Jean-Paul Brun

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jean Paul Brun skuffer aldri og 2015 årgangen hans er spesielt god. Fleurie er i denne årgangen kanskje den beste jeg har smakt av denne vinen, så langt! Vinene hans er generelt saftige, fruktige, imøtekommende, lette, behagelige, pent balanserte, med god lengde og fin friskhet. Det er som en oppskrift på viner som behager mitt palett i alle fall!

Jean Paul Brun holder til i Charnay, en landsby i den sørlige Beaujolais en 30 minutters kjøretur nord-vest for Lyon, mellom Burgund og Rhône. Området er kjent som «Region of Golden Stones» på grunn av den store forekomsten av rødbrun kalkstein i markene. Da Jean Paul tok over familiegården i 1979 hadde den 4 hektar vinmarker, i dag er den på 50 hektar og produserer ca 240 000 flasker per år. I tillegg til å være en meget god vinmaker, er han også en svært hyggelig og jovial mann.

Han er vinrebellen som har gått sine egne veier i Beaujolais. Han ønsket sunne, friske viner laget uten snarveier. Noe som innebar at han allerede for 15 år siden begynte med svært lave nivåer av so2, at han utelukket chaptalisering (tilsetning av sukker) og bruk av industriell gjær, at druene presses på klassisk vis, og at vinene fremstilles helt uten bruk av karbonmaserasjon. Jean Pauls kompromissløse kvalitetskrav til egne viner ble ikke verdsatt av det lokale smakspanelet (INAO) som bestemte at han ikke fikk lov til å sette Beaujolais på etikettene sine. Men realiteten var vel heller at man neppe noengang hadde smakt bedre standardbeaujolais!

Det meste av vinmarkene hans ligger rundt produksjonskjelleren mens 20 hektar ligger spredt i cruene Côte de BrouillyMorgonMoulin a VentFleurie og Saint Amour. I tillegg har han en liten andel marker i Nord Rhone i Condrieu og Côte Rôtie. Vinstokkene i Fleurie er omlag 90 år gamle.

smaksnotater
Fleurie er laget på 100% Gamay og er en glede å drikke. Jeg smiler og koser meg med den i glasset. Den er saftig og leskende med gode smaker av røde bær, en ung og lettdrikkelig vin som er i god balanse med stram og fin struktur, lett friskhet og med med integrerte tanniner. I det hele tatt en spesielt god vin som minner litt om en Pinot Noir. Jeg smakte den til hjemmelaget pizza som var supergodt, men den drikker svært godt uten mat også. Spesielt temperert til 15° C! Vinen drikker supergodt nå men kan også lagres i 5-7 år!

Jean Paul Brun Fleurie 2015

tidligere artikler om Jean Paul