Vinmarken Westhofen. Foto: Produsenten
Weingut Karl May er en familieeid vingård som har produsert vin i Osthofen i vindistriktet Rheinhessen siden 1738. Gården ligger en 30 minutters kjøretur nord for byen Mannheim, i området hvor også Philip Wittmann og Katharina Wechsler har marker. I dag drives gården av brødrene Fritz og Peter, syvende generasjon av May-familien, men faren Karl er fremdeles aktiv i driften. På sine egne 35 hektar produserer de i dag totalt 200 000 flasker i året, men kjøper i tillegg inn druer fra andre økologiske vinmakere i området.
Driften ble i 2007 lagt om til økologisk vinproduksjon, med organisk gjødsling, beskjæring og minimal bruk av plantevernmidler og ugressmidler, spontangjæring, lang tid på bunnfallet og kun lett filtrering ved tapping. De dyrker en rekke druer, inkludert Riesling, Silvaner, Spätburgunder (Pinot Noir) og Dornfelder.
For sine hvite viner, som Riesling og Silvaner, bruker Weingut Karl May typisk rustfrie ståltanker for gjæring og modning. Dette gjør at vinene beholder sine skarpe, friske smaker og aromaer. For sine røde viner, for eksempel deres Spätburgunder, bruker de ofte eikefat for modning for mer kompleksitet og dybde til vinen.
Fakta
- eksporten er på 25 %, i hovedsak Norge, men også til Finland og Danmark
Vinifikasjon
Vinproduksjonen foregår ved en kombinasjon av tradisjonelle og moderne teknikker. Vinstokkene til Morstein er 17 år gamle og druene høstes for hånd og sorteres nøye og druene presses skånsomt og får temperaturkontrollert gjæring for å bevare druenes naturlige smaker og aromaer. Morstein Riesling spontangjæres og ligger så lenge som mulig på bunnfall og modnes i 7 måneder før tapping på flaske.
Smaksnotater
Karl May Morstein Riesling Grosse Lage 2021 er en svært godt laget Riesling med rene, presise smaker. Det er elegant, balansert, strukturert og frisk med mineralske smaker av eple og fersken, kompleks god intensitet og sammensatte smaker som sitter lenge. Den trenger nok litt tid eller mat for å komme mer til sin rett. Lagre gjerne vinen et par år for noe mer modning eller smak den temperert til 10℃ til stekt kylling eller fersk kreps og blåskjell. Den har et godt lagringspotensial, 15+ år. Temperer til 10℃ før servering.