Den kompromissløse Markus Molitor

Del på Facebook

I midten av april hadde NVkF en smakingen med nestoren fra Moseldalen – Markus Molitor. Hele 10 viner skulle smakes denne kvelden. Like i forkant fikk tre av vinene hans 100 poeng av Robert Parker. For første gang var en av dem tørr. Forventningene var høye og Master Classen var utsolgt. Ville Markus Molitor innfri dette kresne publikumet? Svaret var ubetinget ja!

 

Markus Molitor startet sin karriere i 1984 med 2,8 hektar. I dag eier han over 100 hektar og har vinmark i alle de 30 Grand Cru parsellene i Mosel. Helt fra starten av har han arbeider kompromissløst. Vinmarkene pleies etter moderne biodynamiske prinsipper og under kontroll av EUs økologiske program. De eldste vinstokkene er rundt 120 år gamle. Halvparten av stokkene består av gamle, rotekte og upodede pre-phylloxera vinstokker. De har genetikk fra planter som overlevde vinlusens herjinger på slutten av 1800-tallet!

I tillegg har Markus ry på seg som seleksjonens mester. Hver drue blir håndplukket, ofte ett og ett fra klasene og selektert på stedet. Når de blir bragt til vinkjelleren, foregår en ny runde med seleksjon. Hver vinmark blir høstet minst tre ganger – toppvinmarkene opptil åtte ganger.

I kjelleren blir druene varsomt kurvpresset. Det tørre og halvtørre druematerialet blir deretter maserert i flere timer for å trekke maksimalt med smaksstoffer ut av skallene. Mosten blir så spontangjæret i store fat av gammel tysk eik. Gjæringen foregår langsomt og over lang tid i den tre etasjes dype murkjelleren. Industrigjær, enzymer, klaringsmidler og andre tilsetningsstoffer er bannlyst. Vi kommer så nær en naturvin det er mulig å komme.

Filosofien er å ha så lav avkastning som mulig slik at konsentrasjon blir størst.

 

Se hele artikkelen og alle smaksnotatene i Bulletin nr. 4, 2018, som publiseres 6. juli

 

Markus Molitor Riesling Alte Reben Tørr 2016
BU
kr 211,90
Duft av mineraler, sitrus , aprikos og tropisk frukt. Flott fruktsødme av kandisert frukt i avslutningen. Rikt og konsentrert smaksbilde med mye frukt. Tiltalende og innsmigrende vin som innfrir. Sitter utrolig lenge.
Passer til fisk og skalldyr. Kan også gå til avocado lette kjøttretter med hvit kjøtt og svin
87 poeng

 

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Tørr 2015
BU
kr 224,80
Tiltalende dufter av mineraler, aprikos og sitrus. Smak av sitrus, eple, kandisert sitrus og mineraler. Fint saltpreg i avslutningen. Lang ettersmak med mineraler og mye frukt. Her er det konsentrasjon og rikhet. Den er balansert og har en utrolig flott syre. Vinen har under 12% alkohol. Er tross den lave alkoholprosenten utrolig frisk og krisp.
Med så mye syre er det ikke noe problem å ha den til aperitiff eller til mat, gjerne med fete sauser.
89 poeng

 

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016
Basis, kat. 5
kr 169,90
Dufter av frukt, mineraler og et hint av floral. Balansert smaksbilde og en super herlig syre som gjør vinen delikat og innsmigrende. Smak av sitrus og kandisert sitron
Denne passer til retter med krydder – chili, pepper, gåselever og blå oster.
Har meget lang holdbarhet og kan fint lagres i 15-20. Selges kun i Norge!
87 poeng – veldig mye vin for pengene

 

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2015
BU
kr 620,00
Konsentrasjon, rikhet, kompleksitet. Så intens og så rik. Alt balansert til minste detalj. Dette er sukkertøy for voksne. Honning, tropisk frukt, aprikos og ananas. Nydelig syre og en intens lengde. Dette er superb. Det er bare å kjøpe og ta den frem ved neste store anledning.
Andel druer med botrytis er ca. 30%. Restsødmen er på 125 gram
Markus Molitor garanter at den minst holder i 30 år.
94 poeng