Julia.

Julia Bertram: Dristig suksess

Del på Facebook

Julia Bertram, også kalt dronningen av Spätburgunder, er høyaktuell i Norge. Den tidligere vindronningen startet i 2014 opp med sine 1.3 hektar vinmark, kun 24 år gammel, som hun kjøpte for sparepengene sin etter å ha overbevist familien sin om at hun ville gå sin egen vei.

Moren og tanten som driver vinhuset Weingut Ernst Sebastian aksepterte dette, men var tydelige på at hun måtte ta risikoen selv.

Og både risiko og suksessen har hun nå tatt.

Suksess med hardt arbeid

Mye har skjedd på de årene siden hun startet sitt eget vinprosjekt i Dernau, Ahr. I dag har hun 7 hektar vinmark, både som hun har kjøpt selv og som hun har overtatt og leier av familiens vingård. Men mange har hevet øyenbrynene i denne prosessen: ikke bare var hun en av de aller yngste vinmakerne i dalen da hun begynte, hun var også ferdig med sin innhøstning da de mer anerkjente og erfarne Spätburgunder-produsentene skulle til å starte plukking av sine druer ut på høsten! Heldigvis taler resultatene for sitt.

Det var et riktig valg for Julia å starte helt på scratch med sin egen filosofi og metode, i stedet for å fortsette på et vinhus med lange tradisjoner. Selv om hun respekterer vinene som har blitt produsert i denne tyske regionen til nå så mener hun at vinene hun lager har et større potensiale.

Ahrs kjølige klima er perfekt for å produsere lette rødviner med moderat alkohol og et diskre fatpreg mener hun, og skal en se på etterspørselen og prisene stemmer dette ganske godt. Vinmarkene ble sertifisert økologiske i 2019.

Julia.

Kvinnetradisjon og kooperativ

Som nevnt kommer Julia fra en familie med kvinner i vinproduksjonen, selv var hun vindronning i 2012/2013, mens både moren, tanten og bestemoren også er tidligere vindronninger i Dernau. Som alle de andre vinprodusentene i Ahr begynte vinhuset som et kooperativmedlem, men allerede i 1910 valgte oldefaren til Julia å forlate kooperativet han jobbet for å satse på sine egne 2 hektar med Spätburgunder, i kombinasjon med mat- og drikkeservering. Og dette med å ha en Weinstube er en gammel og stolt tradisjon i regionen og gjør at de skiller seg ut i mengden av vinprodusenter i Tyskland.

Fremtiden

Julia har skiftet navn; selv om det står Julia Bertram på etikettene på vinene hennes så heter hun nå Baltes til etternavn. I 2012 fant hun nemlig kjærligheten oppi alt arbeidet og giftet seg med vinmaker Benedikt Baltes, de to har også blitt foreldre. Hun legger ikke skjul på at det var vanskelig å starte familie med en vinmaker som hadde en egen vingård 24 mil unna, men i fjor solgte han gården og jobber der på sitt siste kontraktår. Opprinnelig er Benedikt også fra Ahr, så nå ser paret for seg å samle og forene begges kunnskap og fortsette arbeidet der. Blant planene er blant annet å gå fra økologisk drift til biodynami og innføre sauer i vinmarkene.

Julia.

Tilgjengelighet på vinmonopolet

Det er foreløpig 3 viner fra Julia på vinmonopolet:

  • Julia Bertram Handwerk Spätburgunder 2017: Druene kommer fra ulike, yngre vinmarker i dalen, vinen har ligget 12 måneder på brukte fat, ufiltrert og 12% alkohol. Vinen har en frisk og fruktig nese, mørke bær, moden rød frukt, lett preg av jordsmonn. Den er fyldig og rund i munnen, fin fruktkonsentrasjon og god syre, fine tanniner i en lang utgang. En utrolig fin Spätburgunder, godt kjøp.
  • Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2017: Druene kommer mest fra Rosenthal-vinmarken men også noe Forstberg og litt Daubhaus (vinrankene er ca. 25 år gamle). Den har ligget 12 måneder på brukte fat og 2 måneder på stål. Vinen er ufiltrert og har 12% alkohol.
    Vinen har en innbydende nese av mørke bær, kirsebær, jordbær, florale toner, lett krydrede toner og jordsmonn. Den er fruktig og strukturert på smak, god syre, integrert fat, lett mineralsk utgang. Godt balansert og saftig vin.
  • Julia Bertram Forstberg Spätburgunder 2017: Dette er en single-vineyard vin fra Forstberg, vinrankene er 43 år gamle og plantet av bestefaren til Julia. Den er fermentert og lagret på store tyske fat, 50% nye, i 15 måneder før 3 måneder på flaske. Vinen er ufiltrert og har 12.5% alkohol.
    Vinen har en innbydende og elegant nese, modne mørke bær, rød frukt, florale toner, hint av urter og jordsmonn. Den er godt konsentrert på smak, god frukt og syre, følger nesen med en lang og mineralsk utgang. En meget fin vin som viser potensialet til både vinhuset og Ahr som region.