Vinmarkene til Manincor i forgrunnen med gården i bakgrunnen. Foto: Produsenten

Manincor Réserve della Contessa 2021

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Reserve della Contessa er en ny vin på radaren fra nord-Italia som er verd å legge merke til. En strålende vin egentlig, gi den en god omgang i dekanteren og nyt!

De første bygningene på eiendommen til Manincor ble oppført i 1608 av Hieronymus Manincor ved innsjøen Lake Kaltern i Alto Adige, Südtirol i Nord-Italia. Familien har alltid produsert vin, men helt frem til 1991 solgte de druene til det lokale kooperativene i Caldaro og Terlano. Det var på denne tiden Grev Michael Goëss-Enzenberg hadde en visjon om å lage viner under egen etikett og som da også tok over ansvaret på gården etter sin onkel. Under hans ledelse kom første årgang ut i 1996, hele 6 viner, Schiava (Kalterersee), Moscato Giallo, Pinot Bianco, Sophie, Mason and Cassiano.

Men allerede etter 6 års produksjon ble det klart at de trengte bedre og større produksjonslokaler og etter mye planlegging og graving stod de nye produksjonslokalene klare i 2004. Hele 3000 kvadratmeter unik kjeller, dypt under jorda og til og med delvis under de nærmeste vinmarkene rundt hovedanlegget. Et spesielt ventilasjonssystem sikrer det ideelle klimaet i kjelleren ved å kontrollere utvekslingen av luft og tilføre fuktighet fra jorda gjennom spesielle åpninger og lede den til kjellerveggene som gjør at kjelleren forblir tørr. Temperaturen i den underjordiske kjelleren reguleres av varmevekslerpumper som trekker geotermisk varme fra en dybde på 80 meter og mater den inn i systemet. Det samme pumpesystemet kan brukes om sommeren for å spre varme. På denne måten holdes en konstant temperatur på ideelle nivåer i de ulike delene av kjelleren.

Manincor har i dag 50 hektar vinmarker og produserer omtrent 350 000 flasker årlig og alle markene deres er sertifisert biodynamisk av Demeter siden 2009. De produserer vin på druesortene Pinot Gris, Moscato Giallo Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Lagrein, Schiava, Pinot Nero, Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. I tillegg lager de sine egne eikefat med ved fra egne skoger ved foten av fjellene i kommunen Kaltern.

Vinmarkene til Manincor i forgrunnen med gården i bakgrunnen. Foto: Produsenten

Fakta

  • omlag 50% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Tyskland, USA og Østerrike
  • det produseres 16 forskjellige viner på gården

Vinifikasjon

Reserve della Contessa er en blend av 60% Pinot Bianco, 30% Chardonnay og 10% Sauvignon Blanc. Vinrankene er i gjennomsnitt 20-30 år gamle og jordsmonnet består av dolomittisk kalkstein, grus, erodert granitt, porfyr, kvartsitt og basalt, alle av vulkansk opprinnelse. Druene ble avstilket og fikk 6 timers maserasjon før naturlig gjæring på brukte eikefat, malolaktisk gjæring og omstikking (battonage). Til slutt har den blitt modnet på bunnfall i 9 måneder.

Smaksnotater

5335401
Manincor Réserve della Contessa 2021
Italia , Trentino-Alto Adige
Kr 259,00
Åpnet dag 1 ga den en svak eim av sjø, blomster og sval sommerbris, dag 2 har den virkelig åpnet seg og gir moden duft av fersken, litt tropiske frukter, honning, lime og røde epler. Smakene gir det samme i tillegg til en behagelig kremethet og et saltig, friskt syrespill, balansert og rik frukt uten å være for mye. Deilig frisk, rik, tørr og stram, lang avslutning. En vin som passet utmerket til kremet pasta med stekte scampi, men vil også gå fint til sitronrisotto med erter, asparges og reker. Drikker fint nå temperert til 10℃, men kan også lagres til 2029.