Steinacker markene som omkranser byen Nieder-Hilbersheim. Her vokser druene til Eisenerz. foto © Knewitz

Knewitz Nieder-Hilbersheim Riesling Eisenerz

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Fra Tyskland, nærmere bestemt i Appenheim nord i vindistriktet Reinhessen, og enda nærmere bestemt fra produsenten, Weingut Knewitz, kommer det noen fine viner en skal legge merke til.

–  –  –

Weingut Knewitz er en familiebedrift som ble etablert på slutten av 1800 tallet. Driften den gang var stort sett jordbruk men også noe vinproduksjon som ble solgt i bulk, og det var ikke før i 1976 at de for første gang begynte å selge vinene deres under egne etiketter. I dag er det Tobias Knewitz, sammen med sin kone Corina og hans bror Bjørn som driver gården. Tobias tok over gården fra sin far i 2007 etter å ha gått i lære hos Philip Kuhn og hos Wittmann og har siden oppstarten omstrukturert vinproduksjonen og  lager i dag flotte viner. Produksjonen er på hele 150 000 flasker i året som kommer fra 25 hektar marker som er fordelt på fire kommuner: Appenheim, Gau Algesheim, Ingelheim og Nieder-Hilbersheim.

Druene til Eisenerz rieslingen kommer fra nabolandsbyen Nieder-Hilbersheim hvor bestemoren deres, Magdalena, ble født og hadde med seg denne vinmarken inn i giftemålet med bestefaren deres. Det ble altså senere plantet Riesling her og vinrankene er nå 6, 8, 12 og 15 år gamle. Eisenerz betyr direkte oversatt jernmalm og jordsmonnet her er også rikt på jernmalm, fra slutten av 1800-tallet til 1930 var det også gruvedrift her for å utvinne jernmalmen. I det hele tatt er jordsmonnet i dette område ganske spesielt og variert. For 40 millioner år tilbake lå den nordlige delen av Reinhessen under vann (Mainz bassenget), og når vannet trakk seg tilbake etterlot det seg sedimenter og et høyt innhold saltholdig kalkstein.

 

fakta

– 20 % av produksjonen eksporteres i hovedsak til Nederland, Danmark, Norge, Finland, Sveits, Østerrike, Tsjekkia, Storbrittania og Belgia
– 2012 var et spesielt godt år for vinene deres, mens andre årganger er jevnt over gode
– vinrankene er fra 3-40 år gamle med et gjennomsnitt på 16 år
– de produserer i hovedsak Riesling, Pinot Blanc og Chardonnay

 

vinifikasjon

Vinmarkene til ligger på nordsiden av Steinacker, på omtrent 245 meters høyde i en skjermet parsell nær skogkanten. Dette er våre kjøligste parsellen som består av en uvanlig mye kalksteiner. Druene ble høstet i september, ble forsiktig presset og fikk 12 timers maserasjon. Den får spontangjæring på rustfrie ståltanker og tradisjonelle eikefat (heimische Eiche) med en temperaturen på mellom 18 og 22 grader og modner i 9 måneder på tank.

 

smaksnotater

Svak duft av fersken og gjær. Behagelig og frisk saltig smak av fersken, annanas, epler, sitrus og hvit pepper med medium+ lengde og en syrlig, tørr utgang. Smakene kommer bedre frem etter 2 timers lufting, men den vil ha godt av 2 år på langs for å modnes noe mer. Temperer vinen til 9° C og drikk den gjerne til laks med smørsaus eller skrei med baconsmør. Kan lagres i opptil 10 år.

Weing. Knewitz Nieder-Hilbersheim Riesling Eisenerz 2018

Weingut Knewitz