Johannes Leitz besøkte Golia Vinklubb og ledet en smaking med hele ni av hans viner.

Johannes Leitz på Golia Vinklubb

Del på Facebook

Johannes Leitz besøkte Golia Vinklubb bare dager før mange av hans 2016 viner skulle lanseres. Etter en innledning med tre viner i stigende prisrekkefølge var det klart for fem viner fra noen av Tysklands beste klassifiserte vinmarker, tilsvarende Frankrikes Grand Cru. Disse 2016-kandidatene er alt for unge til å vise sin fulle prakt, men la det være sagt at allerede nå viser de en eleganse, balanse, renhet, struktur og friskhet som får en stakkars vinsamler til å engste seg for budsjettsprekk. Det er ikke ofte man får viner som både er innsmigrende, delikate og kompromissløst barske på samme tid, men det klarte regionen Rheingau og produsenten Weingut Leitz i 2016.

 

Tidlig ute i renessansen

Tyske hvitviner dominerer igjen markedet for kvalitetsvin i Norge. For 100 år siden var typisk søte tyske viner noe av det beste og dyreste man kunne kjøpe. Disse vinene var omtrent evigvarende, og 50 år var ikke regnet som noe spesielt høy alder.

Da produksjonen endelig kom i gang igjen etter krigen, ble det satset på volumproduksjon i de fruktbare dalbunnene, potetåkrene, som en annen tysk vinprodusent, Raimund Prüm, foraktelig kalte dem på en presentasjon i Golia Vinklubb for noen år siden.

Resultatet kjenner alle som har litt fartstid; et hav av overproduserte, tynne og klissete viner. For drøyt 30 år siden begynte markedet, og tyske produsenter med det, å skru seg over mot tørrere viner.

Den 21 år gamle Johannes Leitz foretok i 1985 en karrieresatsing som den gangen kunne bli betraktet som håpløs. Han tok over morens vinkjeller og vinmarker. Kanskje det lå i blodet. Familien har dokumentasjon på vinproduksjon tilbake til 1744, men etter at faren til Johannes døde i 1966 var det ikke satset mye. En kjeller og 2,9 hektar vinmarker var noe moren drev med nærmest på si ved siden av en blomsterbutikk.

 

Fantastisk vekst

Timingen til Johannes skulle vise seg å være god. Han har vært med på veksten hele veien. Veksten i kvalitet og salg gikk nok tregt til å begynne med. Likeså det å gjøre verden oppmerksom på hvilke fantastiske viner de ytterst tungdrevne vinmarkene oppe i bratte skråningene kunne gi.

Rett etter millenniumskiftet tok det helt av i Norge for tyske tørre hvitviner, og Leitz var med i denne bølgen. Han investerte pengene som kom inn i vinmarker. På fem år femdoblet han arealet, fra 6,2 hektar til 28,7 hektar. I dag har han omkring 45 hektar, deriblant parseller i fire av de beste vinmarkene, de nevnte Grosses Gewächs, heretter forkortet til GG.

Etter hvert har viner fra utrolig mange gode tyske produsenter kommet til Norge. Vi har sannsynligvis verdens beste utvalg lett tilgjengelig for hele Norge, fra polets Basisliste og Bestillingsutvalget. Leitz ble bare en av mange, og et importørbytte bedret ikke tingene for Johannes. Denne importøren gjorde en god jobb i starten, men etter omkring et år begynte Leitz å bli stadig mindre synlig på podiet.

Nå blir vinene hans tatt inn av Norges største importør av kvalitetsvin, og Johannes satser igjen sterkt her. Han har allerede vært i Norge en rekke ganger i år. Vi fikk prøve åtte viner. Johannes hadde med seg fem av sine GG´er i 2016-årgangen. Rüdesheimer Berg Rottland Hinterhaus (GG) hadde han med seg også i 2008-årgang i magnumtapping, for at vi skulle få se hvordan Riesling kan utvikle seg.

Johannes Leitz besøkte Golia Vinklubb og ledet en smaking med hele ni av hans viner.

Liten region, stor kvalitet

Knøttlille Rheingau med sine drøyt 3000 hektar står for kun tre prosent av alt dyrket vinmarksareal i Tyskland. På bildet ser vi indrefileten Rüdesheim, som med sine 300 hektar byr på en lang rekke av Tysklands beste hvitviner. De mer ordinære og flate vinmarkene ligger bak for høyre del av bildet.

