Foto: Vinoteca

Lagring av vin

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det er mange gode viner å få kjøpt på vinmonopolet, noen er drikkeklare nå, andre har godt av å bli lagret. Hvilke viner som har godt av å ligge lenger og hvordan de bør lagres er ikke alltid like lett å holde orden på. Jeg har samlet sammen en liten oversikt som forhåpentligvis kan være til hjelp.

–  –  –

Det er ikke lett å vite hvilke viner som egner seg best for lagring, men generelt er det viner med god fruktighet, fra en god årgang og viner med restsødme som kan ligge lenge. Hvor lenge er vanskelig å si eksakt, men hør gjerne på hva vinmakeren selv mener det er en god pekepinn. Noen viner som egner seg bra til lagring er viner fra Barolo og Bordeaux, Champagne og Riesling. Det har alle til felles at dei er konsentrerte og friske.

For at en vin skal utvikle seg på best mulig måte trenger den ro og hvile i en egnet kjeller, rom eller et vinskap. De fleste vinene som produseres i dag kan drikkes unge og blir ikke nødvendigvis bedre med lagring. Men mange blir det og alle som har smakt eldre/modne viner vet hvilken lykke det er å oppleve et utviklet aromabilde med tertiære smaker, silkemyke tanniner og en integrert syrestruktur. Viner som ikke er gode unge blir ikke bedre av å lagres.

noen kjøreregler for lagring av vin:

  • jevn temperatur mellom 8 og 16°C
  • mørkt rom
  • ikke utsatt for vibrasjoner
  • luftfuktighet i rommet på 60 og 70%
  • flasker med naturkork skal ligge, flasker med skrukork kan stå
  • Vinene bør lagres mørkt og svalt med en jevn temperatur på  8 og 16°C. Er temperaturen høyere, utvikler vinen seg raskere, er den lavere utvikler den seg saktere. Ligger vinen i en kjeller hvor temperaturen veksler raskt mellom 5-20°C, er eksponert for dagslys, vibrasjonar eller ved oppbevaring ved siden av stekeovner eller på peishyllen vil den garantert tape seg eller i verste fall bli ødelagt.
  • Luftfuktigheten i en kjeller bør være på 60-70%. Hvis den er for lav vil korken suge til seg mer væske fra flasken, hvis den er for høy kan det ødelegger etikette og øker risikoen for korkfeil.
  • Korkens oppgave er å holde vinen i flasken og oksygenet ute. Tørker den ut vil oksygen trenge inn og ødelegge vinen (oksydere). La derfor flasker med naturkork ligge slik at vinen får kontakt med korken, det hindrer den fra å tørke ut. Viner med skrukork kan gjerne stå. Likører, brennevin og Madeira, bør lagres stående.
  • En Bag in Box (pappvin) vil holder seg i cirka seks måneder, mens en åpnet Bag in Box bør drikkes innen tre uker. Du kan se når vinen er tappet på lottnummeret på kartongen. L18-21 betyr tappet i år 2018, dag 21, altså 21. januar 2005.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en skal lagre en vin. Men ved å sjekke med vinmakeren får jeg ofte en pekepinn, samtidig som jeg gjerne kjøper flere av viner (3-6stk) jeg synes er spesielt god og åpne en ved jevne mellomrom, 1-2 år kanskje. Barbera kan generelt sett lagres i 4-5 år, men jeg har også smakt fantastiske barberaer som har tålt 12 år, men da fra en spesielt god årgang fra en anerkjent vinmaker. Jeg har vært så heldig å få smake 50 år gamle rieslinger som har vært fantastiske, Nebbiolo fra 1842, 1896 og 1897, som det fremdeles var godt liv i. Det er som en egen verden som åpner seg av smaker som jeg som en lidenskapelig vinelsker har stor glede av å oppleve.

 

vinoppbevaring

Temptech
Wineandbarrels
Vinoteca
Vinskap.com
Vinlagringskompaniet

andre artikler

Hvordan gjenkjenne feil på vinen
Hva er en god vin?
Alto Piemonte