Foto: Produsenten

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2015

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det hender jeg koster på meg noe ekstra godt, og ja denne koster litt, men det er også spesielt godt! Og så lagrer den godt også.

–  –  –

Jamie Kutch kom fra en jobb som børsmegler på Wall Street før han i 2005 slo seg ned som vinmaker i San Francisco. På det tidspunktet kunne han absolutt ingenting om det å lage vin, men etter å ha prøvet og feilet og etter et opphold hos Romanée Conti i Burgund for å lære av de største er Jamie i dag en av de fremste produsentene av kvalitetsvin i California.

Kutch Wines ligger en knapp times kjøretur nord for San Fransisco. Av deres seks vinmarker er McDougall Ranch kanskje den beste marken. Den ligger på 290 meter over havet og 1,5km fra Stillehavet. Klimaet her ganske kjølig og markene ble plantet i 1998 med sørvestvendt plassering ikke langt fra Hirsch markene. Navnet McDougall Ranch kommer fra de tidligere eierne, familien McDougall, som plantet Pinot Noir på stedet for 20 år siden. De andre markene til Kutch er mellom 15 og 45 år gamle, den eldste, Bohan Vineyard, ligger ved Sonoma kysten. Vinrankene her ble plantet i 1974.

Kutch sin første årgang kom i 2006 og i dag produserer de 36 000 flasker vin i året på totalt 8 hektar. 2015 og 2016 årgangene er radikalt forskjellige fra hverandre. I 2015 ble utbyttet for eksempel 60% lavere i McDougall. Det hadde et utfordrende vær akkurat i blomstringstiden til plantene, noe som førte til lave avkastninger. Resultatet ble maskuline viner med utrolige dype og intense smaker. I 2016 var avkastningen som normalt og vinene ble mye mer feminine og aromatiske.

Som Jamie selv sier er det å jobbe med Pinot Noir og Chardonnay som er hans pasjon og han vil nok ikke produsere viner på noen andre druer i fremtiden heller.

 

fakta

– 40% av produksjonen eksporteres, i hovedsak til Norge, England og Austria.
– i 2012 gikk Jamie til innkjøp av digre, franske Grenier-fat for å få mer finesse i vinene sine
– det lages 7 forskjellige viner, Sonoma Coast Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Noir Sans Soufre, McDougall Ranch Pinot Noir, Falstaff Vineyard Pinot Noir, Bohan Vineyard Pinot Noir, Signal Ridge Vineyard Mendocino Ridge Pinot Noir.

 

vinifikasjon

Jordsmonnet er av typen Graywacke sandstein som er dannet i siste del av den geologiske tidsperioden Kritt. Markene drives organisk og alle druene plukkes for hånd. De bruker bare naturlig gjær og inokulerer ikke hverken primær eller sekundær gjæring. Druene er gjærer temperert under 29° C i åpne ståltanker eller eikefat. Fra og med 2012-årgangen har Jamie benyttet 100% hele drueklaser i gjæringen, noe som gir ekstra struktur til vinene. Det er kun 5 produsenter i USA som lager Pinot Noir på denne måten. På grunn av stilkene i tanken trakkes druene ned under gjæring med føttene og bruker bare tyngdekraften til å overføre vinen videre. Når gjæringen er fullført, modnes vinen fra 11,5 måneder til 17 måneder på brukte franske eikefat, avhengig av årgangen og hvor lenge malolaktisk gjæring tar for å fullføre. Vi bruker ikke noen ny eik da vi ikke ønsker å gi eikelukt eller smaker til viner og ødelegge de forskjellige terroirene fra vingård til vingård.

 

Foto: Produsenten

smaksnotater

Selv om denne har best av å ligge i 5-8 år før den drikkes er det vanskelig å ikke like den allerede nå. Den er full av liv og saftige, silkeaktige smaker med fyldig men frisk og kjølig frukt. Moreller, lett syrlige kirsebær, røde plommer, en neve sort pepper og en lang behagelig ettersmak. Serveringstemperaturen synes jeg var best på 16-17º C. Har du flere flasker av denne tåler de fint å ligge i minst 20 år fremover!

Jeg synes egentlig det var spesielt godt å bare sitte i ro og mak og nyte denne en stille og rolig kveld, uten mat til.

 

Kutch Wines