Rheingau har en rieslingandel på hele 80 prosent og ligger egentlig for langt nord til at det skal være mulig å dyrke den krevende og sent modnende druesorten riesling. De sydvendte vinmarkene er godt soleksponert og blir beskyttet mot nordavind av Taunus-fjellene. Faktisk blir det svært varmt om dagen i Rheingau, mens nettene er temmelig kjølige. Slike temperatursvingninger er gunstig for å tyne frem den høye syren som Rheingau-riesling er kjent for. Akkurat som med norske jordbær, sier Johannes. Mineralrik grå skifer regnes for å være spesielt bra for riesling, og dette jordsmonnet finner man mye av i Rüdesheim.

Mens den enda mer nordlig beliggende regionen Mosel typisk gir fjærlette viner med aromaer av blomster og glassepler og den mer sørlige og varme Pfalz tenderer mot tyngre viner med mer tropiske fruktinnslag, kan man godt hevde at Rheingau ligger perfekt mellom disse to også stilmessig. Rheingau gir tyngre viner enn Mosel, men aldri for tunge. Den gir mer modne fruktaromaer, men ikke for varme. De er krevende, men den syrefriske smaken og mineralkarakteren gjør dette til strukturerte og klassiske viner som ofte utgjør enden på stigen for de seriøst vininteresserte.

Johannes er riesling-patriot. Han kan nesten ikke få fullrost Rheingau-rieslingens gjennomgående lave alkohol, friskhet og «ryggrad» nok. Den gjenspeiler terroir (de naturgitte forutsetningene på dyrkerstedet) svært godt og er ekstremt matvennlig. Han har overtatt vinmarker med pinot noir, og produserer derfor roséviner og røde viner i dag, men riesling er hjertebarnet.

 

God start

Første vin ut er Leitzs standardvin, Rheingau Riesling Trocken 2017, til 146 kroner (Basisutvalget, nr. 8015001). Denne gamle kjenningen ble tappet litt varm i glasset, og fremstod derfor med rik aroma og mye fylde i smaken. Her var det en tydelig duft av grønne epler, litt lime, urter og forsiktig mineralpreg. Smaken var balansert og fyldig, med god syre. Tørr stil med en aldri liten dose sødme. Folk rundt på bordene satte tydelig pris på denne. En fin allround vin som passer for en rekke typer mat. Går fint uten mat også.

Neste vin er et steg opp i kvalitet. Rüdesheimer Bischofsberg Spätlese Trocken 2016. Basisutvalget kategori 5, kr. 176,90, nr. 4754301. I likhet med eiendomsmarkedet teller adressen mest i europeisk vinproduksjon. Derfor blir navnene lengre og lengre etter hvert som man kommer oppover stigen.

Bischofsberg Spätlese (spätlese – sent innhøstede druer) har tydelig mer intens duft enn standardvinen. Igjen kjenner vi epler og sitron, men her er det et umiskjennelig innslag av urter og noe steinaktig. Smaken er intens også. Høy syre og lang ettersmak gir fine egenskaper som matvin.

Førsteinntrykket var nok at den fremstod som smalere enn den første vinen, noe som sikkert har sin forklaring i overnevnte, samt enda mindre sukker, 3,4 kontra 8,8 gram per liter. En strukturert vin altså, men ikke slemmere enn at også den gir fin fedme når man nyter den moderat nedkjølt. Undertegnede spanderte en flaske av denne til krabbe dagen etter prøvingen. Hvem har sagt at man ikke kan gjøre hverdagen om til fest en gang i blant?

Siste vin i innledende runde er en rikere variant med en smule sødme: Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Kabinett 2016. Bestillingsutvalget, kr. 256, nr. 8366102. Denne har en litt mer eksotisk aroma med innslag av fersken, honning, parafinvoks samtidig som den er grunnleggende kjølig i stilen med hovedvekt på grønne epler og sitron. Dette forteller oss med all tydelighet at vi har en tysk vin foran oss.

Smaken er fyldig og med stor lengde. Til tross for 20 gram sukker per liter kan vi takke en enorm syre og et skikkelig «mineralbitt» for at vinen ikke fremstår som noe særlig søt. En perfekt kandidat for asiatiske retter, ost og norsk tradisjonsmat som juleribbe eller gravet laks. Eller simpelthen uten matfølge på terrassen om sommeren.

Johannes Leitz besøkte Golia Vinklubb og ledet en smaking med hele ni av hans viner.

