Italiensk forbrødring i høstmørket

Del på Facebook

Hele kjelleren var reservert til NVkF denne kvelden. Med det samme vi satte oss til bords fikk vi servert en frisk og mineralsk Monte Rossa Franciacorta Salvàdek Extra Brut 2006. Herlig frisk og mineralsk start på kvelden laget på 100 % chardonnay etter champagnemetoden.

Etter en fin introduksjon av huset Borgogno og deres filosofi av eier og vinmaker Andrea Farinetti fikk vi servert antipasti sammen med Barbera 2011. Forretten var ovnstekte skiver aubergine med tomat og ost. På toppen en stor tykk skive med italiensk bacon. Hvilke herlige smaker, og for en start på kvelden. Vinen, laget på 100 % barbera, ble servert lett avkjølt rundt 16 grader, som er helt perfekt temperatur. God frisk vin med smak av moreller og mørke bær, litt lakris og myke taniner. Fin balanse og syre. Litt kort ettersmak. Vinen passet godt til retten og tok syren i tomaten elegant og fint. En god kombinasjon og start på måltidet. Dette lover godt.

Neste rett var risotto med kantareller. Risottoen var perfekt tilberedt med litt hard kjerne (al dente), kremaktig konsistens med god smak av kantareller. Det hele overstrødd med parmesan, nesten i meste laget da det dempet smaken til kantarellene. Vinen var Dolcetto 2010, med 100 % dolcetto.

Hovedretten var Osso Bucco med artisjokker og tomater.  Virkelig et godt høstmåltid. Til denne retten fikk vi servert No Name 2009. Fyldig fin, lett kompleks Barolo med kryddertoner, lakris, mørke bær og myke taniner. Dette var kveldens beste kombinasjon mellom mat og vin. Alt stemte.
Navnet No Name er Andrea Farinettis stille protest mot det italienske byråkratiet. Da han skulle lage en ny vin ble han så irritert over alle de offentlige etatene han måtte få godkjennelse av at han valgte No Name som navn. Først skulle korken skulle godkjennes et sted, etiketten et annet sted, videre måtte distriktet (apelasjone), kvaliteten på vinen, vinkjelleren, kvaliteten i vinkjelleren godkjennes på andre kontorer. Hele 7 steder måtte han innom! Forstår godt hans protest. Fra oppstarten med 8.000 flasker produserer han nå rundt 20.000 flasker årlig. Dette har blitt en stor suksess for Borgogno. Det er forståelig. God vin til en fornuftig pris.

 

Barolo vertikalsmaking

Etter hovedretten ble det en vertikalsmaking av 4 årganger Barolo 2008, 2006, 2004 og 1996.

Desserten var italiensk sjokoladefondant med kaffeiskrem, appelsin og vaniljesaus. Virkelig en herlig velsmakende dessert. Til denne lekre retten fikk vi servert Barolo Chinato. Denne sterkvinen med 16 % alkohol har en basis av 6 år gammel barolo. Vinen er krydret med hele 39 forskjellige urter. Chinato har en eleganse og syrestruktur som er bare så overlegen. Selv med nesten 200 gr. sukker virker den ikke påtrengende søt. Sammen med sjokoladen skapte den en helt ny dimensjon til desserten.

Dette ble den kvelden vi alle håpte på at det skulle bli. Restauranten innfridde. Spesielt vil jeg fremheve forretten med aubergine og desserten sammen med Chinatoen. Absolutt en restaurant verdt å komme tilbake til.

Borgognos viner er jevnt over gode kjøp på alle nivåer (de røde). Spesielt vil jeg fremheve følgende viner Liste 2008, Barolo 1996 og Barolo Chinato som veldig gode kjøp.

 

Les hele anmeldelsen i Bulletin nr. 4-2013, her får du en fyldig oppsummering av alle vinene.

Takk til Restaurant +39, Borgogno og Stenberg & Blom for et godt samarbeid.