Foto av markene. Foto: Fred-Girerd.com

Maillefaud Clairette de Die

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Fra en liten produsent sør Frankrike kommer det en forfriskende og lekende godsak som du ikke skal la forbli uprøvd! Den er perfekt til feststemning og søte eller krydrede retter!

Domaine Maillefaud ligger langt mot øst i Rhône-dalen i nærheten av landsbyen Die i Drôme, om lag en to timers kjøretur sør for Lyon hvor gården har vært i familien i fem generasjoner. Jean-Denis og broren Nicolas Maillefaud tok over driften av gården fra faren, Marcel Maillefaud, i 1990Da de overtok gården for 30 år siden var den på seks hektar, mens i dag har den vokst til hele 20 hektar med en produksjon på rundt 100 000 flasker årlig. De lager hovedsakelig musserende viner, hvor Clairette de Die er hovedvinen, men de lager også en tørr Cremant de Die samt noen røde og hvite viner.

Brødrene jobber iherdig i markene for å oppnå lave avlinger fra vinrankene som står i et jordsmonn bestående av leirjord med høyt kalkinnhold (argilo-kalkjord) på 350 meter over havet. Produksjonslokalet er delvis under bakken hvor de bruker temperaturkontrollerte tanker i rustfritt stål, noe som er nødvendig i dette varme klimaet for å opprettholde friskhet i vinene.

Clairette de Die går gjennom en vinifisering som er kalt Méthode Ancestral Dioise. Den gjør det mulig å få mest mulig smak fra Muscat-druen hvor gjæringen gjøres utelukkende med naturlige druegjær hvor sødmen kommer fra ikke ferdig gjærede druer, noe som gir vinen det lave alkoholinnholdet på 7,5%. Vinen tappes altså på flaske før gjæringen er ferdig og de naturlige gjær-restene fortsetter å jobbe i flasken og produserer karbondioksid som igjen lager boblene. Til slutt filtreres vinen for å eliminere avleiringer og stabilisere den.

Fakta

  • 15% av produksjonen eksporteres hovedsaklig til Nord-Europa
  • vinranken har en gjennomsnittsalder på 30-35 år

Vinifikasjon

Druesammensetningen er 90% Muscat (Moscatel, Moscato) og 10% Clairette. Muscat-druen gir den aromatiske bredden og Clairette litt friskhet for å unngå at vinen blir for søt og tung. Vinen gjæres sakte i 1-2 måneder på temperaturkontrollerte tanker som holder en temperatur på 3° C. Vinen tappes så på flaske og gjærer ferdig på flaske i seks til 12 måneder før den kommer på markedet.

Smaksnotater

Foto av markene. Foto: Fred-Girerd.com

Clairette de Die er et utmerket alternativ til Vajras Moscato dÀsti og Saracco Moscato D`Asti. Den har til sammenligning kun halvparten av sukkerinnholdet og i tillegg litt mer syre og bittelitt mer alkohol (7,5%), dette og de perlende og brusende boblene gjør denne farlig lettdrikkelig. Sødmen i Muscat-druen og friskheten fra Clairette gir en spesielt god kombinasjon. Sødmen står i senter, men den er lett og ledig. Sødmen, friskheten, smak av salt, litchi, hylleblomst og jordbær sammen med de brusende boblene og en tørrhet i utgangen gir simpelthen et symfoni av oppstemthet. Server den kald, 7-8º C og gled deg over hver munnfull! Den er kanskje en tanke kort på smak, men den er en fest så lenge det varer. Jeg ble oppstemt av å drikke den og gleder meg allerede til 17. mai!  Anbefaler å drikke denne ung og innen 1-2 års tid.

Den går utmerket til jordbærgrøt med fløte, eller til sjokolade og karamellterte, men kan også anbefale den som aperitiff!

12687701
Maillefaud Clairette de Die
Frankrike, Rhône
Kr 144,90
Bestillingsutvalget

PS! Produsenten har ingen hjemmeside, men kan følges på Facebook.