St.Emilion på østsiden i Bordeaux-området er utvilsomt den mest pittoreske av landsbyene her. Foto: Geir Salvesen

Klassisk vinpåske i år? Her er fire godbiter fra Bordeaux

Det er trolig en ny generasjon som må innvies i Bordeaux-vinenes hemmeligheter. Ingen dum idé å starte allerede nå, denne påsken. Eller oppfriske gammel kjærlighet.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Ch. La Tour de By 2019
  • Ch. Sénilhac 2015
  • Ch. Regougne Bordeaux Supérieur 2020
  • Ch. Pontac Lynch 2019

Vellagret Bordeaux og lam. Det er midt i blinken. Men disse tidligere så kjente vinstilene fra Frankrike har nok begynt å gå i glemmeboken hos mange. Eller kanskje aldri blitt oppdaget.

Bordeaux er jo så mye forskjellig, og det å slå alle disse områdene og mikroklimaene sammen i en bås, er selvsagt urettferdig. Men visse fellesnevnere har de jo. Druene, f.eks. På vestsiden et klart fokus på den stramme Cabernet Sauvignon. På østkanten har vi overveiende Merlot. Som er bløtere i stilen. Spesiell er den lagringskarakteren som kommer frem når vinene har fått noen år i kjelleren. Det er noe som kan minne om krydder, lær, varm råtobakk, av og til grafitt, koblet med en som regel mørk bærfrukt, solbær og bjørnebær.

Tanninene som er så markante i ung alder, spesielt på vestsiden i Mêdoc, blir mildere. Men er der lenge, som små evighetstagger.

Her er fire eksemplarer. Den første er 2.vinen til Ch. Lynch Moussas og som gir en fin innføring i Bordeauxvinenes verden. Den åpne 2019-årgangen er ikke noe som skal lagres lenge, nei, og kan fint nytes nå. I det hele tatt er slottenes 2.vin vanligvis svært interessante kjøp, i og med at man ikke trenger å vente så lenge på at lagringen skal være på sitt mest optimale.

Ch. Senhilac 2015 er et utrolig rimelig kjøp, til bare 179 kroner. Du kan jo begynne med den, uten noen stor økonomisk risiko …

Disse vinstilene bør drikkes til lammegryter, lammekoteletter og lammelår, helst uten fløtegratinerte poteter ettersom melkestoffene i fløten får tanninene i vinen til å koagulere. Og man merker dem mer. Best med saltbakte poteter og lignende.

Ch. La Tour de By 2019 (15097601)

Bordeaux, Frankrike :

Fin, fløyelsmyk Bordeaux med endel tanniner, pakket inn i fet, konsentrert frukt. Mørke bær og plommer. Mest Cabernet, 60. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau.

Red & White AS

Kr. 349.90
87 poeng

Ch. Pontac Lynch 2019 (9258201)

Bordeaux, Frankrike :

Åpen, fin, behagelig og ganske tilnærmelig allerede nå, er denne 2019-modellen. Nøytral, mørk bærfrukt med svakt fatpreg, men nok av fin frukt i tillegg. 2.-vinen til Ch. Lynch-Moussas. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau.

Fondberg AS

Kr. 499.90
88 poeng

Ch. Sénilhac 2015 (16672801)

Bordeaux, Frankrike :

Litt varm og utvviklet i stilen med lær og plommer, ekstremt billig, bare 179 kroner og man får en fin Bordeaux-følelse. Passer til: Storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau.

Silenus AS

Kr. 179.40
86 poeng

Ch. Recougne Bordeaux Supérieur 2020 (14567101)

Bordeaux, Frankrike :

Bløt, morell- og plommeaktig med innslag også av mørke bær. Veldig billig, og i basisutvalget. Tanninene er der i finish, men er ganske finslepne. Passer til: Ost, lam og sau, spekemat.

Silenus AS

Kr. 149.90
84 poeng