Chenin Blanck druer. foto © La Grange aux Belles

La Grange aux Belles Fragile 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Hvitvinsdruen Chenin Blanc er opprinnelig fra Loire dalen i Frankrike men dyrkes også i Sør Afrika, USA, Canada mfl. Jeg har smakt flere av sorten fra disse landene og mange av de har vært gode, men Fragile rangerer et hakk høyere etter min smak.

–  –  –

La Grange aux Belles ble grunnlagt i 2004 av Marc Houtin og Julien Bresteau rett sør for Angers, sentralt i Loire, en times kjøretur øst for Nantes. Men det hele startet tilbake i 2001, da Marc egentlig jobbet for et oljeselskap men bestemte seg for å forfølge en gryende vininteresse. Først studerte han vinmaking i Toulouse og reiste mye rundt for å besøke andre vinmakere og jobbet blant annet for, ikke ukjente, Château d’Iquem. I 2004 fikk han muligheten til å kjøpe 9,5 hektar vinmarker i Anjou og La Grange Aux Belles ble født.

Vinmarkene var ikke i beste stand i starten, så Marc replantet mye av vinstokkene og konverterte alt til økologisk landbruk. I 2007 ble Julien Bresteau med på laget og etter mye hardt arbeid over de neste årene har gården fått et godt renomè for sine viner. I dag har de omtrent 13 hektar vinmark beplantet med Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Grolleau, Cabernet Franc, Pineau d´aunis og Gamay. Grolleau gir ikke alltid spennende viner men hvis utbyttet er lavt som hos Grange aux belles på rundt 22hl/ha kommer druen til sin rett. Fragile (sårbar) reflekterer druens sårbarhet for terroir og vinifikasjon, men i hendene på Marc og Julien har denne også blitt en vin av stor kvalitet.

Vinfilosofien deres er rene og lettdrikkelige viner med substans, med lav alkohol, druefriskhet og stor respekt for miljøet. Alle vinene er økologisk sertifiserte.

 

fakta

– 30 % av produksjonen eksporteres i hovedsak til Danmark, Sverige, Norge, USA, Tyskland, England og Canada

Chenin Blanck druer. foto © La Grange aux Belles

vinifikasjon

Druene er 100% Chenin Blanc som håndplukkes og da godt modne men kun de små gule druene som ikke ennå har fått botrytis. Druene fraktes i 25 kilos bokser og legges direkte i pressen og fermenteres i ståltanker før den får 1 års modning på 600 liters eikefat. Kun 2 gram sulfitter per hektoliter ble tilført. I 2017 måtte de i tillegg filtrere vinen for å unngå re-fermentering fordi malolaktisk gjæring ikke var fullført.

 

smaksnotater

Fragile er en spesielt god hvitvin som er klar og konsentrert med en deilig fruktighet og fedme. Den er pent eiket og syrligheten leker leskende mot lette smaker av eple, pære og honning, med fine bittertoner og en saltholdig utgang. En ytterst elegant vin jeg glatt kan ta meg et glass av, ofte..

Drikk temperert til 12° C og da gjerne til grillet tunfisk med gnocci og gullerotpurrè eller grillet kveite. Drikkes helst innen 5-6 år.

La Grange aux Belles Fragile 2017

La Grange aux Belles

les også denne fine artikkelen om La Grange aux Belles fra Wineterroirs.