Hovedhuset til Massolino midt i bildet i Serralunga d`Alba med vinmarkene deres rundt og nedenfor huset. foto © Jørn G. Broll

Massolino Barbera d’Alba 2018

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Av Massolinos to Barbera d’Alba viner på Vinmonopolet er denne kanskje den enkleste av de to, men i 2018 årgangen stråler også denne. I tillegg får du den til en svært god pris (210.-). Regelrett et røverkjøp. Intet mindre.

 

Giuseppe Massolino etablerte Azienda Agricola Vigna Rionda di Massolino Giuseppe e Figli i 1896. I dag drives gården av Franco Massolino, 4. generasjons vinmaker. Han tok over gården i 1994 og har utviklet den videre til å bli en av de viktigste gårdene i Piemonte. Massolino holder til i Serralunga d`Alba i det østligste hjørnet av DOCG Barolo, kun en 25 minutters kjøretur sør for Alba by. For øyeblikket eier de 40 hektar vinmarker med en årlig produksjon på 350 000 flasker.

Hovedhuset til Massolino midt i bildet i Serralunga d`Alba med vinmarkene deres rundt og nedenfor huset. foto © Jørn G. Broll

Det er ikke tilfeldig at Vigna Rionda er tatt med i firmanavnet, den store andelen av vinmarken Vigna Rionda er utvilsomt en av de beste vinmarkene i hele Piemonte. Jordsmonnet her er varmere, dypere og rikere, så det er ikke første gang det kommer supre Barberaer, eller Baroloer herfra.

 

Fakta

– 55 000 flasker er produsert av denne Barberaen
– 70% av produksjonen går i hovedsak til USA, Europa (prosentvis det samme som USA) Australia, Japan, Kina, Russland, Brazil og Canada

 

Massolino lager Barbaresco for første gang i historien!

En stor og gledelig nyhet jeg fikk høre fra Franco under arbeidet med denne artikkelen er at de for første gang i historien lager en Barbaresco! Første årgang av denne vinen blir da 2019 som vil komme på markedet i 2022.  De skal selvføgelig selv ta seg av hele produksjonsprosessen: styring av de leide vinmarkene i Neive; Albesani, Starderi og Serraboella, samt vinifikasjon og modning. De bygger også en ny liten produksjonslokale på toppen av en ås i Alba hvor vinifiseringen og lagringen av Barbarescoen skal finne sted.

 

Vinifikasjon

Druene til denne Barberaen kommer fra 9 hektar vinmarker i Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba og fra en vinmark de kjøpte fra Alba by. Jordsmonnet er kalk og jernholdig leire, med 10-50 år gamle vinstokker. 55 000 flasker av denne vinen er laget. Vinen får 12-15 dagers maserasjon og gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker (28-29° C) med daglige «pump over». Det brukes kultivert gjær til denne vinen, som modnes videre i 18 måneder, også på ståltanker. Den ble tappet i to omganger, første gang i mars (for Prowein) og andre gang på slutten av våren.

03

Smaksnotater

2018 er en spesielt god årgang for denne Barberaen, været var varmt og tørt året igjennom og druene var ganske modne når de ble plukket og syrenivået viste seg å ikke være høyt men intenst. Vinen har rene klare smaker av kirsebær og en lang og god avrunding med fruktig og en pirrende tanninstruktur. Og god lengde. Litt varm på smak på grunn av alkoholen (14,5%) Det er en sval og balansert vin med lett eleganse på smakene, rik frukt

Hvis du vil dra nytten av det friskheteni vinen anbefales det å drikke den innen 3-4 år. Temperer den gjerne til 15-16° C og drikk den til urtetrekt indrefilet eller lammecarre med jordskokkpurrè.

Massolino Barbera d’Alba 2018

Massolino, Azienda Agricola Vigna Rionda