Pongracz er en musserende Sør-Afrikaner laget på den tradisjonelle metoden. Foto: Benedicte Teigen Gude

Lyden og smaken av lykke

Del på Facebook

En kork som spretter og glass som fylles av vakker, brusende rosa vin – og i det boblene sprekker på toppen av glasset frigjør de duften av rips, bringebær, markjordbær og granateple med et lite hint av ferske bakevarer. Et øyeblikk av lykke. Denne gangen har vi testet Pongrász rosé, en musserende Sør-Afrikaner laget på den tradisjonelle metoden.

I munnen spretter boblene silkemykt og blandingen av bær, sødme og syre blir en flott symfoni. Boblene kan drikkes alene, men har tilstrekkelig intensitet til å akkompagnere mat. Vi testet boblene til tapas med ost og skinke med stort hell, men den er nok også flott med en sopprisotto eller lyst kjøtt.

Det er ikke mange bobler fra Sør-Afrika på Vinmonopolet, men de er et godt alternativ til de langt dyrere boblene fra Champagne. De vinene som på etiketten bærer Méthode Cap Classique er laget på samme måte som Champagne, med annengangsgjæring på flaske, men altså til en vesentlig rimeligere penge.

Pongracz er en musserende Sør-Afrikaner laget på den tradisjonelle metoden. Foto: Benedicte Teigen Gude

Pongrász rosé er laget på to av tre klassiske druer for Champagne – Pinot Noir og Chardonnay. Druene er dyrket i Stellenbosch i Western Cape-provinsen. Området har varme, tørre somre som gir vinene noe mer frukt enn tilsvarende franske viner. Samtidig blir vinmarkene kjølet ned av kalde vinder fra havet, som gir druene tilstrekkelig syre til å gi den friskheten vi kjenner fra musserende vin.

Druene i Pongrász rosé håndplukkes for å sikre god kvalitet. De høstes tidlig om morgenen, mens det ennå er kjølig i luften for å sikre at druene har maksimalt med smak og syre. Fruktigheten understøttes av kald førstegangsgjøring. Annengangsgjæring skjer på flaske der vinen modner på gjærrester i to år. Når gjærrestene fjernes toppes vinen opp med Pinot Noir som gir vinen en frisk lakserosa – ja nesten romantisk – farge.

Pongrász er en hyllest til og inspirert av Desiderius Pongrácz. Opprinnelig fra Ungarn, tatt til fange av russerne under andre verdenskrig og sendt til Sibir og som valgte å reiste fra Ungarn, som kom under russisk regime etter krigen, til Afrika. I flere tiår var han en sentral skikkelse i utviklingene av vinproduksjon og -kultur i Sør-Afrika og han var blant annet med på å introdusere klassiske druer som Chardonnay, Pinot Noir og Sauvignon Blanc.

Vinen er mottatt av Altia Norge AS og er tilgjengelig på Vinmonopolet til 184,90 kroner.