Grosses Gewächs

Vi fikk GG´ene parvis. Disse vinene med ett unntak er svært unge, og Johannes Leitzs er tilhenger av maksimalt arbeid i vinmarkene og minimalt i kjelleren. Han prøver aldri å gjemme de forskjellige vinmarkenes karakter.

Det blir mange karakteristikker som går igjen her. Alle vinene er uansett i verdensklasse, og står som tidligere nevnt frem som prakteksempler på balanse, eleganse, disiplinert kraft og delikatesse.

Overnevnte dyder er for øvrig en god beskrivelse av hva vi forventer av årgang 2016 i Rheingau. Mens 2015 var noe av det varmeste og tørreste man har opplevd i regionen, var 2016 betydelig kjøligere. Til å begynne med var den et mareritt. Masse regn medførte at produsentene måtte sprøyte hele tiden, men fra midten av juli og til ut i oktober snudde det seg til perfekte forhold. Det er nok en årgang som skiller tydeligere mellom produsentene, men totalt sett er vinene lettere, mer presise og mer elegante enn de mer opulente og kraftige fra årgang 2015. Vinanmelderne er begeistret for begge årgangene. Mange av dem forventer enda bedre lagringsegenskaper fra de beste 2016-vinene.

 

Forsiktighet mot intensitet

Første ut var Rüdesheimer Berg Roseneck Katerloch Riesling Trocken GG 2016 (Bestillingsutvalget nr. 8360501, kr. 398). Den er per i dag en av de mest forsiktige i aromaene. Minner litt om ung Chablis Grand Cru, men med enda mer honning, lime og floralpreg. Smaken er svært disiplinert og balansert med fin «oljete» karakter og diskret, men myndig skyv fra syrene under. Utrolig potensial.

Den andre vinen i denne runden var Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terassen Riesling Trocken GG 2016 (BU nr. 8365901, kr. 408,20). Denne var mer uttrykksfull og nesten slem både i duft og aroma. Dette er den mest høytliggende vinmarken til Johannes Leitz, og en av vinene han personlig setter høyest. Allerede intens i duften, med tydelig preg av nesler, urter og nesten saltaktig mineralitet. Smaken var syrlig, intens og lang, men likevel balansert. Fantastisk allerede.

Johannes Leitz besøkte Golia Vinklubb og ledet en smaking med hele ni av hans viner.

Kraft og eleganse

I neste runde fikk vi Rüdesheimer Rosengarten Riesling Trocken GG Monopole 2016 (BU nr. 8360701, kr. 408). Monopole betyr at Leitz er eneste produsent fra denne vinmarken, men det er ikke han som eier den. Noe av det urteaktige og mineralske fra forrige består, men er litt mer tilbakeholdt og tropisk i fruktkarakteren. Smaken er allerede kraftig og fet, med stor lengde. Ettersmaken forsvinner svært langsomt og på en verdig måte.

Den andre vinen var Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling Trocken GG 2016 (BU nr. 8360601, kr. 438). Den var litt varm da jeg fikk den i glasset, og viste en antagelig litt for søt og imøtekommende duft av blomster, epler sitrus og litt mint. Smaken var av samme grunn svært bløt og forfinet. Elegant som få, med balanse, lengde og diskret syre.

 

Hva åtte år kan gjøre

I siste runden fikk vi to viner fra samme vinmark, Rüdesheimer Berg Rottland Hinterhaus Riesling Trocken GG 2016 og 2008 magnum (puh!) (BU nr. 8366001, kr. 408, magnum 2008 ikke tilgjengelig). Igjen er det en ungdom som på en forsiktig måte baker inn et komplekst duftbilde med toner av urter, kalkaktig mineralitet, sitroner og epler i en ganske intens helhet. Duften er både fokusert og veldig «korrekt». Smaken er også delikat og intens på samme tid. Berg Rottland Hinterhaus 2016 er elegant, frisk og lang.

For mange i salen kom nok overgangen til 2008 som et lite sjokk. Mørk og gylden i glasset, og med en svært kraftig duft av parafinvoks og lær. Gir man den litt tid og prøver å senke skuldrene, kommer kompleksiteten frem for en dag. 2008 er ifølge Johannes ikke helt på topp enda, men den begynner definitivt å få gyldne og forfinede frukttoner av fersken, epler og annet. Smaken er tørr, harmonisk, fyldig og rik. Svært behagelig, og man tenker ikke på hvor frisk og fast den egentlig er. Det er fantastisk at gjæret druemost kan utvikle seg til noe slikt.

Johannes Leitz besøkte Golia Vinklubb og ledet en smaking med hele ni av hans viner.