Lammekjøttboller med ricotta og rødbeter

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Stadig på jakt etter nye smakskombinasjoner kom jeg over denne artige vrien til kjøttboller. Kokte rødbeter i Chardonnay og hønsekraft og kjøttboller med ricotta! Overraskende godt var det, moro å lage, godt og spise. Ikke minst med vinen fra Bernhard Hubert til, superdigg!

–  –  –

til 4 personer

rødbeteblanding
4 hele rødbeter
1 dl olivenolje
2 dl hvitvin (Chardonnay)
3 dl hønsekraft
1 stor gullerot
1 liten gul løk
1 selleristang
3 ansjosfilèer
3 ss tomatpuré
salt og nykvernet pepper

Varm opp oljen i en kjele. Tilsett finhakket gulrot, løk og selleri, smak til med salt og pepper og stek på medium varme under omrøring til grønnsakene er møre. Skrell og kutt rødbetene i små terninger, ha i kjelen sammen med hvitvin, hønsekraft, ansjos og tomatpuré, kok opp under omrøring til ansjosen er oppløst, 5 minutter. La stå og putre (30 minutter +) i kjelen mens du begynner på kjøttbollene.

kjøttboller
700 g nykvernet lammekjøtt
3 brødskiver (glutenfritt) brød
1 dl (laktosefri) melk
5 ss Ricottaost
1 neve nyrevet parmesan
1 stort egg
1 ts finrevet sitronskall
1 ts knust rød pepper
1 ss finhakket persille
1 liten fennikel
salt og nykvernet sort pepper

Bløtlegg brødet i melken i en bolle til melken er absorbert. Kjør brødet raskt i en blender og bland inn i kjøttdeigen sammen med ricottaost, parmesan, egg, sitronskall, knust rød pepper, finhakket persille og finhakket fennikel. Kna kjøttblandingen godt med hendene og form ut passe store kjøttboller.

Varm opp 2 ss olivenolje i en stekepanne. Stek halvparten av kjøttbollene over moderat varme til de er gyldenbrune på alle sider, omlag 15 minutter. Stek resten av kjøttbollene og når de er ferdige, setter du platen til siden og legger alle kjøttbollene i stekepannen på restvarme. Kjør rødbeteblandingen med en mikser, smak til med salt og pepper. Serveres i en dyp tallerken, gjerne med søtpotetstappe og parmesanstrø over.

 

Weingut Bernhard Huber holder til i byen Malterdingen i vinregionen Baden i Tyskland. Baden er Tysklands lengste vinregion som strekker seg ca. 400 km langs Rhinen og helt ned til grensen av Sveits, den er regnet som det varmeste av Tysklands 13 regioner og godt kjent for å lage fine lagringsdyktige Spätburgundere. Med et godt utgangspunkt lager Huber her noen virkelige flotte viner, både Spätburgundere, men også viner på Chardonnay. Flere av vinene hans finnes på Vinmonopolet men blir ofte raskt utsolgt, så vær rask. Jeg var heldig og fant noen flasker av hans noe enklere Spätburgunder Malterdinger i 2017 årgangen selv om det nå er 2019 årgangen som gjelder. 2017 årgangen er en elegant og leskende vin som er lett å like. Den har god konsentrasjon og friskhet med en underliggende lett varm og rik frukt og går utmerket til denne retten.