Legendenes legende

Del på Facebook

Det er legendariske viner og blant dem er noen mer legendariske enn andre. Château Ausone er en av de mest legendariske av dem alle. Og historien strekker seg tilbake til romerne.

Ausone ligger helt ute på pynten av Saint-Emilionplatået i Bordeaux og tar sitt navn fra den romerske poeten Ausonius. Om han eide eiendommen vet vi ikke, og vi vet heller ikke om det var vinmarker på dagens Ausone som han beskrev rundt sitt hjem i nettopp Saint-Emilion. Men det vi vet er at om du kaster en stein fra dagens Château Ausone og nedover vinmarken, så kan det hende du når frem til ruinene av en romersk villa. Og om Ausonius ikke bodde der kan det hende han i det minste var der på besøk. Saint-Emilion er ikke så stort, så han må i det minste ha visst hvem som bodde der. Og denne romerske villaen skal ha hatt vinproduserende mark ut i fra arkeologiske funn.

Men historien de neste århundrene er blank før vi igjen hører om vinprodusentene i Saint-Emilion da kong John av England, hertug av Aquitania og yngste sønn av Eleanor av Aquitania og lillebror av Richard Løvehjerte inngår en avtale med innbyggerne her i 1199 om betydelig selvkontroll over vinproduksjonen her. Jurade de Saint-Emilion, som fortsatt finnes, kommer til verden og ridderne her bestemmer over vinproduksjonen. Dette var en frihet få andre nøt under middelalderen. Og det ble fastsatt en del kvalitetsstempler. Dette gjaldt selvsagt for Ausone også og bare få år etterpå hører vi på 1200-tallet om slekten Lescours på Ausone. Lescourene ble sittende her frem til Jacques de Lescure som levde på 1600-tallet. Så får vi et navnebytte, men det må ikke bety at det er en annen slekt, her er historien noe usikker, men om det kun var kvinnelige arvinger forsvinner mannsnavnet ut til fordel for den nye ektemannens. Utover på 1700-tallet er det Dubois-Challon som besitter eiendommen og via kvinner er denne slekten direkte forfedre til dagens Vauthier.

Alain Vauthier og datteren Pauline styrer Ausone og flere andre eiendommer i dag, blant annet den nye bestselgeren på polet, Château Simard. Samt de andre vinene smakt under. Madamme Dubois styrte Ausone med Patrick Delbeck som vinmaker og sjef. Alain jobbet på familieeiendommen tilbake på 1980-tallet men fikk ikke lov til å bestemme stort. Delbeck var høvding. Det var en familiefeide på gang men historien er blitt lagt lokk på. Det ryktes at Pinault prøvde å kjøpe Ausone for femten prosent høyere pris per hektar enn hva Cheval Blanc ble solgt for. Uansett, Alain Vauthier ble direktør og produksjonen av førstevinen gikk ned 30-40%, en annenvin ble introdusert og kvaliteten har økt dramatisk siden. Jeg har smakt en magisk flaske 1961, samt en 1928 av eldre viner, og flere ikke fullt så magiske eldre årganger. 1945 er bra men ikke på høyde med de beste. 1980-talls og 1990 talls er ikke alltid like bra som de burde vært, men siden midt 1990-tall har det skjedd ting og siden 1998 er Château Ausone en av verdens beste viner hvert eneste år.

Ausone kan spesialbestilles fra Norwegian Beverage Group, forvent priser fra 10.000,- per flaske og oppover. Heldigvis har man for eksempel Moulin St Georges som er en naboeiendom tvers over veien i en skråning som vender mot Ausone, eller La Clotte som Vauthiers nylig kjøpte lenger ned i åssiden for Ausone til en langt lavere pris. Pauline Vauthier var på Norgesbesøk i juni og undertegnede skulle ha en privat smaking med henne. Dessverre ble flyet forsinket fra Madrid og jeg rakk aldri frem. Heldigvis var importøren generøs nok til å åpne tre nye flasker av denne eliksiren. Dette er det sjelden selv de mest bortskjemte i bransjen smaker. Og Château Ausone åpner ikke sine dører når som helst, eller for hvem som helst.

2015 Château Ausone

Ruby. Scented, dark fruity, blueberries, minerals, nuanced, layered, superb nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, spices, layered, playful, superb texture, intense and long. Superb. Stunning length. 100 p.

 

2008 Château Ausone

Ruby. Blueberries, scented, layered, minerals, detailed, nuanced, floral, stunning nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, spices, layered, detailed, minerals, nuanced, juicy, stunning. 97 p.

 

2005 Château Ausone

Ruby. Cassis, blueberries, minerals, detailed, scented, nuanced, floral, layered, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, layered, nuanced, minerals, playful, detailed, intense, superb balance, elegant and long. Incredible length. 100 p.

 

2015 Château de Fonbel

Kr 399,90

Ruby. Anise, blueberries, spices nose, lightly scented. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, some spices, detailed, good length. 89 p.

 

2015 Château Moulin Saint Georges

Kr 659,90

Ruby. Blueberries, spices, fruity, nuanced, layered, blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, blueberries, spices, juicy, dark berries, long. 92 p.

 

2014 Château La Clotte

Kr 789,90

Ruby. Anise, minerals, detailed, nuanced, some spices, graphite minerals nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, minerals, nuanced, playful, long. 93 p.