Josetta Saffirio, Sara Vezza og gnomene

Del på Facebook

I Monforte d`Alba, Piemonte, i Italia ligger et lite vinhus ved navn Josetta Saffirio. Det ble startet av en sterk kvinne, nemlig selveste Josetta, tilsynelatende med gnomenes velsignelse. Det drives fortsatt av en sterk kvinne; Sara Vezza tok opp tråden etter sin mor for snart 20 år siden og satser hardt på miljøvennlig vin av ypperste kvalitet.

Vinhusets historie går helt tilbake til 1890 da de begynte å dyrke druer for salg, de produserte dog ikke sin egen vin før i 1985 da de lanserte sin første Barolo. Da hadde det gått ti år siden Josetta Saffirio hadde kjøpt ut sine brødre og tatt over vinhuset som 23-åring.  Og selv om vinen til Josetta får mye positiv oppmerksomhet og gode skussmål, føler hun i 1992 at de ikke har god nok kapasitet til å produsere de kvaliteten de ønsker og legger ned arbeidet.

I 1999 kommer derimot nok en ung kvinne med pågangsmot på banen: Sara! Hun tar på seg det store arbeidet med å få i gang produksjonen igjen og ikke bare heve kvaliteten på vinen men også gjøre det på en måte som er best for miljøet. Vingården består i dag av 5 hektar vinmark og de produserer ca. 35.000 flasker årlig. De tar gjerne i mot besøkende som vil smake på vinen deres.
Er du heldig så er det Sara selv som tar i mot deg, og viser villig frem både de miljøvennlige vinmarkene som er under økologisk sertifisering og kjelleren og resten av området som er selvdrevet på solpanel. Faktisk produserer de dobbelt så mye strøm som de selv bruker.

 

De tre vinene som foreløpig er tilgjengelige Norge er disse:

 

Saffirio Barbera d’Alba 2014:

Druer fra den mineralrike vinmarken Castelletto (en Barolo cru) i Monforte d’Alba. Økologisk dyrket. 12 måneder på store fat, etterfulgt av 12 måneder på sement og 6 måneder på flaske.
Vinen har en fruktig og frisk aroma, fint preg av friske røde bær, kirsebær og godt krydder. Den er typeriktig og godt balansert, medium fylde og en syrefriskhet som sitter godt. En klassisk og deilig Barbera. Verd prisen.

 

Saffirio Langhe Nebbiolo 2015:

Druer fra samme område som Barbera`en, økologisk dyrket og har vært lagret 12 måneder på fat.
Vinen har en fin aroma av mørke bær, bringebær, litt tørket frukt og hint av krydder. Den har god balanse i munnen, har en god fylde og strukturert avslutning. En vin som sitter godt og trenger litt mat med fedme for å vise seg skikkelig frem. Italiensk oster og pølser for eksempel.

 

Saffirio Barolo 2013:

24 måneders lagring på eikefat med påfølgende lagring på sementtanker. Videre tapping på flaske etter 3-4 mnd.
Vinen har en klassisk nese med røde og mørke bær, litt florale toner, roser, tørket frukt, teblader og krydder. Den er godt balansert, har god struktur og konsentrasjon. Lang ettersmak.
Kan fint drikkes nå etter litt tid på karaffel og med mat med litt fedme, men vil utvikle seg flott de neste 5-10 årene.

Personlig håper jeg at flere av vinene fra Josetta Saffirio finner veien til Norge, både den musserende vinen produsert på Nebbiolo, hvitvinen produsert på den spennende druen Rossese og de to andre Baroloene de lager er absolutt verd en titt (smak)!

 

Gnomene

Hvor kommer så disse gnomene man ser plassert både rundt om kring i vinhusets bygninger, men også på flaskeetikettene fra? Jo, Ernesto Saffirio fortalte nemlig hver kveld sin datter, Josetta, om at når han var liten så kunne han se en gnom som ble trillet inn på gårdsplassen på en kjerre trukket av mus.
Josetta glemte aldri dette og holdt tradisjonen gående med å fortelle sine to barn, Sara og Alessio, om gnomer. De hjalp til både ute i vinmarkene, i kjelleren og med gårdens dyr i følge henne, kun i bytte mot litt vin. Det er Josetta som har designet disse etter hvert kjente etikettene.