres med en blanding av ulike årganger for å skape et stilistisk uttrykk som er konsistent over tid. Fine, ikke altfor påtrengende bobler som – når de sprekker på toppen av glasset –  avgir dufter som skaper bilder av sitrusfrukter og fersk gjærbakst. På smak finner vi syrlig grapefrukt, grønt eple, sitron og lime støttet av kjeks og en lett kremet munnfølelse som stammer fra annengangsgjæringen på flaske. 

Dagens fun fact: Alma er et uttrykk for «jord som skaper underverker» – og navnet er ingen tilfeldighet. I Franciacorta finner vi mer enn 60 forskjellige jordsmonn. Den legendariske vinmakeren på Bellavista – Mattia Vezzola – skal ha sagt: «I Franciacorta konkurrerer vi ikke om kvantitet, bare kvalitet». Og heri ligger noe av nøkkelen bak regionens suksess. På tross av at området er vesentlig mindre kjent enn konkurrentene Champagne, Cava og Prosecco, er det overraskende mange gode produsenter i området. 

Produktet er tilsendt av Gaia Wines and Spirits som er en del av Gaia Group og er i Vinmonopolets hylle til 325kr.

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (vinmonopolet.no)