Les Saucours 2015

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Louis Chenu et Filles ble startet av Louis Chenu i 1914, men siden 2005 er det søstrene Juliette og Caroline Chenu som fører de gode tradisjonene videre. Gården regnes faktisk for å være en av de mest spennende produsentene i Savigny les Beaune. I dag produserer de 35 000 flakser vin i året på 9,5 hektar vinmarker med 50-60 år gamle vinstokker som i hovedsak ligger i Savigny les Beaunes.

Vinmarken ligger høyt (ca 320 moh) og er nord-øst vendt i svært kalkholdig jordsmonn med betydelig andel mergel, såkalt Terres Blanches. Kun 5% av Savigny markene består av hvite druesorter som for det meste er chardonnay. De beste markene ligger ved inngangen til landsbyen på en svakt skråning mot nord (Les Saucours) og ved utgangen av landsbyens retning mot Bouilland på en åsside mot sør (Les Vermots). Det var vanlig i gamle dager å bruke litt Pinot Blanck sammen med Chardonnay, den tilfører både aroma, fylde og en viss kremet tekstur. Driften i markene og i kjelleren er økologisk sertifisert.

vinifikasjon
Druesammensetningen er 90% Chardonnay og 10% Pinot Blanc. Vinrankene står i dyp leirjord og druene høstes for hånd, sortert, avstilkes og presses i pneumatiske presser. Vinen spontanfermenterer i ståltanker før de modner på bunnfall i franske eikefat (Damy) på 228 liter i 12 måneder, hvorav 15-20 % er nye.

smaksnotater
Det er ikke en svær og opulent vin men heller en svært elegant og innsmigrende sak som har en fin konsentrasjon, intensitet og lengde med smaker av eple, lime og fersken. Den er meget lett oljet og eiket på smak, frisk og med en tørr, lang og smakfull utgang. Temperer til 12º C,  og drikk gjerne innen 2-3 år. Prøv den til kamskjell i erter eller kveitefilet i kremet spinat.

Chenu Savigny les Beaune Les Saucours 2015

Louis Chenu Père et Filles